Marco Pašalić

 BEAUTIFUL SPORTS/ZEISING/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Beautiful Sports/zeising/imago Sportfotodienst/profimedia
VELIKI INTERVJU

Njemački doprvak stigao u HNL: ‘Srce je odlučilo, zamišljao sam kako je igrati na ovom stadionu‘

Marco Pašalić uvjeren u sretne dane na Rujevici nakon što je došao iz Borussije Dortmund
Piše: Ivan VrankovečkiObjavljeno: 23. lipanj 2023. 06:18

Njegovo ime u kontekstu Rijeke spominjalo se još dok je momčad trenera Sergeja Jakirovića u prošloj sezoni tražila svoju vizu za europske izazove, koji su na kraju i osigurani. Uslijedilo je zatišje pred buru...


Marco Pašalić, krilni igrač druge momčadi Borussije iz Dortmunda i mladi hrvatski nogometni reprezentativac, bio je, prema nekim medijskim navodima, meta Dinama, pa Osijeka, no na kraju će ovaj 22-godišnjak s hrvatskim i njemačkim državljanstvom svoj nogometni put nastaviti u Rijeci, s kojom je stavio potpis na ugovor u trajanju od četiri godine.


Nakon Petroviča, Čabraje i Ivanovića, Pašalić je četvrti igrač kojeg je Rijeka dovela nakon završetka prošle sezone, a ujedno je svakako i medijski najzvučnije ime koje u svojoj profesionalnoj karijeri ima i dva nastupa za prvu momčad aktualnog njemačkog viceprvaka u prošloj sezoni.

image
REVIERFOTO/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Revierfoto/imago Sportfotodienst/profimedia


U uvodnom predstavljanju riječkoj i hrvatskoj javnosti za klupske stranice Pašalić je naveo način kojim se odlučio svoju karijeru nastaviti u SuperSport HNL-u.
- Srce mi je reklo da se odlučim za Rijeku, zamišljao sam kako je igrati na ovom stadionu. Imao sam zaista dobre razgovore s klubom i s trenerom, s kojim sam imao najbolju komunikaciju i radujem se da sam došao tu i da sam se odlučio za Rijeku - kazao je mladi veznjak u uvodu.

Upoznao sam HNL

U posljednje vrijeme napravio je i pripremu, odnosno, domaću zadaću za ligu u kojoj će igrati od iduće sezone.
- Zadnjih pola godine sam dosta pratio HNL i upoznao sam je dobro, gledao sam utakmice jer sam planirao doći ovdje i vratiti se u Hrvatsku. Poznajem, naravno, i neke igrače, s Friganom i Hodžom sam igrao u U-21 reprezentaciji, dobri su to dečki i to mi je bio još jedan znak da dođem ovdje, u Rijeku - dodao je Pašalić.


Ukratko je opisao svoj nogometni put.
- Nogomet sam počeo trenirati jako mlad, u rodnom Karlsruheu, gdje sam i odrastao. Onda sam imao jedan trenutak u životu gdje mi se više nije dalo igrati nogomet i onda me jedan trener “oživio” i vratio me u nogomet. Završio sam u Hoffenheimu i onda se to opet sve vratilo na nogometne staze... - objasnio je igrač, koji ima vrlo zanimljivu biografiju.


Osim nogometa, Pašalić je probao raditi i na nekim drugim poslovima, koji nemaju nikakve veze s nogometnim terenima i glamurom koji krasi moderne, uspješne nogometaše.
- Istina, rad na “baušteli”, odnosno, na gradilištu, bilo mi je bitno životno iskustvo da naučim raditi, vidjeti kako je zaraditi taj teško stečeni novac. Pomagao sam bratu u firmi, nisam htio ići u školu, odnosno, nisam baš imao niti vremena zbog treninga, a takva je bila i odluka mog oca, da ne sjedim kući nego da radim i pomažem - objasnio je donedavni mladi hrvatski reprezentativac, kojem je osim napretka u nogometnom smislu svakako najbitnije zdravlje.

image

Marco Pašalić

HNK Rijeka


- Dosta puta sam se do sada ozlijedio i svakako mi je najbitnije zdravlje. Imao sam problem s ramenom, pa onda i s nogom, ozljedom koja me je sputala u Dortmundu baš onda kada me je krenulo, no ja sam uporan i znao sam da ću se vratiti. Sada mi je još ljepše kada sam došao tu, nadam se da ću svima moći pokazati svoju kvalitetu i donijeti momčadi par lijepih golova.

Haaland je baš poseban

Igrač koji je protekle dvije sezone proveo u momčadi dortmundske Borussije sigurno ima nogometno znanje, a njegovi treninzi, pa i igra s prvom momčadi, sigurno će mu biti od velike koristi u nastavku karijere, s kojom u Rijeci želi nastaviti uzlaznom putanjom.


Dijelio je teren s brojnim igračima svjetske klase, jedan od njih je svakako i Erling Braut Haaland, koji je dominirao bundesligaškim terenima u crno-žutom dresu, baš kao što je to radio i u protekloj sezoni u momčadi Manchester Cityja, s kojim je osvojio Premierligu, FA Cup, pa na kraju i Ligu prvaka.
- Haaland je poseban po tome da jako trenira, discipliniran je i prema sebi strog u svome radu. To nisam često doživio, iako sam dosta vremena proveo i s prvom momčadi. S druge strane je pomalo luckast, zafrkant je i voli se šaliti, no najviše kod njega se cijeni taj njegov rad i disciplina zbog koje je već sada stigao tako daleko. No, što se tiče i drugih igrača, kapa im svima do poda. Ne bi bili tako uspješni u nogometu i u životu da nisu takvi igrači i takvi ljudi. Bez obzira na sve to, i oni su samo “ljudi”, koji su u posljednjem kolu Bundeslige doživjeli veliko razočaranje i ostali na kraju bez titule iako su imali sve u svojim nogama. Trebali su samo pobijediti Mainz na svojoj svjetski poznatoj Westfalen areni, no značaj utakmice očito je učinio svoje, na kraju je titulu gostujućom pobjedom još jednom osigurao minhenski Bayern.


Pašalić je potom zaključio sljedeće...
- Loše je sve to ispalo, sad se mogu malo i nasmijati na sve to. Planirali su već tri dana ranije feštu povodom osvajanja naslova prvaka, Bayern je njima doslovce “poklanjao” ovu sezonu u nekoliko navrata, no oni kao da su, nažalost, rekli - ne. I za mene bi to osobno isto bila lijepa stvar jer bih i ja bio jedan od osvajača njemačke nogometne lige, bila bi mi to prva titula u životu. No, takav je život, idemo dalje, u životu će uvijek biti padova, no moraš se ustati i još više raditi - objasnio je Pašalić kiks svojeg donedavnog kluba s kojim mu je istekao ugovor, a čiji je član bio posljednje dvije godine

Veliki borac

Za kraj se obratio i navijačima Rijeke, čiji bi, prema svemu sudeći, brzo mogao postati novi miljenik.
- Nadam se dobrim rezultatima u dresu Rijeke, normalno je da će biti utakmica gdje će nam biti teško, ali znam da ćemo igrati i da ćemo se boriti. Pogotovo se ja volim boriti za ekipu na terenu, kao i za navijače, ako su navijači uz nas onda nam ništa ne stoji na putu. Srcem sam na terenu 100 % i dat ću sve od sebe da pomognem Rijeci koliko god mogu - podvukao je Marco Pašalić na završetku razgovora.

PAŠALIĆ U NJEMAČKOJ

Karlsruher SC U17

26 odigranih utakmica

7 golova i 3 asistencije

Karlsruher SC U19

23 odigrane utakmice

1 gol i 3 asistencije

VfB Stuttgart II

52 odigrane utakmice

14 golova i 12 asistencija

Borussia Dortmund II

35 odigranih utrakmica

6 golova i 1 asistencija

Borussia Dortmund

2 odigrane utakmice

0 golova i 0 asistencija

22 godine ima Pašalić, mladić rođen u rujnu 2000. u Karlsruheu

350 tisuća eura vrijednost je Marca Pašalića prema TM-u

Strijelac već u prvoj minuti u riječkom dresu

Da njegove riječi nisu samo isprazne fraze, Pašalić je pokazao već u prvoj pripremnoj utakmici koju je prekjučer Rijeka odigrala protiv sastava HUNS-a (Hrvatske udruge Nogometni sindikat), odnosno, igrača koji su trenutno bez ugovora. Pašalić je u svom premijernom nastupu postigao odlučujući pogodak u 2:1 pobjedi Jakirovićevih pulena, a još je zanimljivije da je to napravio u svojoj prvoj minuti u novom dresu (odnosno, u 46. minuti, nakon što je ušao s klupe u nastavku susreta), što nije baš česti slučaj na nogometnim travnjacima.

Pašalić je na drugoj vratnici dočekao ubačaj Libera s lijeve strane i glavom bez većih poteškoća loptu poslao u mrežu za slavlje Bijelih. Osim njega, strijelac za momčad Rijeke bio je i Obregon u 6. minuti, koji je nakon ubačaj Veige s desnog boka loptu efektno, iz pada, volejem poslao u desni kut nemoćnog vratara Josipovića, dok je pogodak za ekipu Nogometnog sindikata u 27. minuti postigao Leon Kreković udarcem daleko izvan šesnaesterca. Donedavni igrač Šibenika oslobodio se svog čuvara Čabraje i udarcem iz daljine, uz pomoć grede, loptu poslao iza leđa Martina Zlomislića.

Rijeka je startala s postavom Zlomislić, Grgić, Dujmović, Veiga, Selahi, Dilaver, Djouahra, Ampem, Petrovič, Čabraja, Obregon (još su igrali: Liber, Krešić, Pašalić, Bogojević, Goda, Lepinjica, Gajzler, Ivanović, Agić, Pavličić i Smolčić).

Za HUNS su, pak, zaigrali: Josipović, Lagundžić, Petrak, Komorski, Kovačić, Marasović, Knežević, Pejić, Anković, Muhammed, Kreković (još su igrali: Mustapić, Kunštić, Drk, Kamga i Bačkov).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. svibanj 2024 22:17