Mindaugas Nikoličius

 TOM DUBRAVEC Cropix
NOVI VATRENI NA POLJUDU

Nikoličius je na potezu: Navijači Hajduka sanjaju dva kapitalca, što će napraviti sportski direktor?

Litavac ulazi u četvrti zimski mercato u ulozi sportskog direktora Hajduka
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. prosinac 2023. 18:44

Mindaugas Nikoličius ulazi u četvrti zimski mercato u ulozi sportskog direktora Hajduka. U prethodna tri Bijeli su potpisali zanimljive poslove i premda je jasno da svi nisu bili isključivo djelo sportskog direktora, stručna je politika pod njegovom ingerencijom, pa se Nikoličiusu pišu i plusevi i minusi.

U prvom zimskom mercatu, neposredno nakon što je početkom siječnja imenovan za sportskog direktora Hajduka, angažirao je pojačanja u obrani i napadu. Bijeli su te zime prije tri godine doveli Lovru Kalinića na posudbu iz Aston Ville, čime je riješeno pitanje vratara, potom su angažirali Livaju kao slobodnog igrača s istekom ugovora iz AEK-a, Kačaniklića iz švedskog Hammarbyja, te Marca Fossatija na posudbu iz Monze kako bi pojačali sredinu terena.

Godinu poslije “kapitalac” je još jednom imao isto prezime, ali ovog puta je stigao Nikola Kalinić. Centarfor iz Verone, također s raskidom ugovora kao i Livaja, vratio se na Poljud. Uz to je Nikoličius pojačavao sredinu s Grgićem iz LASK-a, dok je obranu pokušao osnažiti posudbom Ferra, stopera Benfice, te Mikanovića, povratnika iz Kazahstana na poziciji desnog beka.

image

Mario Pašalić

GORAN MEHKEK Cropix

U trećoj godini zimski je mercato bio najsiromašniji. I prometom i imenima, budući da je Hajduk prošle zime prodao Biuka i Ljubičića, a ulazni transferi su ostali na popunama. Benrahou se prometnuo u prvo ime premda je stigao iz posljednjeplasiranog francuskog drugoligaša Nimesa. Veznjak kreativnih sposobnosti predstavljao je pokušaj osnaživanja momčadi na poziciji polušpica. Vratio se Ferro u obranu, ovog puta s odštetom od 550.000 eura, što ga stavlja na prvo mjesto po ulaganjima u mandatu Nikoličiusa prilikom dovođenja igrača u zimskom mercatu. Uz to, vrijeme je pokazalo da je Lučić sjajan potez na poziciji vratara, premda je stigao “na mala vrata” kao alternacija za Sentića, koji je trebao biti prva zamjena za ozlijeđenog Kalinića.

Presjek dolazaka kroz tri zadnja tri zimska prijelazna roka potpuno je jasan. Hajduk je u tri navrata plaćao odštetu (Ferro, Kačaniklić, Grgić), ali već smo spomenuli koja je odšteta bila najveća. Nisu Splićani ulazili u velika poslovna ulaganja u zimskom mercatu. Najveće i najzvučnije poslove radili su u povratku svojih bivših igrača, od Lovre Kalinića preko Livaje do Nikole Kalinića.

Ostali su bili manje poznata imena koji su trebali pružiti pojačanje konkurencije na određenim pozicijama. Ove zime takav je profil iskusnog povratnika trebao biti Perišić da se nije ozlijedio, ali ako žele nastaviti u istom ritmu, morat će pronaći neko drugo rješenje. Navijači sanjaju posudbu Marija Pašalića, možda Domagoja Bradarića na lijevom beku ili nekog od takvih igrača koji bi bitno pojačali momčad, a ne treba im vrijeme adaptacije na sredinu iz koje su ponikli.

ULAZNI POSLOVI U ZIMSKOM MERCATU U MANDATU NIKOLIČIUSA

ZIMA 2021.

- Livaja, Kačaniklić, Fossati (posudba), L. Kalinić (posudba)

ZIMA 2022.

- N. Kalinić, Grgić, Mikanović, Ferro (posudba)

ZIMA 2023.

- Ferro, Lučić, Benrahou, Anello (posudba)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 16:05