IMAGO/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
INTERVJU ZA SN

‘Možda zvuči suludo, ali još uvijek se nadam Dalićevom pozivu. Dinamo? Vidjet ćemo, ali mislim da ništa od toga‘

Nakon dugog posta prošlog je vikenda postigao pogodak i vratio se starim navikama
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. travanj 2024. 07:48

Matija Frigan prekinuo je post koji je trajao četiri mjeseca i pogotkom za belgijski Westerlo vratio se starim navikama. Igrač koji je bio u kadru Zlatka Dalića nada se da je to tek početak ljepših dana. U isto vrijeme njegov matični klub Rijeka pet kola do kraja drži vodeće mjesto na tablici...

Sezona je bila šarolika

- Iza mene su dvije rupture kvadricepsa, a evo posljednja dva mjeseca sam sto posto u treningu, bez ikakvih problema. Bilo je teško, ali izdrži se sve kad se hoće. Radio sam kako bih sanirao ozljedu. Sada igram, to je najbitnije. Gol mi puno znači. Bilo je pitanja kad će doći, stigao je kao veliko olakšanje - kazao nam je Frigan koji je zabio za Westerlo u subotu u domaćoj utakmici sa Standardom iz Liegea svoj peti pogodak u Jupiler ligi, a već u utorak navečer imali su novi ogled s Leuvenom u kojem je odradio svih 90 minuta, ali nije poentirao.

- Želim što prije ponoviti pogodak.

Igraju u skupini za plasman u Konferencijskoj ligi. Na dnu su ljestvice, mogu biti relaksirani.

- Ne bih kazao da nemamo imperativ jer ne želimo gubiti, nego pobjeđivati, ali od europskog mjesta nema ništa te u tom smislu igramo bez opterećenja. Svi imamo šansu pokazati što i koliko možemo.

image
JAN DE MEULENEIR/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Sezona je pri kraju, na konto ste stavili pet pogodaka u prvenstvu, koliko bi vam popravilo raspoloženje kad biste zabili još dva-tri?

- Popravilo bi, naravno. Ostalo nam je pet utakmica do kraja, kad bih postigao još koji pogodak bio bih sretniji. Sezona je bila šarolika, bilo je svega, i ozljeda i lijepih stvari. Mogu biti zadovoljan, to je prva sezona u inozemstvu. Druga će biti bolja - rekao je Frigan koji je u protekloj zabio trinaest pogodaka za Rijeku.

To znači da ostajete u Westerlou? Špekulira se s vašim imenom vezano za - Dinamo?

- Dinamo? Vidjet ćemo, ali mislim da od toga nema ništa.

Westerlo ga je platio 5,5 milijuna eura. Vjerojatno bi tražili ozbiljnu odštetu.

- Da. Imam ugovor još četiri godine.

Jeste li kao klub više očekivali?

- Možda jesmo, ali što se mene tiče - liga je jaka, uvjeti su odlični za napredak. To mi je najbitnije, kao i da ostanem zdrav.

U čemu je razlika u odnosu na Rijeku? Trenira li se intenzivnije?

- Je, tako je. U klubu sam svaki dan od osam do četiri. Nema mjesta za opuštanje, utakmice su kvalitetnije, stadion je bolji. Imamo čudo kamp. Sve je na višoj razini, ne od Rijeke nego cijele Hrvatske. Kod nas svi moraju napredovati.

Prošlog ljeta imali ste ponudu Celte iz Viga. Zašto se odabrali Belgiju, a ne Španjolsku?

- Točno je da sam imao ponudu Celte, međutim nije bilo ništa konkretno. Osim toga nisam htio ići tamo jer radi se o La Ligi, to je jako prvenstvo, ne znam bih li igrao, bih li se snašao u Španjolskoj, a Celta B nije bila opcija. Zato sam izabrao Westerlo.

image

Matija Frigan

Gvg/Imago Sportfotodienst/Profimedia

Rijeka je prva na ljestvici...

- Naravno da je pratim.

Kako ste doživjeli ovu njezinu sezonu?

- Uf, pa bilo je stvarno dobro. Nadam se da će izvući sve do kraja i osvojiti naslov prvaka. Mislim da može. Bit će teško, pogotovo sad u Kranjčevićevoj s Lokomotivom i poslije na derbiju s Dinamom.

Ne drži ih nervoza

Lokomotiva je mina?

- Da, to može biti problem, ali vidjet ćemo.

Jeste li mogli očekivati takvu seriju pobjeda?

- Ne znam baš. Možda ni navijači nisu očekivali toliko pobjeda, kamoli ja. Nije se moglo predvidjeti da će tako eksplodirati, ali svaka ima čast.

Čujete se s bivšim suigračima. Koje su teme?

- Nisam skužio da ih drži nervoza, da imaju imperativ prvog mjesta. Opušteni su, fokusirani na svaku utakmicu koja dolazi, bez ikakvog pritiska, što je u Rijeci uvijek tako.

Liga poznata po duelima

Kome dajete veće šanse Rijeci ili Dinamu?

- Rijeka je moj klub, Rijeci dajem veće šanse. Za cijelu ligu bilo bi dobro da nije svake godini isti klub prvak.

Ozljede su ga udaljile i od minuta u mladoj reprezentaciji koja je nedavno teško stradala od Portugala 5:1 u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.

- Moglo smo puno bolje odigrati tu utakmici. Već 5. rujna dočekujemo Farske Otoke, pokušat ćemo biti maksimalni do kraja sezone te očekujem da ćemo se plasirati na Euro.

Izbornik Zlatko Dalić duže vrijeme nije vas zvao.

- Nije me zvao, ali nadam se, ako odigram sve utakmice do kraja sezone i postignem još koji gol, da se možda mogu nadati i Euru. Možda zvuči suludo, ali na meni je da se nadam. Dat ću sve od sebe kako bih odigrao maksimalno.

Jeste li kao igrač bolji otkako ste u Belgiji?

- Jesam, sigurno. Fizički, u duelima, u svemu... Liga je poznata po duelima, pogotovo kad igraš u svakom kolu protiv stopera kao što su Alderweireld i Vertonghen, koji imaju iskustvo Premier lige, možeš nešto i naučiti.

Planirate li doći na Rujevicu na proslavu naslova prvaka, ako ga Rijeka osvoji?

- Neću moći jer 25. svibnja imam zadnju utakmicu, ali nadam se da ću doći na feštu u grad dan kasnije. Dojurit ću odmah na proslavu titule - zaključio je Frigan.

Brat je sada na rehabilitaciji u Austriji

Matija je napadač, njegov brat blizanac Antonio je bio vratar Rijeke, ali dogodila mu se strašna nesreća. Kako je sada?

- Dvije godine su prošle, još uvijek je na rehabilitaciji, ide na bolje. Nadamo se da će se kroz nekoliko mjeseci to završiti, da će se vratiti u normalu. Slomio je križni ligament koljena i otišao na operaciju, doktori su nešto zeznuli, ne znamo ni danas što je bilo. Pao je u komu, bio je u komi petnaest dana. Kad se probudio nije mogao ni hodati, niti govoriti... Morao je sve ispočetka. Sada je u Austriji, u privatnoj klinici i tamo radi rehabilitaciju. Oporavit će se. Nema pritisak da se mora vratiti nogometu, bitno je da može normalno živjeti - kazao je Matija Frigan.

- Samo da bude s nama, to nam je svima u obitelji najvažnije.

Friganove seniorske sezone

2020./21.

Rijeka

1 nastup 3 minute

0 golova 0 asistencija

2021./22.

Orijent

15 nastupa 806 minuta

4 gola 2 asistencije

Hrvatski dragovoljac

15 nastupa 1143 minute

3 gola 1 asistencija

2022./23.

Rijeka

31 nastup 2396 minuta

15 golova 3 asistencije

2023./24.

Westerlo

29 nastupa 1450 minuta

5 golova 1 asistencija

Linker
26. travanj 2024 07:52