FRANCK FIFE Afp
TUŽAN RASPLET

Messijev kraj u Parizu: Dočekan je kao kralj, a odlazi kao neprijatelj Parižana, kao neposlušna smetnja

Parižane nije briga za Argentinu, navijači su složno zaključili da se više zalaže za reprezentaciju
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 03. lipanj 2023. 19:48

Kada je Lionel Messi potpisao za Paris Saint-Germain u kolovozu 2021., na službenoj stranici kluba pušteno je 150 tisuća njegovih dresova namijenjenih za prodaju. Nestali su za sedam minuta. U prvoj Argentinčevoj sezoni PSG je prodao više od milijun dresova diljem svijeta, oko 60 posto nosi ime potvrđenog genija iz Rosarija. Pariz je pripadao Messiju, a tisuće fanova okupilo se pred Parkom prinčeva na veličanstvenom dočeku ne bi li se uvjerilo da Messi zaista pripada Parizu. Isti navijači u nedjelju će svjedočiti posljednjoj Messijevog utakmici u PSG-u, a dobar dio njih kupljene će dresove ostaviti kod kuće.

Messi iz Pariza ne odlazi kao junak, miljenik navijača, najbolji igrač svijeta, spasitelj, kao sve ono što je u Gradu svijetla trebao biti... Čak i ako se, nekim čudom, Parkom prinčeva prolomi pljesak u čast njegovoj oproštajnoj utakmici protiv Clermonta, bit će to samo "šminka". Messi odlazi kao neprijatelj Parižana, kao neposlušna smetnja, sedmerostruki osvajač Zlatne lopte koji nije ostavio a ma baš nikakav trag, a trebao je ostaviti najdublji. Možda ta slika nije posve realna ni poštena, ali navijači ju baš tako doživljavaju. Neprestani zvižduci, ponekad na svaki njegov dodir s loptom, pa i protesti ispred klupske uprave s povicima "Messi, odlazi!", najbolji su dokaz tomu.

Svjedoci pada

- Kralj je mrtav, mi smo svjedoci - još prošle godine slikovito je kazao čuveni Emmanuel Petit za RMC Sport, kritizirajući Messijevu debitantsku sezonu u Parizu, popraćenu razočaranjima koja su i danas aktivna, iako se statistika argentinskog majstora znatno poboljšala.

Nakon što je poručio navijačima ono što žele čuti - "PSG je moja šansa da ponovo osvojim Ligu prvaka" - Messi je odigrao, dojmom i brojkama, najlošiju sezonu seniorske karijere. U Ligue 1, koju će mnogi okarakterizirati najnekompetitivnijom u ligama Petice ususret dominaciji jedne momčadi, Messi je postigao šest golova i 15 asistencija u 26 odigranih utakmica. Dodamo li tomu i ostala natjecanja, golgeterski učinak raste za pet pogodaka, a asistencije ostaju iste. Za većinu igrača to je barem solidna statistika, za Messija najgora viđena. Propustio je 12 ogleda zbog ozljede koljena, a PSG je bez njegovog prisustva u prosjeku ostvario 2,58 bodova po utakmici, više nego s njim na terenu - 2,21.

Zlopamtila će se sjetiti i promašenog kaznenog udarca protiv Real Madrida. Momčad kojoj je u ulozi Katalonca 26 puta zatresao mrežu izbacila ih je iz osmine finala LP za gol razlike (2:3), a Messi s bijele točke nije savladao Courtoisa. Na kraju krajeva, sezona sa samo jednim trofejem (Ligue 1) je za zaborav. Navijače nisu zanimale priče o prilagodbi, takav velikan nije smio imati problema s tajmingom, pogotovo u jednom tako nestrpljivom okruženju.

- Ne želim razmišljati o tome da je ovo bila pogreška. Nije, osjećam se dobro, ugodnije mi je u svlačionici i već sada znam kako ću preokrenuti situaciju. Sve će biti drugačije - obećao je Messi početkom aktualne i ispostavit će se posljednje mu sezone u Parizu.

Ali sve je ostalo isto, barem iz perspektive klupskog (ne)uspjeha. S 20 pogodaka i 21 asistencijom u 40 ovosezonskih nastupa, Messi je izgledao kao u najboljim danima, ali ni to nije dovoljno da opravda očekivanja, jer PSG nije proslavio ništa osim Superkupa i domaćeg prvenstva, trofeja koji su na Parku prinčeva odavno izgubili na važnosti. Messi svejedno ne očajava, postao je svjetski prvak u Kataru i to je sve što mu je u karijeri nedostajalo. No, Parižane nije briga za Argentinu, pa ni za životopis najslavnijeg Argentinca, stoga su navijači složno zaključili da se Messi više zalaže za reprezentaciju nego klub.

Imali su dojam da je Messi zadovoljio samo svoje potrebe, ne mareći za klupske. A imali su i čvrsto uporište - Messi je prije Katara u prosjeku zabijao svakih 138, a asistirao svakih 118 minuta u sezoni. Do početka svibnja, prosječna brojka postignutih golova popela se na svakih 210, a asistencija na čak 420 minuta. Pritom je bio nevidljiv u novom posrtaju u Ligi prvaka, opet u osmini finala, ovaj put krvnik je bio Bayern. Dovoljno za novu seriju zvižduka.

- Zviždite Messiju? Pa kome ćete onda aplaudirati - u više se navrata pitao Ronaldinho, dok su uglednici Ligue 1, poput trenera Nantesa Antonija Kombuarea, javno govorili da se "osjećaju posramljeno zbog ponašanja PSG-ovih navijača" i "bit će sretni ako Messi napusti klub, jer Francuska ga ne zaslužuje".

Različit tretman

Vjerojatno će vrijeme pokazati da je to bio pogrešan tretman. I licemjeran, jer Parižani su na isti način i potaknuti istim "kompleksima" ranije omalovažavali Neymara, dok je Kylian Mbappé, premda se nalazi u istoj "kaši", nagrađivan aplauzom. Ove sezone PSG je s Messijem u prosjeku ostvario 2,45 bodova po utakmici, a bez njega su zabijali gol manje i zabilježili 1,69 bodova po ogledu. Samo je Mbappé u ligaškoj domeni sudjelovao u više pogodaka od Messija. Omjer zbrojenih golova i asista je 33:32 u korist Francuza, dakle razlika je u jednom jedinom golu. Jedan je vječni heroj, drugi dežurni krivac. I sve dok će Parižani dijeliti vlastite predstavnike u takve kategorije, snovi se na Parku prinčeva neće ispuniti. U nedjelju, nešto prije ponoći, Messija to više neće zanimati. Njegova noćna mora tada završava.

Xavi: ‘Kažu mi da financije imamo pod kontrolom‘

Tri katalonske legende oprostile su se od Barcelone. Gerrard Pique, Sergio Busquets i Jordi Alba. Slučajno ili ne, to su igrači koji su najviše teretili Barcinu blagajnu i katalonska javnost rado će prihvatiti teoriju da se njihov odlazak događa kako bi se stvorio financijski prostor za Messijev povratak. Xavi ne otpisuje tu mogućnost, u petak je za Mundo Deportivo progovorio o užarenoj temi.

- Messi će odlučiti sljedeći tjedan. Kod mene je dobrodošao, svatko od nas to želi i vrata su otvorena. Imamo li pod kontrolom sve potrebno za ugovor? Meni su rekli da imamo, ako ću ja biti taj koji na kraju odlučuje, Messiju sto posto dajem zeleno svijetlo.

Pariz mu se nije svidio

Osim navijača, Messija su 2021. lijepo dočekali i suigrači. Neymar mu je, piše BBC, ponudio svoju desetku, no Argentinac je odlučio zadržati dodijeljeni broj 30 na leđima, isti je nosio u tinejdžerskim danima. Pariški mediji od početka su ga pratili u stopu, emitirali razne serijale o tome gdje će Messi kupiti kuću, pa i otkrili detalje njegove zarade nakon samo dva mjeseca, dok su se u Barci takve informacije pojavile tek nakon nekoliko godina angažmana. I Messi je prošle godine govorio da je obitelji bilo zahtjevno prilagoditi se novom životu. Potom je optimistično, a ispostavit će se i pogrešno, najavio svijetlu i sretniju budućnost.

Linker
07. svibanj 2024 00:23