GORAN MEHKEK Cropix
MLADIĆ ZA PRAVE STVARI

Kraj svih pojačanja koja je Dinamo doveo, najviše je iznenadio jedan čovjek, on je veliki kapital kluba

Možda će na koncu taj kaotičan zimski mercato ispasti sasvim solidna priča
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. veljača 2024. 18:47

Da su u Dinamu uhvatili zlatnu ribicu, od tri želje koje ispunjava, za ovaj zimski mercato dvije bi sigurno bile Josip Brekalo i Dejan Lovren. Pokušali su u modrom klubu i bez pomoći zlatne ribice, ali nisu uspjeli doći do senzacionalnih ulaznih transfera. Sprčkali su s Brekalom koji je završio u Hajduku, a nije se mogla dogovoriti priča s Lovrenom. Ideje su svakako bile super, ali ideje su jedno, a realizacija nešto sasvim drugo.

Kako bismo na koncu okarakterizirali ovaj zimski mercato Dinama? Bio je pomalo kaotičan. Otišao je Robert Ljubičić, veznjak koji nije bio zadovoljan u plavom klubu. Prodan je u AEK za 3,5 milijuna eura. Bilo je cjenkanja kod te prodaje, Modri su prvo odbili grčku ponudu od 3 milijuna eura, ali su na kraju u dramatičnom noćnom glasovanju članova Izvršnog odbora pristali na 500 tisuća eura više. Na kraju se može kazati da je to bio dobar posao, jer dojučerašnji ‘maksimirski čupavac‘ je imao želju za odlaskom, a pitanje jest koliko bi prilika dobivao u zgusnutom veznu redu Modrih.

Prije starta zimskog mercata, ideja je bila popuniti lijevu stranu, dovesti lijevog beka i lijevo krilo. U tom se uspjelo. Takuya Ogiwara je doveden za poziciju lijevog beka, a Arber Hoxha na lijevo krilo. Ogiwara je Dinamo koštao zasad 150 tisuća eura, toliko su Modri platili Urawi za jednogodišnju posudbu, a ako će ga htjeti otkupiti, neće niti to biti preskupo, otkup stoji još 550 tisuća eura.

image
RONALD GORSIC Cropix

Osim njega, poznato je, u konkurenciji za lijevi bok bili su Albanac Mario Mitaj iz moskovskog Lokomotiva te Bartlomiej Wdowik iz poljske Jagellonije. Kad se radi o Hoxhi, plaćen je Slavenu milijun eura, uz 15 posto od sljedećeg transfera Dinamo se odrekao postotka budućeg transfera koji je trebao imati za Mateja Šakotu, svog bivšeg igrača koji trenutno nastupa za Slaven Belupo. Za krilnu poziciju htio se dovesti i osim spomenutog Brekala i Ryan Kent, ali od toga nije bilo ništa. Osim lijevog beka, nakon ozljede Sadegha Moharramija, Modri su krenuli po desnog beka i uspjeli su dovesti Ronaela-Pierrea Gabriela, čekamo vidjeti hoće li biti pojačanje. Prije toga je Koffi Kouao pao na liječničkom pregledu.

Je li prezentacija Bernauera dovoljno dobra da se zaboravi činjenica da se u zimskom mercatu nije uspio dovesti stoper?

Pozicija stopera također je bila u fokusu, tu Dinamo nije uspio u svom naumu. Istina, vraćen je iz Lokomotive mladi Moreno Živković, produljio se ugovor s Theophileom na još godinu dana, ali željelo se dovesti još jednog stopera, jer je ta pozicija po mišljenju trenera Jakirovića deficitarna. Prvi pick bio je Ukrajinac Arsenij Batagov, onda Španjolac Raul Torrente, ali taj dvojac je bio preskup.

Onda se krenulo prema Lovrenu, znamo kako je završilo. Probalo se dovesti i Cipranina Konstantinosa Laifisa, činilo se da je to riješeno, ali je transfer propao u zadnji trenutak. Na koncu, u sam smiraj mercata, doveden je Marko Rog, ali naravno treba vidjeti kada će biti spreman za maksimalne napore i za participaciju u momčadi. Naravno, Dinamo je za vrh napada u zimskom mercatu iz Varaždinu doveo i Frana Brodića, njega je želio Sergej Jakirović.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Dakle, osim dovođenja još jednog stopera, Modri su uglavnom popunili pozicije koje su željeli, ali ostali su bez jack pota, odnosno transfernih spektakla u likovima Brekala i Lovrena. Hoće li ovakav zimski mercato biti dovoljan za osvajanje naslova prvaka?

Utakmica s Betisom i velika pobjeda u Sevilli sigurno će biti ogroman vjetar u leđa. Otkrila je i jedno novo-staro lice na poziciji stopera, Maximea Bernauera. Je li prezentacija Francuza dovoljno dobra da se zaboravi činjenica da se u zimskom mercatu nije uspio dovesti toliko željeni stoper? Konačno, za tu poziciju postoji i Mauro Perković, koji u posljednje vrijeme pokazuje da je itekakav kapital, taj mladić nam izgleda kao najveće pozitivno iznenađenje Modrih.

S obzirom na to da će Ogiwara igrati na lijevom boku, Mauro će vjerojatno ‘šacati‘ stopersku poziciju, a usput se i mijenjati s Japancem. Kad sada sve zbrojimo, ispast će da Dinamo i ne treba žaliti što nije doveo nikoga na stopersku poziciju. Theophile, Bernauer, Perković, Živković, može to odigrati i Ristovski... Vratit će se Dino Perić. Ne izgleda uopće loše, zar ne? Možda će na koncu taj kaotičan zimski mercato koji je završen u četvrtak, na dan grandiozne pobjede u Sevilli, ispasti sasvim solidna priča.

Linker
29. travanj 2024 16:44