GORAN MEHKEK Cropix
POGREŠKA MOŽE BITI SKUPA

Jürgen Klopp vjerojatno nije zainteresiran, ali evo kako Dinamo u ovom trenutku može dovesti pravog trenera

Dinamov Mister mora biti faca, čovjek karizme, znanja i autoriteta
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. rujan 2024. 10:16

Dinamo nije dovoljno bogat da bi uzeo jeftinog trenera, to mora bit glavna ideja vodilja klupskih čelnika kod odabira tko će dobiti momčad u ruke nakon Sergeja Jakirovića. Pritom se "jeftin" čak manje odnosi na novac, a više na rejting, dokazan kvalitetan rad i iskustvo tog stručnjaka, a jasno je da ono što vrijedi treba i platiti. Druga je opcija da trenerom imenuju "bilo koga", a u tu kategoriju spadaju pojedina imena koja se kao kandidati spominju po medijima, u tom slučaju mogu odmah početi skupljati za još jednu otpremninu.

Pogreška može biti skuplja od loše noći u casinu, dok će se pogođeni čovjek isplatiti jednom pobjedom u Ligi prvaka

Zahtjevno je pronaći frajera koji će odmah kliknuti i povući ekipu kad je sezona u punom jeku jer Jürgen Klopp vjerojatno nije zainteresiran, a u ritmu s dvije utakmice tjedno malo je vremena za intenzivnije treninge, uigravanje i gradnju automatizama. Srpanj i kolovoz otišli su u vjetar. Dinamu treba stručnjak koji se dokazao i kao natjecatelj, a i u stvaranju igre i momčadi. Takvih je među Hrvatima malo pa ne bi čudilo da posegne za strancem. Pogreška može biti skuplja od loše noći u casinu, dok će se pogođeni čovjek isplatiti jednom pobjedom u Ligi prvaka za koju se dobiva 2,1 milijun eura te podignuti razinu svih. Pritom su posebno bitne "zlatne poluge" Baturina, Stojković i Petar Sučić kod kojih će se bolja ili lošija sezona mjeriti u milijunima. No, ne mogu dva-tri nogometaša činiti ekipu.

image

Na potezu su Velimir Zajec i Marko Marić

RANKO SUVAR Cropix

Ako je netko zaboravio, Dinamo je s Modrićem i Mandžukićem gubio od Branna iz Bergena jer kao i danas nije bio na razini kao momčad. Oni koji su skloni Jakiroviću kazat će da je ispunio sve ciljeve, ali osim što su za to zaslužniji igrači nego trener, jedan jako bitan koji najviše ovisi o njemu nije - nije unaprijedio kvalitetu igre što je bilo nužno već i lani, a kamoli za iskorak na dva nivoa više iz Konferencijske lige u Ligi prvaka. To je glavni problem Dinama, iz toga sve što se sada događa proizlazi, ostalo su samo posljedice. I forma pojedinaca, i priče ovakve, i priče onakve.

Nakon Münchena mnogi su komentirali što Modri moraju bolje kako bi bili europski kompetitivniji. To je jednostavno kao abeceda - četiri su ključne točke, od toga tri - momčadska igra (organizacija, intenzitet, učinkovitost), taktička priprema za utakmicu te forma igrača i atmosfera koje su povezane, itekako ovise o treneru. Najmanje individualna kvaliteta igrača.

Dinamov Mister mora biti faca, čovjek karizme, znanja i autoriteta, ali ne da bi posjeo vedete na klupu zato što ne blistaju, nego da bi ih digao i vratio u formu. Pritom nametnuo najmanje 30 posto veći intenzitet na svakom treningu kad to zbog rasporeda utakmica bude moguće i inzistirao na taktičkoj disciplini i provedbi zadataka. Ako to netko nije u stanju pratiti sam će otpasti. Ako je Rino Gattuso mogao s Markom Livajom, sve se može.

Kao kruna Modrima je nužan trener koji će igrom moći pobijediti ekipe poput Slovana ili RB Salzburga, možda već ove sezone, a ako je prerano sljedeće, jer i tada će biti bitno, no koji će pokazati da je Dinamo za HNL ono što je Bayern za Ligu prvaka. Da mu utakmice s Rijekom, Hajdukom i Osijekom ne budu svaki put oko nule, pa jedan gol lomi na ovu ili onu stranu, nego demonstracija dominacije i razlike u klasi. Jednostavno, Dinamu treba dobar trener.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. rujan 2024 10:19