TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix
EUROPSKA TURNEJA

Jakobušić u Parizu nije samo prodavao Vuškovića, a kod odlaska u Istanbul ne smije se upasti u zamku

Čelni čovjek Hajduka prvo je pogledao utakmicu PSG-a, a sada će i veliki okršaj Manchester Cityja
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 06. lipanj 2023. 15:57

Predsjednik Hajduka, Lukša Jakobušić, prošle je subote iz lože na Parku prinčeva promatrao utakmicu PSG-a i Clermonta (2:3). Fotografija ne laže, Jakobušić se ne skriva, ali pitanja ostaju. I ostat će i dalje jer konkretnog odgovora nema. Moguće da je Jakobušić s predsjednikom PSG-a, Nasserom Al-Khelaifijem, i razgovarao oko Vuškovića, međutim, sigurno da je na fešti proslave naslova prvaka, u velikoj gužvi na Parku prinčeva, bilo i drugih tema za razgovore.

Luka Vušković nalazi se na popisu želja PSG-a, ali i drugih klubova, međutim, još uvijek nema konkretnih pomaka u realizaciji transfera. Jakobušić pritom ima direktni kontakt s Al-Khelaifijem, ne treba mu ni posrednik da bi napravio posao. Ali, to ne znači da je na poziv čelnog čovjeka PSG-a subotu u Parizu proveo isključivo zbog realizacije posla.

Jačanje pozicija

Jakobušić je u dvije i pol godine na čelu Hajduka napravio odlične relacije s ljudima iz najužeg vrha europskog nogometa, među njima dakako i Aleksanderom Čeferinom, prvim čovjekom UEFA-e. Stoga će, kako je prošle subote bio gost u Parizu, sljedeće biti u Istanbulu na finalu Lige prvaka. Čeferin već 20 godina ljetuje na Hvaru, ali znakovito je da je prošle jeseni prvi put sastanak Izvršnog odbora UEFA-e bio na najsunčanijem hrvatskom otoku. Sastanak na kojem su dan zajedno proveli Jakobušić, Čeferin i Al Khelaifi.

image
FRANCK FIFE/AFP/PROFIMEDIA Franck Fife/afp/profimedia

Predsjednik Hajduka jača svoju poziciju u europskom nogometu, što je također važan faktor i prilikom ovoljetne prodaje Luke Vuškovića. Transfer 16-godišnjeg stopera je izvjestan, gotovo je sigurno da će se mladi igrač Hajduka ovog ljeta prodati u neki od najjačih europskih klubova. Oni manji nemaju taj novac, nemaju 8 i više milijuna eura kako bi platili potencijal i talent. Međutim, odlazak Jakobušića u Pariz, njegovo druženje s Al Khelaifijem, ne treba isključivo promatrati kroz prizmu sklapanja posla, nego više kroz jačanje konekcije čelnog čovjeka Bijelih s vlasnikom PSG-a, pri čemu je Vušković uvijek zanimljiva tema.

Mladi stoper Bijelih realizirat će transfer, ali sve je manje izgledno da će pritom ostati na posudbi u Hajduku. Sve više prevladava mišljenje kako bi za igrača bilo bolje da odmah otiđe u novi klub. Promijeni sredinu, pa makar ga taj novi klub posudio u neku drugu destinaciju. No, dugo je ljeto, nema žurbe za Vuškovića.

Glede pariške priče, treba dodati da Lukša Jakobušić nije bio jedini u Parizu na proslavi naslova prvaka PSG-a.

- Predsjedniče, tu sam, dva reda ispod vašeg mjesta - javio se Šurjak čelniku Hajduka na Parku prinčeva.

Šurjakov gušt

Nekadašnji igrač pariškog kluba dobio je pozivnicu za prošlosubotnju feštu naslova prvaka.

- Proveo sam nekoliko dana u Parizu, bio na Roland Garrosu, a potom i na utakmici - otkrio nam je Šurjak.

- Jakobušić je sjedio u redu s predsjednikom kluba, a mi veterani smo bili nekoliko redova ispod njih. Fešta je bila prekrasna, s čudesnim laserskim atrakcijama. Sve se odvijalo na stadionu, a u tome je sudjelovao i Dominique Rocheteau, nekoć moj suigrač iz pariških dana.

Prisjetio se Šurjak kako je početkom 80-ih samo jednu sezonu proveo u PSG-u. Odigrao je 33 utakmice za PSG, postigao 11 zgoditaka. Dovoljno da ga se u klubu uvijek sjete.

Fond za talente

Ugodna je bila subota za Splićane na Parku prinčeva, a vrijeme će pokazati je li pritom bila i financijski plodonosna. Čak i ne mora biti jer za Vuškovića će biti konkretnih ponuda ovog ljeta. Pritom treba objasniti i zanimanje Manchester Cityja i ne ući u zamku priče da Jakobušić ide u Istanbul da bi razgovarao oko transfera svog talentiranog stopera. Mlade talente poput Vuškovića ne prati Guardiola, njihove su igre u domeni skautske službe i omladinskog pogona.

U tom potencijalnom poslu za Hajduk, i sve ostale klubove koji imaju nadarenih igrača, uvijek je dobra informacija postavke omladinske škole na Etihadu. Naime, svake godine skauti i omladinska škola imaju određeni fond sredstava za dovođenje novih igrača. I pritom treba znati, neiskorišteni fond ne prenosi se u sljedeću godinu. A Vušković je na meti Cityja, tu nema spora...

Srna i Pletikosa prodani na jahti ispred Monte Carla

Gdje se sklapaju veliki poslovi? U svečanoj loži prije utakmice? Rijetki se tako događaju, barem u Hajduku. Primjerice, jedan od najvećih poslova, prodaja Srne i Pletikose, dogodila se u pregovorima na jahti ispred Monte Carla. Nikola Vlašić je prodan nakon utakmice s Evertonom na Poljudu, a sve je dogovoreno i bez velikog i dugog kontakta zainteresiranih strana. Nikola Kalinić je otišao u Englesku početkom kolovoza 2009. godine nakon što je nekoliko klubova iskazalo interes, a na kraju je potpisao za Blackburn. Jesu li prije toga tadašnji predsjednik Peroš, i potom njegov nasljednik Svaguša, odlazili na razgovore u Blackburn? Nisu, jasno. To su samo neki od primjera kako su se u prošlosti odvijali najveći transferi Bijelih.

8

milijuna eura minimalna je cijena za Vuškovića

VUŠKOVIĆ ZA HAJDUK

Nastupa 11

Minuta 765

Startova 9

Cijelih utakmica 7

Golova 1

Asistencija 0

Žutih kartona 1

Crvenih kartona 0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. travanj 2024 22:14