Hakan Calhanoglu i Cristiano Ronaldo

 Gerhard Schultheiß/imago Sportfotodienst/profimedia
KOMPLICIRANA PRIČA

Hrvat pregovarao s Bayernom o velikom poslu pa razljutio velikana? ‘Sumnjam da bi to napravio‘

Ispada da su Stipić-Wipfler i Calhanoglu radili klubu iza leđa, no Tomislav Stipić iznosi drukčije mišljenje
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 25. lipanj 2024. 14:30

Sušna sezona Bayern Münchena očito je potresla čelnike kluba i zato, sudeći po prvim najavama i potezima, Bavarcima slijedi agresivan izlazak na tržište. Bundesligaški gigant već je naciljao prve "kapitalce" u vidu ulaznih transfera - Turčin Hakan Calhanoglu i nepunih 10 godina mlađi Nizozemac Xavi Simons uskoro bi mogli postati igrači Bayerna.

Ni veznjak ni napadač na Euru još uvijek nisu zasjali punim sjajem, no kontinentalna smotra ionako nije glavno mjerilo njihovih sposobnosti budući da je od ranije poznato kakvu kvalitetu posjeduju. Calhanoglu je minule sezone proglašen najboljim veznjakom Serie A, 30-godišnji Turčin bio je neizostavni kotačić Interovog pohoda na Scudetto i proteklih godina djeluje kao jedan od najsigurnijih defenzivnih veznjaka svijeta. Pitate li samog Calhanoglua, istaknut će da ga svijet neopravdano ispušta iz top klase.

- Osjećam se podcijenjeno. Nisam daleko od Kevina de Bruynea, Luke Modrića, Casemira... Vidim se među pet najbolji veznjaka u Europi, govorim to ponizno i samosvjesno. No, igrači u drugim ligama imaju veću vidljivost od mene - kazao je prije godinu dana.

"Gordon je profesionalac"

Očito bi se novi trener Bayerna Vincent Kompany i ostatak bavarske ekipe složili s tim navodima. Još prije mjesec dana, piše La Gazzetta dello Sport, a prenosi Football Italia, prvi put iskazali su interes za Calhanogluom, no Inter im je jasno poručio da ga ne namjerava prodati. Međutim, isti list piše da je nedugo zatim Bayern kontaktirao igrača i njegova agenta Gordona Stipića-Wipflera, hrvatskog menadžera koji je nekoć surađivao i s Ivicom Olićem. Sukladno tomu, ispada da su Calhanoglu i Stipić-Wipfler radili "iza leđa" Interu, pa La Gazzetta dello Sport piše i da je "klub iziritiran zbog veznjaka i njegove pratnje jer su ranije jasno dali do znanja da Calhanoglu nije na tržištu". List izvještava i da su Stipić-Wipfler i predstavnici Bayerna održali sastanak u Turskoj i Njemačkoj te da je Calhanoglu, čiji ugovor s Talijanima istječe na ljeto 2029., otvoren promijeniti sredinu, ali ne inzistira na odlasku iz Intera. Za informaciju više obratili smo se Tomislavu Stipiću, koji dobro poznaje Gordona i nerijetko su u kontaktu.

- Hrvatska javnost možda nije previše upoznata s njim, no Gordon je profesionalac i jedan od najboljih agenata u Europi. Upravo zato sumnjam da bi agent tako visoke razine i s toliko iskustva napravio neki pogrešan potez. Calhanoglu u Bayernu? S obzirom na kvalitetu igrača, meni to zvuči kao realan scenarij - kazao nam je Stipić iz Sofije, gdje je stigao početkom mjeseca preuzevši CSKA, a zatekli smo ga baš između dvaju sastanaka.

Sprema se prva ponuda za Çalhanoğlua

Kako bilo, talijanski mediji navode da Bayern uskoro planira poslati prvu ponudu Interu, koji traži oko 70 milijuna eura za Calhanoglua, a navodno pripremaju i četverogodišnji ugovor s osam milijuna eura po sezoni, što je za oko milijun i pol veća plaća od one koju Turčin ima u Interu.

Bayern ne planira stati na Calhanogluu, posve su optimistični i oko dovođenja Xavija Simonsa. Nizozemski napadač obavijestio je svoj Paris Saint-Germain da ne želi igrati u njihovu dresu, što je možda i iznenađujuće jer djeluje kao dobar odabir za "post-eru" Kyliana Mbappéa. No, Simonsu se smiješi nova posudba, u igri su Bayern i Leipzig, klub u kojem je u sezoni uoči Eura zabio 10 i asistirao 15 pogodaka.

- Bio sam sretan u Parizu, ali neke su se stvari promijenile. Odluku o budućnosti donijet ću nakon Eura - kratko se Simons osvrnuo na medijske navode.

Leipzig je po završetku sezone želio otkupiti Simonsa, ali Paris SG je izvjesio cijenu od 100 milijuna eura, što se ipak ispostavilo prevelikim zalogajem. Velike su šanse da će u utrci za posudbu pobijediti Bayern, klub većeg imena i boljih financijskih mogućnosti. Njihov je plan posuditi Simonsa na godinu dana i dogovoriti klauzulu prema kojoj bi ga potom otkupili za 60 do 70 milijuna eura. Uspiju li Nijemci u tom naumu, Xavi Simons moći će se pohvaliti školom Barcelone, PSG-a, PSV-a, Leipziga i konačno Bayerna. Impozantan je to doseg za jednog 21-godišnjaka...

Linker
27. rujan 2024 20:07