TOM DUBRAVEC Cropix
REMONT BIJELIH

Hajduk mora naći barem četiri pojačanja: Realizira li se veliki transfer, jedan problem postat će jako ozbiljan

Nikola Kalinić još uvijek traži trenera, ali otvorena su i brojna pitanja u svlačionici
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 04. lipanj 2024. 20:20

Dok je u potrazi za trenerom, Nikola Kalinić očito ima jasnu viziju glede igrača koje u novoj sezoni želi imati u svlačionici. Među njima očekivano neće biti Dino Mikanović, Vadis Odjidja-Ofoe i Filip Čuić. Hajduk je i službeno objavio da na njih više ne računa, a kako su im istekli ugovori, sva trojica slobodno mogu potražiti novi klub.

Na Poljudu se, međutim, jako malo priča o pojačanjima, što pomalo zabrinjava jer su konkurenti poput Dinama ili Osijeka već u velikoj ofenzivi. Je li Kalinić pitanje pojačanja stavio u drugi plan, budući da mu je prioritet pronaći trenera? Ili možda već nekog u tajnosti dogovora? Znamo da je javno poručio da sigurno neće dovoditi igrače samo da bi ih doveo i da će radije dovesti dva prava, nego pet “klimavih”.

image

Nikola Kalinić

TOM DUBRAVEC Cropix

Maknemo li na stranu Mikanovića, Odjidju i Čuića, kao i Kleinheislera te Brekala kojima je istekla posudba, Hajduk na popisu realno ima 23 igrača koji su participirali u prošloj sezoni. Među kojima je, primjerice, i ozlijeđeni Žaper. Toliki broj igrača ni izbliza nije dovoljan za sezonu. Uz to je otvoreno pitanje koliko je među njima onih koji nemaju standarde koje Kalinić traži. Krenimo redom...

GOLMANI

Lovre Kalinić (34), Ivan Lučić (29) i Borna Buljan (19) trojac su koji bi Splićanima trebao jamčiti mir po pitanju golmana. Kalinić je kapetan i prekaljeni golman, Lučić se nametnuo u prošloj sezoni, a Buljan je perspektivan golman koji je u završnici sezone imao jako dobrih momenata. Kad smo kod golmana, malo je nejasno tko bi kao prvi trebao ući u sezonu - Kalinić ili Lucić? Svaki ima svoje argumente i očekivanja, ali jasno je da će o tome odlučiti novi trener. Osim ako Kalinić ili Lučić u međuvremenu ne odu.

STOPERI

Filip Uremović (27), Zvonimir Šarlija (27), Dominik Prpić (20), Josip Elez (30) i Ferro (27), uz pomoć mladog Matea Jurića-Petrašila (19), brojčano zatvaraju potrebe obrane. No, krenemo li ih raščlanjivati, otvorit će se neka pitanja. Je li Ferro netko koga iznova treba čekati? Ima li Elez snage vratiti tijelo u pravu formu? S druge strane, trojac Uremović - Šarlija - Prpić u prošloj je sezoni apsolutno bio na visokoj HNL razini. Hajduk stoga treba dobro razmisliti o njihovim alternativama.

BEKOVI

Niko Sigur (20) i Fahd Moufi (28) drže desnu stranu, a Dario Melnjak (31), Ismael Diallo (27) i Šimun Hrgović (20) lijevu. Bilo bi dobro pronaći još jednog desnog beka jer znamo da Sigur po potrebi mora igrati i veznog. Je li Niko Đolonga (20) taj? Otvorenih bekovskih pitanja je nekoliko - U kakvom će se stanju nakon teške ozljede vratiti Melnjak? Je li Diallo netko kome se treba zahvaliti? Može li Moufi igra dobro u kontinuitetu, a ne na mahove? Sve su to pitanja Kalinića...

VEZNJACI

Mihael Žaper (25), Rokas Pukštas (19), Filip Krovinović (28), Yassine Benrahou (25) i Anthony Kalik (26) kvintet su provjerenih veznjaka. Što je već po broju premalo. Dodajte na to činjenicu da Žaper neće biti u konkurenciji još mjesecima - eto razloga za ozbiljnu zabrinutost. Pa ako znamo da je Pukštas u svim projekcijama za veliki transfer, problem s veznjacima postaje jako, jako ozbiljan. Čak i ako Pukštas ostane, Hajduk mora dovesti barem dva veznjaka, a ode li Amerikanac trebat će - trojicu.

KRILA

Ivan Perišić (35), Emir Sahiti (25) i Leon Dajaku (23) tri su prava krila pod ugovorom. Roko Brajković (18) je krilo koje ima ponešto iskustva, ali daleko je od toga da ga gledamo kao pravog pretendenta na ozbiljnu minutažu. Brekalo i Kleinheisler su otišli. Čak ako Dajaku dodatno digne razinu igre - mlad je, prošao je sezonu bez problema s ozljedama, ima prostora za napredak - Hajduk će neupitno trebati minimalno jedno krilo.

CENTARFORI

Marko Livaja (30) i Aleksandar Trajkovski (31) ostali su usamljeni u vrhu napada. Nikola Kalinić je već sportski direktor, a Filip Čuić je i službeno bivši centarfor Bijelih. Kalinić je stava da Livaja nije centarfor, nego da treba igrati ili drugu špicu ili ofenzivnog veznog, što bi značilo da samo Trajkovski ostaje napadač. Hajduk stoga hitno treba barem jednog centarfora.

ZAKLJUČAK

Nikola Kalinić očito vrlo brzo mora pronaći najmanje četiri pojačanja - centarfora i krilo, te dva veznjaka. Naravno, pod pretpostavkom da će igrače koji su pod ugovorom i dalje vidjeti kao igrače za Hajduk kakav on želi. Stoga Kalinića čeka jako puno posla i nakon što riješi pitanje trenera...

Odjidja najviše igrao, Mikanović statusno najviše nazadovao

VADIS ODJIDJA-OFOE (35, vezni red)

29 utakmica, 0 golova, 2 asista

Starter u sedam prvenstvenih utakmica, s tim da je u prvih nekoliko izgledao izvrsno. Kasnije je pao u drugi plan i dobivao mrvice. U završnici sezone ponovno se vratio na scenu i imao neke vrlo dobre utakmice. S 35 godina nema smisla ostaviti ga u klubu.

DINO MIKANOVIĆ (30, desni bek)

17 utakmica, 1 gol, 2 asista

U četiri prvenstvene utakmice bio je starter, u tri navrata u Kupu. Sezonu ranije bio je starter u 14 prvenstvenih utakmica. Iskusnog igrača koji nazaduje po pitanju minutaže klub se u pravilu rješava. Nije igrao dobro...

FILIP ČUIĆ (21, centarfor)

9 utakmica, 1 gol, 0 asista

Već je tri sezone u kadru prve momčadi, a ukupno je igrao u 10 utakmica, s tim da nikad nije bio starter. Stoga nije upitno da treba ići dalje i potražiti sreću u novom klubu. Niti jedan trener nije ga vidio.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. lipanj 2024 20:20