Kevin Théophile-Catherine se vratio u Dinamo

 DAMIR KRAJAČ/Cropix
LUTANJE I KRPANJE RUPA

Dinamo vraća ‘penzionera‘, a talenta na kojem je htio zaraditi pustio je u Emirate bez prave prilike

Šimićevim odlaskom, kadrovsku problematiku Dinama nominalno je preuzeo Sergej Jakirović
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 20. listopad 2023. 22:04

Na Dinamovoj klupi Sergej Jakirović debitirao je 24. kolovoza pobjedom protiv Sparte (3:1). Samo tjedan dana kasnije već je bio u situaciji ispričavati se navijačima zbog katastrofalne igre i ispadanja iz Europske lige (poraz u Pragu 1:4). Ustvrdio je tada Jakirović da mu treba jedna sezona i prijelazni rok kako bi posložio momčad prema svojem nogometnom promišljanju...

Prošlog tjedna Dario Šimić podnio je neopozivu ostavku na poziciju člana Uprave maksimirskog kluba, zaduženog za sportsku politiku. Šimića se povezuje s "katastrofalno odrađenim prijelaznim rokom", kako su mediji procijenili učinkovitost Dinama tijekom ljetnog "mercata".

Jakirovićev izbor

Šimićevim odlaskom, kadrovsku problematiku Dinama nominalno je preuzeo Sergej Jakirović i nejgov potez je angažman Kevina Theophile-Catherinea!? S pozicije trenera, želju Jakirovića da ima na dispoziciji iskusnog stopera možemo donekle razumjeti. Međutim, s aspekta klupske politike, dovođenje Theophilea razumu je teško prihvatljiva odluka.

Za tjedan dana Theophile će proslaviti 34. rođendan. Nakon završetka ugovora s Dinamom praktički se umirovio. Tijekom prijelaznog roka nije uspio pronaći novi klub u kojemu bi nastavio karijeru. Posve očekivano, jer prošle sezone je upisao svega 13 nastupa (dva u "Europi"). U Dinamu su uvijek s uvažavanjem isticali profesionalnost Francuza rođenog na Martiniqueu. No, percepcija među navijačima "modrih" bila je kudikamo manje afirmativna.

Od 153 nastupa za Dinamo, većini je najupečatljiviji dojam ostavila završnica maksimirske utakmice sa Šahtarom (3:3), u sezoni 2019./20. Lige prvaka. Čak dva pogotka hrvatski je prvak dobio u sudačkoj nadoknadi, a u obje se akcije lošim prosudbama i reakcijama istaknuo upravo Theophile. Dinamo je tog 6. studenoga 2019. propustio ogromnu priliku plasirati se u drugi krug Lige prvaka.

Prodan za milijun eura

Povratak Theophilea znači samo jedno: Dinamov stručni stožer nema dovoljno povjerenja u aktualni kadar defenzivnih igrača! Koga uopće Jakirović ima na raspolaganju za poziciju stopera? Najstandardniji igrač Dinamove posljednje linije je Dino Perić. Tu je i najskuplji stoper u povijesti maksimirskog kluba, Boško Šutalo (kupljen od Atalante za 4,05 milijuna). Ali, on nakon ozljede križnih ligamenata još nije dosegao nekadašnju razinu forme niti je (dosad) opravdao investiciju.

Ne računajući Theophilea, Dinamo je tijekom 2023. angažirao još trojicu stopera: Maura Perkovića iz Istre 1961 (za dva milijuna eura), Maximea Bernauera iz drugoligaša Parisa (1,2 milijuna eura), te Urugvajca Joaquina Sosu (na posudbu iz Bologne). Umjesto recenzija njihovih rijetkih nastupa, možemo konstatirati da je poziciju desnog stopera (do ozljede) najčešće obnašao bek Stefan Ristovski, a jedini europski nastup od pridošlica upisao je samo Bernauer: 22 minute protiv Astane. U svjetlu spomenutih činjenica, bilo bi smiješno uopće dovoditi u kontekst navedena "pojačanja" i odlazak Joška Šutala.

image

Maro Katinić

TEO KAMOV/Cropix

Čudnu priču o stoperima upotpunjuju još dva detalja: dvojica 19-godišnjaka napustila su klub ovog ljeta. Moreno Živković posuđen je Lokomotivi, a Maro Katinić prodan za milijun eura u Emirate. Naizgled, sve je logično: Živković će među "lokosima" dobiti više prilika nego u Maksimiru, a razumljivo je i da prodaš igrača na kojega - ne računaš. Međutim, upravo su u Maksimiru uvjeravali kako Katinić ima potencijal nastaviti nisku unosnih Dinamovih stoperskih transfera u posljednjih 20-ak godina (Ćorluka, Lovren, Jedvaj, Benković, Gvardiol, Šutalo...). No dečko je prodan na Arapski poluotok, a da nikada nije zaigrao u Dinamovoj prvoj momčadi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. svibanj 2024 09:06