BORIS KOVACEV Cropix
NEMA FINANCIJSKIH MUKA

Dinamo ne treba prodati sve zvijezde, mogu bez problema zaokružiti budžet samo ako ‘unovče‘ jednog Vatrenog

Ulazak u LP donosi oko 25 milijuna eura, a plasman u Europsku ligu oko 12 ili 13 milijuna eura
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 19. kolovoz 2023. 09:39

Dinamo uopće neće imati problema u financijskom smislu ako proda Josipa Šutala i Luku Ivanušeca, te ako se plasira u Ligu prvaka ili Europsku ligu. Treba se uzeti u obzir da će uskoro stići i bonusi od prodaje Joška Gvardiola iz Leipziga u Manchester City. To iznosi nešto više od 13 milijuna eura. Naravno, novac neće stići odmah, nego kroz rate, u naredne tri godine. Međutim, postoje financijski alati s kojima Dinamo može novac dobiti odmah.

To se može napraviti putem faktoringa. Faktoring je financijski posao gdje financijska institucija kupuje nedospjela potraživanja svojih klijenata. Tako da Dinamo može prodati potraživanje za Gvardiola, kupac uzme određeni postotak, ali novac stigne odmah. Za Marcela Brozovića i Matea Kovačića će novac stići odmah, za Broza 2 milijuna eura, za Kovu 700.000 eura. Također, vrlo brzo treba stići ona rata Southamptona za Oršića od 3 milijuna eura, rata Rennesa za Lovru Majera od 2,8 milijuna eura. Dakle, bez prve rate za Gvardiola ili kompletnog novca ako se odluče za faktoring,

Dinamo mora dobiti 8,5 milijuna eura već dogovorenih. Na tu cifru treba nadodati prodaju Šutala (20 milijuna eura), eventualno Ivanušeca (9,3 milijuna), te plus ulazak u skupinu Lige prvaka ili Europske lige. Ako Modri uđu u Ligu prvaka zaradit će ukupno oko 25 milijuna eura, a ulaskom u Europsku ligu oko 12 ili 13 milijuna eura. Dakle, Dinamo bez problema može zaokružiti budžet.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. svibanj 2024 09:20