Arber Hoxha

 RONALD GORSIC Cropix
VELIKI PROFESIONALAC

Dinamo je dobio igrača kakvog dugo nije imao: Podsjeća na neprežaljenog modrog junaka, ljudina je, borac...

Pazi na sebe i svoje tijelo, maksimalno je posvećen nogometu, a nije sklon ozljedama
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 09. siječanj 2024. 06:04

Dinamo će u Arbëru Hoxhi dobiti pojačanje kakvog već dosta dugo nije imao. Igrač je to kojeg je trener Modrih Sergej Jakirović želio u svojoj svlačionici iz više razloga, a vjerojatno najvažniji je taj što ovaj Kosovar rođen u Njemačkoj odmah može raditi razliku na lijevome krilu.

Hoxha je, naime, u dobroj formi već dulje vrijeme. Izuzetan je profesionalac, pazi na sebe i svoje tijelo, maksimalno je posvećen nogometu, a nije sklon ozljedama.

Pažnju je na sebe skrenuo svojim kvalitetama kakve se ‘u paketu‘ rijetko pronalaze. Hoxha ima brzinu potrebnu za krilnog napadača, sposoban je driblingom proći skoro svakog suparničkog igrača u situacijama jedan na jedan, a odlikuje ga snažan i precizan udarac.

Uz sve to važno je napomenuti da mu nije strana ni faza obrane. Hoxha će bespogovorno odraditi sve defenzivne zadatke, ispratit će suparničkog beka, a ako treba, pokriti i svog suigrača s lijeve bekovske pozicije.

Sve te odlike možda će Dinamove navijače podsjetiti na njihovog junaka iz nedavnog razdoblja, Mislava Oršića. Naravno, ne tvrdimo da je Hoxha ‘Oršićev nasljednik‘, morat će pokazati doista puno kako bi zaslužio taj nadimak, no u svakom slučaju se u njemu krije velik potencijal koji će u momčadi boljoj od Slavena još više doći do izražaja.

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Najbolji igrač Slaven Belupa

U nepune dvije godine koliko je proveo u koprivničkom prvoligašu, Hoxha se isprofilirao u najboljeg pojedinca Farmaceuta. Proigrao je pod stručnim vodstvom Zorana Zekića, a nastavio je s dobrim izdanjima i kod njegovih nasljednika Ricarda Moniza i Roya Ferenčine. Ukupno je u 65 nastup za Koprivničance postigao 12 pogodaka uz sedam upisanih asistencija, a zabijao je i Dinamu i Hajduku...

Tu su i njegove ljudske kvalitete. Svi u koprivničkom klubu tvrde kako je Arbër sjajan momak i pravi prijatelj. Uostalom, već i sam podatak da je nerijetko rado uskočio kao ‘taksist‘ mlađim igračima, juniorima koje je trebalo prevesti na trening ili nekamo u gradu, pokazuje njegovu skromnost i spremnost da pomogne drugima.

Dugo su trajali pregovori Slavena Belupa, Dinama i Hoxhinog agenta Besarta Elshanija, da bi na kraju kosovski ofenzivac zasluženo stigao pred vrata realizacije velikog transfera koji za njega predstavlja sjajan iskorak u karijeri.

Klubovi su pronašli zajednički jezik, i sve to na obostrano zadovoljstvo. Dinamo je doveo igrača koji zbog svoje cijene nije bio dostupan konkurenciji iz HNL-a, Jakirović će ga (za razliku od željenog Josipa Brekala) imati na raspolaganju od početka priprema, dok je Slaven Belupo po prvi put u povijesti uspio transferirati svog igrača u Maksimir. Blizu je ranije bio Mato Jajalo, ali on je tada radije izabrao talijansku Sienu...

Koprivnički klub je ovim transferom osigurao financijsku stabilnost na dulje vrijeme, a može se reći da je najzaslužniji za Hoxhin dolazak u Slaven bio glavni direktor Aleksandar Aleksovski. Da nije bilo njega, ne bi Hoxha došao u Belupo, no stvari su se idealno poklopile.

Prebrodio životnu krizu

Nije tajna da je Hoxha bio izuzetno razočaran nakon epizode u Lokomotivi, koja nije imala veze s njegovom kvalitetom, nego su vjerojatno u pitanju bile neke druge stvari. Neki idu i tako daleko pa tvrde da je u tim trenucima želio prestati s profesionalnim nogometom; svašta ljudima u teškim situacijama prolazi kroz glavu.

Međutim, pronašao je volje, snage i motiva za novi izazov koji ga je čekao u Koprivnici, tamo se podigao i isprofilirao u jednog od najboljih pojedinaca u HNL-u, te je na putu da postane igrač s jednim od najvećih izlaznih transfera u povijesti Farmaceuta.

S obzirom na to da mu je 25 godina, Hoxha ima potencijal i za transfer iz Dinama, no u ovom trenutku za Modre je najvažnije da su pojačali napad igračem koji može ‘isporučivati‘ odmah; poznaje ligu i u formi je, vjerojatno mu neće trebati preveliko razdoblje za prilagodbu.

Kao Dinamov igrač Hoxha će zasigurno postati zanimljiviji i albanskoj reprezentaciji, čiju je putovnicu nedavno dobio, i to baš iz nogometnih razloga. Nije nemoguće da Hoxha sljedećeg ljeta na Europskom prvenstvu zaigra za Albaniju protiv Hrvatske...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 06:39