RONALD GORSIC Cropix
JAKIROVIĆ SLAŽE MOMČAD

Dinamo dovodi još barem jedno etablirano pojačanje? Na Maksimiru s nestrpljenjem čekaju sredinu srpnja

Prema vizijama i najavama trenera, Modri bi se za narednu sezonu trebali pojačati u svim linijama momčadi
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 06. srpanj 2024. 20:12

Prijelazni rok u Maksimiru započeo je - reprezentativno. Nakon osam godina u Dinamo se vratio Marko Pjaca. Ljevokrilni napadač hrvatske reprezentacije imao je s Rijekom ugovor do 2026., ali i odštetnu klauzulu od 1,5 milijuna eura, koju je Dinamo spremno aktivirao. Euforija među navijačima "modrih" zbog Pjacinog dolaska zatomljuje činjenicu da je igrač bio ponuđen maksimirskom klubu i uoči prošle sezone. Tadašnje je vodstvo, međutim, konstatiralo da bi dolazak Pjace za Dinamo predstavljao - preveliki rizik!?

Angažman hrvatskog reprezentativca sugerira plan kadrovske politike koji bi Dinamo trebao provoditi tijekom aktualnog prijelaznog roka. Jer prema vizijama i najavama trenera Sergeja Jakirovića, "modri" bi se za narednu sezonu i proboj u reformiranu Ligu prvaka trebali pojačati u svim linijama momčadi.

Prošla je sezona jasno ukazala na deficite "modrih" u obrambenom redu. Posebice su akutan problem predstavljali stoperi: nakon odlaska Josipa Šutala, kao dvojac srednjih braniča bili su predviđeni njegov prezimenjak Boško te Dino Perić. Obojica su, međutim, veći dio sezone proveli na bolovanju. Pridošlom Bernaueru trebalo je podosta vremena za adaptaciju i povjerenje trenera, pa je ključne utakmice na stoperskoj poziciji odigrao Stefan Ristovski. Mauro Perković je za to vrijeme krpao rupu na lijevom boku. Situacija se donekle popravila kada je iz mirovine (!) reaktiviran Kévin Théophile. Srećom, 34-godišnji je Francuz ostao živjeti u Zagrebu... Do kraja natjecanja postao je najstandardniji igrač Dinamove obrane!

Izvjesno je da naredne sezone Boško Šutalo neće igrati za "modre". Igrača kojega je prije dvije godine platio 4,05 milijuna eura Dinamo u belgijski Standard pušta - bez odštete!? Istovremeno, za maksimirski klub potpisao je 22-godišnji Španjolac Raul Torrente. Prošle sezone odigrao je 17 utakmica za Granadu, no sa spomenutim klubom nije produljio ugovor (niti je u La Ligi pronašao novog poslodavca), pa na Maksimir dolazi kao slobodan igrač. Naravno, otvoreno je pitanje može li Torrente predstavljati pojačanje za "modre", poglavito u kontekstu Lige prvaka.

Budući da se odgovor nazire, vjerojatno je da će Dinamo roster osnažiti dovođenjem nekog već etabliranog stopera. Poput hrvatskog reprezentativca Marina Pongračića ili Slovenca Vanje Drkušića. Obojica su spominjani u maksimirskim odajama, uz medijski zaključak da su minorni izgledi da se ijedan od njih pojavi u svlačionici "modrih"...

U Standard iz Liegea zaputio se i Marko Bulat. Dinamo je s belgijskim klubom potpisao ugovor o posudbi s opcijom otkupa. Posljedično, odlazak Bulata nalaže angažman još jednog defenzivi sklonog veznog igrača. Trenutačno su u rosteru trojica: Petar Sučić, Josip Mišić i Arijan Ademi. A to je premalo za klub koji često upražnjava formaciju 4-2-3-1, a namjerava i naredne sezone odigrati šezdesetak utakmica. Dovođenjem slovenskog reprezentativca Adama Gnezde Čerina zacijelo bi se kvalitetno upotpunio taj deficit.

Dolaskom Pjace, u Maksimiru imaju dva lijeva krila s reprezentativnim statusom. Uz hrvatskog, tu je i albanski reprezentativac Arber Hoxha. No trenutačno na desnom krilu postoji samo Dario Špikić. Moguće je da će, u slučaju nužde, Jakirović za tu poziciju koristiti Luku Stojkovića, eventualno i Marka Roga. Ali posve je logično zanimanje "modrih" za Marca Pašalića, još jednog igrača koji je Dinamu bio ponuđen uoči prošle sezone. Sada je pod ugovorom s Rijekom, a gazda Miško (Damir Mišković) upravo u Pašaliću vidi igrača čiji bi transfer trebao popuniti značajni dio klupskog budžeta za narednu sezonu.

Angažman još jednog središnjeg napadača nameće se u maksimirskim projekcijama kao nasušna potreba, čak i neovisno o ostanku Brune Petkovića. Osim njega, u Dinamovoj su svlačionici još Sandro Kulenović i Fran Brodić. Petkovićev će status biti izvjesniji nakon 14. srpnja, kada završava akcijska ponuda za njegov otkup. Do navedenog roka odšteta za "modru" devetku iznosi svega 2,5 milijuna eura...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. rujan 2024 06:05