Jose Boto

 VLADO KOS Cropix
MIŠKOVIĆ ŽELI - VAN

Dinamo čisti knjige, u Splitu su poludjeli za ocvalim zvijezdama, a Osijek za to vrijeme radi ozbiljan posao

Botov Osijek je pobjednik lipnja. Krije li se u Slavoniji priča koja na kraju može napasti i naslov?
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 04. srpanj 2024. 23:45

Dinamo možda nije dobio što je želio kada je pod hasthtagom TieneTodoElSentidoDelMundo na stranicama Marce objavio ljubavno pismo Luki Modriću - kapetan nacionalne momčadi svoj je privatni život očito trajno vezao uz Madrid - ali za utjehu, barem je pokvario kompas Hajduku. U Splitu su, naime, preko noći poludjeli za ocvalim zvijezdama i strategiju za sljedeću sezonu grade na dolascima Džeke i Rakitića.

Dok Dinamo i Hajduk pecaju pojačanja među muškarcima na pragu krize srednjih godina, Osijek se upustio u pionirski pothvat renoviranja momčadi s "no name" trenerom kao šefom gradilišta, dok se Rijeka uslijed Miškovićevih pregovora o prodaji kluba na tržnici potpuno pasivizirala. Tri tjedna uoči starta europske kampanje, na sljedećim stupcima donosimo inventuru prijelaznog roka u klubu velike četvorke hrvatskog nogometa. Dinamo je nastavio čistiti knjige tako što se oslobodio visokih plaća Marka Bulata i Boška Šutala. Osim što su završili na marginama momčadi i objektivno bi teško svoju sreću pronašli u planovima Sergeja Jakirovića, obojicu igrača pratio je glas da su u klub sletjeli u prvom redu kako bi visokim odštetama alimentirali visoke troškove izbjegličkog života Zdravka Mamića.

Pravac trgovine

Otkako su preuzeli vlast, Zajec i "proljećari" sve jasnije blokiraju taj pravac trgovine, iako je javna tajna da ne mogu preko noći pobjeći iz Mamićevih škara, jer je veliki boss nakačen i na transfer najskupljeg klupskog eksponata, Martina Baturine. Taj se transfer, od kojeg u Maksimiru očekuju barem 20 milijuna eura, prema izvorima Jutarnjeg, treba dijeliti u odnosu 80-20 između kluba i agenata.

Hajduk se u lipnju razišao s Josipom Brekalom i Laszlom Kleinheislerom, ponudivši usput slobodan izlaz Benrahouu i Dajakuu, ali nije odustao od hazarderske "all in" taktike bivšeg predsjednika. Jakobušićev nasljednik Ivan Bilić i novi sportski direktor Nikola Kalinić kraj 20-godišnje trofejne suše u HNL-u prepoznaju u kupnji dobro očuvanih "oldtimera" koji bi trebali odgajati najtalentiraniju "dicu" iz Akademije.

image

Jose Boto

SCREENSHOT: NK OSIJEK Screenshot: Nk Osijek

Osijek se odlučio za radikalan zaokret da su meci u vjetrobranska stakla automobila i noćna premlaćivanja trenera postali dio gradskog folklora. Gladni uspjeha, mađarski vlasnici odlučili su da je došlo vrijeme za nove ljude i svježe ideje. Federico Coppitelli je 39-godišnjak, koji je dosad vodio mlade momčadi Leccea i Torina, ali u klubu su mu odlučili povjeriti projekt velike obnove. Dosad je od Dinama posudio vratara Čavlinu i kupio veznjaka Soldu, iz Varaždina je regrutirao stopera Jelenića i angažirao neke zanimljive back up opcije u napadu.

Rijeka je zaradila tri milijuna eura na prodaji Mirka Labrovića u Augsburg, razišla se s Mirkom Marićem (19 nastupa, 3 gola) i otvorila izlaz Marku Pjaci prema transferu u Dinamo. Otišao je i branič Danilo Veiga. Na Rujevici su puno puta dokazali da znaju namirisati i razigrati talent zanemarenih igrača, ali ovog ljeta klub se na tržištu ponaša neobično tromo. Pred maksimirskim vratima su Torrente, srećom stoper i samo slučajno prezimenjak filmskog antijunaka, Pjaca, a preko praga je bez odštete prekoračio Filipović, golman drugoligaškog FC Parisa. U formi iz najboljih dana, kada je slagao dream team oko Bobana i Šukera, Zajec bi već dovršio Šotičeka, ali predsjednik je od početka prijelaznog roka više zagledan u Gnezdu Čerina. Iznad Petkovića i Baturine veliki su upitnici, kao i na startu transferne priče. Nije tajna da bi Dinamo prodisao nakon financijske injekcije od 20+ milijuna eura, ali bez te dvojice momčad će preko noći izgubiti identitet.

Buđenje iz letargije

Hajduku trebaju igrači koji će probuditi Marka Livaju iz letargije u koju je zapao prošle sezone. U zlatnoj godini 2021./22. on je za "bijele" zabio 32, da bi se lani ugasio (12 golova) i našao se pod paljbom navijača i kroničara. Jedan od tih "igrača" zove se Gattuso, čija je galama već razbudila Poljud, ali u klubu računaju da bi Džeko i Rakitić šampionskim ambicijama mogli udahnuti novu energiju.

Cijela konstrukcija nije lišena logike, govorimo o superklasama, barem dok ne pročitate da je Perišić na izlazu iz kluba. S Mierezom i Matkovićem u napadu, bez tehnološkog viška Lovrića, s pojačanjima u svakoj liniji, Osijek trenutačno radi ozbiljniji posao od konkurencije. Dobro izbalansiran team koji će forsirati "build up" iz posljednje linije u najmanju će ruku biti osvježenje lige, a uz malo sreće, napokon može prerasti u aspiranta na naslov. Na koncu, tu je i Rijeka, samo kalendarski usred prijelaznog roka, ali sadržajno usred "due diligence" procesa. Mišković već neko vrijeme želi van iz financijski sve zahtjevnije priče. Rijeka treba barem tri igrača koji mogu zaoštriti konkurenciju, ali umjesto toga vruća tema je prodaja Marca Pašalića...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. srpanj 2024 23:55