Renan Guedes

 NK OSIJEK
IMA EUROPSKO ISKUSTVO

Brazilac na Pampasu! Novi stranac potpisao za Osijek, igrao je i protiv Man. Uniteda: ‘Nisam puno razmišljao‘

Zakuhao se prijelazni rok u prvoligašu s Drave, nakon Evangeloua stigao je još jedan inozemni nogometaš
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 24. lipanj 2023. 08:04

Osijek se aktivirao na transfer-tržištu, a kako je sportski direktor Bijelo-plavih Ivica Kulešević prije nekoliko dana i najavio, na Pampasu je danas predstaljven i novi nogometaš Renan Guedes (25).

U pitanju je Brazilac koji nije stigao kao slobodan igrač, već je Osijek obeštetio moldavski klub. Klubovi su se dogovorili, nogometaš je u Osijeku prošao liječničke preglede i nakon što su riješene sve formalnosti Guedes je postao novi Bijelo-plavi.

- Zadovoljan sam što sam u Osijeku, kada se otvorila mogućnost nisam puno dvojio. Svi znamo kvalitetu hrvatskog nogometa, a kada mi se ukazala prilika za doći u jedan od najboljih klubova lige vidio sam to kao priliku koju moram iskoristiti. Mislim da je za mene ovo veliki korak u karijeri i siguran sam da mogu dodatno napredovati i pomoći klubu da ostvari svoje ambicije - kazao je 25-godišnji Brazilac za klupsku stranicu.

Guedes je već imao prilike raditi s trenerom Stjepanom Tomasom u Šerifu.

- Mislim da će mi to pomoći u prilagodbi i da mogu ponoviti igre kakve je u Osijeku pružao moj sunarodnjak Igor Silva - rekao je Guedes koji će nositi dres s brojem 42.

image
ANDER GILLENEA Afp

Guedes je nogometni put počeo u Corinthiansu, a onda je promijenio nekoliko brazilskih klubova prije nego što je u siječnju prošle godine iz Bahije prešao u Šerif. Brazilac na Pampas dolazi sa svježim iskustvom igranja europskih natjecanja. Štoviše, prošle sezone bio je jedan od igrača s najvećom minutažom, odnosno, najvećim brojem odigranih utakmica u Šerifu. Za moldavski klub odigrao je ukupno 43 utakmice, a prošle sezone od čak 18 europskih utakmica Šerifa u kvalifikacijama za Ligu prvaka, potom Europskoj i Konferencijskoj ligi, Guedes je nastupio u njih 14, od čega je u 11 bio starter, uključujući i dvoboje protiv Manchester Uniteda na Old Traffordu i Nici, gdje je Šerif na gostovanju tražio prolaz u četvrtfinale Konferencijske lige.

Europsko iskustvo

Dakle, riječ je o igraču s konkretnim europskim iskustvom, koje će svakako značiti Osijeku u europskim kvalifikacijama koje slijede. Ono što je i površnim pregledom njegovih nastupa lako vidljivo, jest da je iskoristiv na više mjesta u momčadi, pa je tako izuzev na svojoj primarnoj poziciji desnog beka igrao i kao stoper te desno krilo.

Svakako nije nebitno što je Stjepan Tomas itekako dobro upoznat s Guedesovim kvalitetama. Trener Osijeka jesenas ga je vodio u Šerifu i pod Tomasom je Guedes odigrao 17 utakmica. Brazilac će tako nakon grčkog stopera Stefanosa Evangeloua, koji je prije nekoliko dana potpisao za Bijelo-plave kao slobodan igrač, biti drugi nogometaš kojeg je Tomas vodio i u Osijeku i jesenas u Šerifu.

Guedesov dolazak, uz logičnu pretpostavku kako će zauzeti mjesto među starterima, sugerira kako će se Nail Omerović vratiti na svoju prirodnu poziciju, bilo kao lijevo krilo ili “desetka”, što je u B momčadi Osijeka igrao prošle jeseni. Jedno od kritičnih mjesta u momčadi, budući da su najveći dio prošle sezone poziciju desnog beka pokrivali ili Gržan ili Omerović kojima ta pozicija ipak nije prirodna, je riješeno, a za očekivati je kako će uskoro uslijediti i rješenje za lijevu stranu.

Naime, nakon odlazaka Leovca i Jurčevića, kojima su istekli ugovori, Osijek je ostao na Cvijanoviću, koji je prošlu sezonu propustio zbog teške ozljede, te Zebecu, koji se vratio s posudbe iz drugoligaša BSK-a.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 21:22