CHRISTOF STACHE Afp
VELIKE AMBICIJE

Arteta i Arsenal sada su pod pritiskom: Bez obzira na Guardiolu i City od njih se sada traže trofeji

Ovoga ljeta se Arsenal istrošio na tržištu, za samo trojicu igrača izdvojili su preko 200 milijuna eura
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 17. srpanj 2023. 11:48

Engleski reprezentativac, 24 -godišnji veznjak Declan Rice, prešao je iz West Ham Uniteda u Arsenal u transferu vrijednom 116,6 milijuna eura. Tako je konačno okončan transfer koji se najavljivao i očekivao praktički od kraja prošle sezone, a Rice je postao drugi najskuplji engleski igrač ikada s obzirom na to da je transfer Jacka Grealisha iz Aston Ville u Manchester City prije dvije godine iznosio (s bonusima) 117,5 milijuna eura.

Tako je zaštitni znak londonskih Čekićara promijenio klub, ali ne i grad, a Arsenal i njegov menadžer Mikel Arteta su dolaskom Ricea sami sebi postavili najveći mogući izazov, jer će dolazak ovog veznjaka opravdati samo osvajanjem naslova prvaka Engleske i prekidom dominacije Manchester Cityja (Građani su osvojili tri naslova prvaka Engleske zaredom, te pet od posljednjih šest titula).

image
CHRISTOF STACHE Afp

Declan Rice je bez ikakve sumnje vrhunski igrač, koji je, kao i mnogi, imao malo je reći težak put da se domogne statusa igrača vrijednog više od 100 milijuna eura, no koliko god Rice bio kvalitetan veliko je pitanje vrijedi li baš toliki novac. Još je veće pitanje u cijeloj ovoj priči hoće li Rice za Topnike biti baš tolika prevage s obzirom na to da u prvom planu pokriva poziciju zadnjeg veznog igrača. No, odavno je poznato u nogometnom svijetu da u konačnici, barem na početku, vrijediš onoliko koliko te plate, a u Arsenalu su očito uvjereni da je baš Declan Rice ta karika koja nedostaje na putu do prvog naslova prvaka u posljednjih 20 godina.

Declan Rice je početnim danima igračke karijere bio u akademiji Chelseaja, ali na Stamford Bridgeu su očito procijenili da ipak nije dovoljno kvalitetan, iako je legenda Chelseaja Frank Lampard ne jedanput ustvrdio da je Rice trebao biti njegov programirani nasljednik i kapetan Chelseaja, no sve spomenute počasti Rice je ostvario u West Hamu.

Bilić mu je dao prigodu

Inače, jedan od ključnih ljudi za njegov razvoj bio je bivši izbornik hrvatske reprezentacije Slaven Bilić, koji je Riceu dao prigodu u prvoj momčadi Čekićara prije sedam godina. Od tada se Rice nije osvrtao i u konačnici se od West Ham Uniteda rastaje kao istinska legenda kluba i engleski reprezentativac, uz osvajanje naslova pobjednika Konferencijske lige prošle sezone na svom kontu.

- Sretan sam što se napokon sve završilo baš onako kako sam želio. Svi znaju koliko volim West Ham i njegove navijače, to se nikada neće promijeniti, ali realno stiglo je idealno vrijeme za iskorak u karijeri. Arsenal je učinio veliki korak naprijed, pogotovo u prošloj sezoni kada je praktički bio dominantan za sve momčadi osim za Manchester City i jasno je kakve su ambicije u sezoni koja je pred nama - istaknuo je Rice nakon što je potvrđen njegov dolazak u redove Arsenala

- Došao sam u Arsenal osvajati trofeje, jednostavno u karijeri igrača ovakve prigode ne dolaze često i ne odbijaju se, a menadžer Mikel Arteta jedan je od ključnih razloga mog dolaska u Arsenal - dodao je engleski veznjak.

Drukčija vremena

Arsenalov menadžer Mikel Arteta je očekivano nahvalio svoje na papiru najveće pojačanje istaknuvši da sa samo 24 godine u životnom kalendaru Rice ima vrhunske nogometne kvalitete, ali i izraženu lidersku crtu na travnjaku, a vrijeme će, kao i obično, pokazati koliko će Arsenal i Rice biti uspješni.

No, nije Rice jedino na papiru veliko pojačanje koje je do sada ovog ljeta stiglo na Emirates. Za razliku od vremena legendarnog menadžera Topnika Arsenea Wengera, kada se znalo “paziti na svaku funtu”, Arsenal je do sada ovog ljeta najveći potrošač na nogometnom tržištu, s obzirom na to da su Rice, Kai Havertz i Jurrien Timber olakšali blagajnu Topnika za 226 milijuna eura. Rice će pred navijačima Arsenala debitirati najvjerojatnije u prijateljskoj utakmici protiv Monaca, a nakon kompletiranja najvećeg transfera u klupskoj povijesti Topnici gledaju kako da se još pojačaju, ali tek nakon što Thomas Partey bude prodan u Saudijsku Arabiju za 50-ak milijuna eura. Naime, tvrdi se da Topnici više nemaju neki konkretni cilj na tržištu, ali prate situaciju i spremni su reagirati ako se pojave igrači koji su im zanimljivi.

Jedina istina

No, s Declanom Riceom u glavnoj ulozi ljetnog mercata na engleskom tržištu za Arsenal će u sljedećoj sezoni vrijediti samo naslov prvaka Engleske, a sve ispod toga smatrat će se, realno, neuspjehom bez obzira na Josepa Guardiolu i moćni Manchester City.

Linker
29. travanj 2024 11:52