FRANCK FIFE Afp
MOMČAD ZA NOVU SEZONU

Ancelotti se zbog Mbappéa baca u opasne računice, Realu se spremaju novi odlasci

Madriđani su osvojili Ligu prvaka i španjolsko prvenstvo, ali daleko od toga da su se time zadovoljili
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 04. lipanj 2024. 15:29

Krcati Santiago Bernabeu, pa i madridski trg Puerta del Sol, u nedjelju je pozdravio najbolju momčad Europe. Real Madrid ispisao je novu stranicu nogometne povijesti 15. naslovom europskog prvaka u svom naručju, uslijedio je oproštaj Tonija Kroosa i velika fešta u Madridu, a kazaljka na satu sada pokazuje na vrijeme za nove izazove. Tko dolazi, a tko napušta Santiago Bernabeu ovog ljeta, u kakvom to dizajnu Kraljevi planiraju ući u sezonu 2024./2025.?

Pitanje se može postaviti i na drugi način - hoćemo li u potpunosti zaboraviti da postoji rivalstvo između vrhovnih španjolskih klubova i postoji li ono uopće? Barcelona i Atletico Madrid strahovito su izgubili korak za Kraljevima, minule sezone mogli su samo blijedo promatrati kako Real uzima najvažnije trofeje dok njih nema ni na mapi, a apsolutno ništa ne upućuje na to da bi Katalonci i crveno-bijeli Madriđani brzo mogli nadići frustrirajuću fazu stagnacije. Osim ako Hansi Flick u džepu ne skriva čarobni štapić, Joan Laporta zalihe u stotinama milijuna eura, a Diego Simeone pozivnicu kojom bi mogao privući svjetsku klasu, što Atletico godinama ne čini izuzmemo li iz jednadžbi Antoinea Griezmanna.

Moglo bi biti odlazaka

Problem za Barcu i Atletico glasi - Real sve to već posjeduje. Trenera sa čarobnim štapićem, status jednog od najpoželjnijih klubova svijeta i sretnu blagajnu, što im omogućuje "najskuplji besplatni transfer" ikada u vidu slobodnog Kyliana Mbappéa, koji stiže bez odštete Paris SG-u, ali i sa zahtjevima velebne plaće. Predstavljanje najuzbudljivijeg pojačanja od dolaska Cristiana Ronalda znači i najavu još nekoliko godina predviđene dominacije. Ovog tjedna očekuje se i potvrda druge fenomenalne vijesti - ni Florentino Perez, ni Luka Modrić više ne kriju da hrvatskog veznjaka čeka nova godina suradnje, navodno je hrvatski kapetan već i potpisao ugovor ne gledajući brojke u rubrici plaće.

Dolaskom Mbappéa, Carlo Ancelotti mora se baciti u opasne računice, jer Vinicius i Rodrygo više nisu skloni klupi, a formacija 4-3-1-2, inicijalno prilagođena Judeu Bellinghamu, ne tolerira i treću udarnu iglu u vrhu postavke. Najlogičnije zvuči povratak na 4-3-3, no Talijan je uvijek spreman na inovacije i svako predviđanje najbolje je ostaviti po strani, tako i ono da će Rodrygo, u strahu od reducirane minutaže, zamijeniti Realov dres s onim Manchester Cityja. Brazilac je o interesu s Etihada govorio u stilu "sve je moguće" i "vidjet ćemo", pa su španjolski mediji zakotrljali priču o senzacionalnom transferu... I dočekali demantij Ancelottijeva napadača.

- Vrlo neugodna situacija... Jedan moj intervju izvučen je iz konteksta pa ću sada biti izravan. Jako sam sretan u Realu, svaki dan živim snove i ne pada mi na pamet otići iz kluba svog života - poručio je Rodrygo.

Brazilac ostaje, no odlazaka bi ipak moglo biti. Nacho Fernandez još uvijek važe između Santiago Bernabeua i Al-Nassra, koji je već spremio izdašnu ponudu u nadi da će branič odbiti produženje ugovora. Nachov rok istječe krajem ovog mjeseca, u sljedećih nekoliko dana morao bi donijeti konačnu odluku. Ista situacija vrijedi i za Lucasa Vasqueza. Ancelottijev rezervist mora dogovoriti posljednje detalje novog ugovora i staviti pečat, očekuje se da će i iduće sezone igrati pod istim grbom.

Čeka se i odluka onih kojima papiri vrijede do ljeta 2025. godine, Real mora znati hoće li ih postaviti u izloge. Takvo se pitanje tiče Andrija Lunina, ukrajinskog vratara koji je kao treća opcija odigrao veliku ulogu u pohodu na Ligu prvaka, ali činjenica da je u finalu ipak branio Thibaut Courtois jasno mu daje do znanja da će grijati klupu. Natjerat će ga to, piše Marca, na oklijevanje oko novog potpisa, no Lunin nema puno vremena za izboriti se s dvojbama, jer Real uskoro očekuje odluku, a zatim će krenuti u sklapanje ugovora. Već su ga ponudili Ferlandu Mendyju, čiji žig također vrijedi do ljeta 2025. i uskoro bi trebao produžiti suradnju.

Dokazani majstori

Stoga, kraljevsko društvo moglo bi zadržati sva ovosezonska imena, Toni Kroos možda će ostati jedini autor oproštajnog pisma, a zamjena za Nijemca ne planira se tražiti, jer Madriđani broje niz izvrsnih veznjaka i svaki novak u tom bi se redu smatrao nepotrebnim troškom.

To ne vrijedi u slučaju obrambene postrojbe, koja bi mogla brojati novootkrivenu nadu - Leny Yoro na radaru je Kraljeva, radi se o 18-godišnjem stoperu Lillea koji može igrati i na poziciji desnog beka. Real nije planirao dovoditi defenzivce još godinu dana, ali učestale ozljede Edera Militaa i Davida Alabe navele su ih na promjenu plana. Mladog Francuza Yora gledaju kao dugoročnu opciju, u prvoj sezoni morao bi trpjeti neprivlačnu minutažu, a onda krenuti u pravu akciju. O tom po tom, jer transfer je daleko od realizacije, budući da Lille traži 60 milijuna eura odštete, što je iznos kakvog Real u ovom trenutku ne prihvaća.

Dakle, gotovo pa cjelovita stara škvadra plus Kylian Mbappé osnova je novog dizajna na Bernabeu. Dokazani majstori i za mnoge najbolji igrač svijeta. Barcelona i Atletico mogu si samo međusobno poželjeti sve najbolje, a ostatak europskih rivala posve ozbiljno shvatiti Perezovu poruku o temeljima za 16. krunu europskog prvaka.

Linker
04. lipanj 2024 15:29