Nikola Kalinić

 TOM DUBRAVEC/Cropix
STRANAC KAO OPCIJA

Ako će Kalinić birati trenera, ovo bi mogao biti favorit. Ali ima li Hajduk 40.000 eura mjesečno?

Kakvog trenera-stranca može pronaći Nikola Kalinić ako će on doista biti u poziciji birati?
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. svibanj 2024. 10:53

Mnogi se pitaju kakav je profil trenera stranca koji bi mogao povesti Bijele u novoj sezoni? Domaće smo ovog puta stavili u drugi plan, premda se prvenstveno Tomić i Bjelica često spominju kao kandidati. Ali uvijek je ključno tko bira. Kao što je ključno za izbor predsjednika bilo mišljenje Nadzornog odbora, pet ljudi bez ikakvog iskustva u nogometnom biznisu, tako je za trenera najvažnije tko ga traži.

Po logici posla, trenera bi morao izabrati sportski direktor, čovjek koji za razliku od predsjednika i Nadzornog odbora, zna kako funkcionira svijet nogometa. Bude li struka povjerena Nikoli Kaliniću, o čemu se toliko debatira posljednjih dana, jasno je u kojem smjeru bi mogla potraga s potpisom solinske “devetke”.

Paulo Sousa je slobodan od listopada prošle godine kad je otišao iz Salernitane

Uzmemo li pretpostavku da će Kalinić biti onaj koji bira trenera, njegov profil stručnjaka jest Paulo Sousa! Da, odgovor se sam nameće. Portugalac je Kalinića trenirao u Fiorentini, u najboljem razdoblju karijere 36-godišnjeg napadača. Dvije godine su zajedno radili u Firenci, da bi potom obojica svoje znanje unovčili u višem platežnom razredu. Sousa u Kini, a Kalinić u Milanu. Igrajući za Fiorentinu zabio je Kalinić 33 zgoditka u 83 nastupa, odigrao je i onu nezaboravnu utakmicu na San Siru kad su Viole s njegova tri pogotka demolirale Inter (4:1). Pamti Kalinić kako je bilo surađivati s portugalskim stručnjakom.

image

Paulo Sousa

GIUSEPPE MAFFIA Nurphoto Via Afp

Zašto je Sousa profil trenera kojeg bi Kalinić tražio za Hajduk može se argumentirati i modelom igre. Formacija 3-4-2-1 je sustav koji preferira Sousa. Hajduk bez dvojbe ima igrače za takvu prezentaciju nogometa, posjeduje primarno bočne igrače koji to mogu iznijeti. Ali nećemo toliko “grebati” ispod površine. Tražimo profil trenera, nije kadar tema.

Pored svega navedenog, Sousa je slobodan od listopada prošle godine kad je otišao iz Salernitane. Od Firence, koju je napustio u ljeto 2017. godine, trenirao je kineski Quanjian, zatim Bordeaux, reprezentaciju Poljske, brazilski Flamengo i spomenutu Salernitanu za kraj. Cijenu smo ostavili kao nepoznanicu, ali moguće je kalkulirati sa svotom od 500.000 eura uz bonuse za rezultat. Europski i domaće trofeje. Za usporedbu, u Salernitani je Sousa imao 450.000 eura po sezoni.

Upitno je može li Hajduk osigurati mjesečna primanja trenera od 40.000 eura koliko će najmanje koštati inozemni stručnjak s iskustvom

Razvidan je profil trenera po kojeg bi mogao krenuti Nikola Kalinić, jasno ako zasjedne u fotelju čelnog čovjeka struke. Slobodan trener s imenom i prezimenom, stranac koji je skupio iskustva u karijeri, stručnjak za kojeg se prije svega Kalinić osobno uvjerio da je klasa. Ambiciozni trener koji će u Kaliniću imati podršku i ujedno dobiti sve informacije, trener kojem će šef struke u startu bezuvjetno vjerovati.

Pritom je upitno može li Hajduk osigurati mjesečna primanja trenera od 40.000 eura koliko će najmanje koštati inozemni stručnjak s iskustvom. Jasno je da se može naći i jeftiniji stranac. I domaći, naravno, ali stranac je trenutno u prvom planu. Tek ukoliko ne pronađe stranca, novi čelnik struke krenuo bi po rješenje iz “dvorišta”. Jasno je da stranac otpada ako predsjednik i nadzornici ne potpišu troškovnik, zato će pitanje angažmana trenera ponuditi odgovor na pitanje kakve su ambicije Hajduka u novoj sezoni. Koliko uložiš, toliko si ozbiljan, a Hajduk ne smije pogriješiti s izborom novog trenera. S ponekim angažmanom igrača može se omaknuti pogreška, ali s trenerom imperativno moraju pronaći “bingo”.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. svibanj 2024 10:53