Stjepan Tomas
 ISA TERLI/Anadolu Agency
Veliki intervju za SN

Tomas-beg junak Rizea: Spasio klub, pa progovorio o budućnosti, ponudama iz Hrvatske, Prosinečkom...

Bivši hrvatski reprezentativac spasio je od ispadanja Rizespor, 11. klub u kojem je radio u Turskoj
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. srpanj 2020. 21:37

Stjepan Tomas preuzeo je Rizespor dva kola prije kraja u ljutoj borbi za spas i izborio ostanak. Dobili su Malatyaspor 3:0, a premda su u napetoj završnici poraženi od Fenerbahčea 3:1, pao je i Kayserispor Roberta Prosinečkog od Trabzonspora (2:1) i Rizespor je ostao iznad crte.

Tomasa u Hrvatskoj znamo kao bivšeg reprezentativca s 49 nastupa za Vatrene i jednim golom, ne i kao trenera jer tu karijeru gradi u Turskoj. U Rizesporu je u drugom navratu, prije je bio pomoćnik Okanu Buruku. Kao igrač ili trener “okusio” je čak 11 tamošnjih klubova. Zacijelo nema nijednog stranca koji se toliko ukorijenio i raširio u turskom nogometu. Nakon što je nosio dres dva mrska rivala Fenerbahčea pa Galatasaraya i s oba osvojio prvenstvo, igrao je za Gaziantepspor i Bucaspor, a put na klupi započeo je u Elazigsporu.

Već 17 godina

Nakon toga redom je išlo: Sivasspor, Göztepe, Akhisar Belediye, Rizespor, Istanbul Basaksehir, Antalyaspor i sada ponovno Rizespor. Vjerojatno nećemo pretjerati ako napišemo da je najveći Turčin među Hrvatima modernog doba, slobodni smo ga titulirati - Tomas-beg.
- Ha, koliko sam u Turskoj, ne čudi me ako tako gledate na to - nasmijao se Tomas s kojim smo razgovarali nakon što je posložio dojmove od burne subotnje večeri.

Što ga toliko privlači?
- Ovdje sam, s određenim prekidima, već 17 godina. Volim Tursku. Čim sam stigao iz Italije kao igrač, dopala mi se. Sve mi se sviđa. Taj mentalitet, fanatizam za nogometom, uvjeti, stadioni, navijači, ali i sam život, super je kako god pogledam. Prvi susret bio je s Istanbulom, a on je prelijep grad. Čovjek ne može ne voljeti Istanbul i ne voljeti Tursku - komentira Stjepan, rođeni Bugojanac.

- Tursku doživljavam kao drugu domovinu, a oni mene kao Turčina. Ne kao stranca nego svojega. Govorim jezik i uklapam se u mentalitet, odgovara mi život, a imam eto i bogato iskustvo u ovdašnjem nogometu. Poznajem igrače, od treće lige do prve, navike, odnose, sve…

Njega je povezao sport, a drugo je što su odavno isprepletene sudbine naših ljudi, pogotovo iz Bosne, i Turske. Mnogo je, specijalno u Istanbulu, osoba hrvatskih korijena...
Tomas je u međuvremenu za bivšeg izbornika Antu Čačića odradio skautski posao, tako mu je prije Eura 2016. “servirao na dlanu” ekipu Fatiha Terima koju su Vatreni u Parizu dobili 1:0. Po pitanju aktualnih tema, završnica prvenstva će se prepričavati.

Kupiti prava pojačanja

- Lakše je bilo nakon što smo dobili Malatyaspor jer radi se o izravnom suparniku. Iako smo i protiv Fenerbahčea prvo poluvrijeme igrali odlično, no ispromašivali smo se. Da smo dali pogodak iz nekog od 4-5 zicera, možda bi bilo kao s Malatyasporom. Kasnije smo primili jeftin gol, vratili se na 1:1 i ponovno dobili pogodak. Ali dobro, bitno je da smo ostali u prvoj ligi.

Kad su vam ponudili ekipu dva kola prije kraja s neizvjesnim raspletom, jeste li razmišljali ili samo rekli - idem!
- Kazao sam - idem to napraviti! Budući da sam već radio u tom klubu s Okanom, prošle godine, poznavao sam većinu igrača i vjerovao im da mogu. U Rizeu sam kao na domaćem terenu, a sportski direktor mi je dobar prijatelj. Kad me pozvao prihvatio sam jer smatrao sam da mi to možemo napraviti. I učinili smo.

U Kayserisporu se žale da su ih suci oštetili.
- Ne bih ulazio u komentiranje sudaca. I moji u Rizeu su govorili da su ih prije oštetili. Svako gleda sa svoje strane.
Ostajete u Rizesporu?
- U srijedu putujem u Ankaru, pozvao me predsjednik kluba (Hasan Kartal nap.a.), tamo ćemo se naći i tada bi to trebalo biti riješeno. Moj ostanak nije upitan, razgovarali smo o ugovoru, o financijskom dijelu i dužini trajanja koja bi mogla biti dvije godine. Idem potpisati. Imam volje da se klub digne, predsjednik kaže da više nikad ne želi doživjeti ovakav stres. Napravit će se neki transferi, složiti dobra ekipa. Kad sam bio tamo prošle godine doveli smo 6-7 igrača i učinili “bum“. I ja želim mirnu sljedeću sezonu. Trebamo kupiti prava pojačanja, da budem spokojan.

Bilo je vrijeme

Kako ste uopće krenuli u trenerske vode?
- Startao sam s Okanom Burukom, prijateljem i nekadašnjim suigračem, velikanom turskog nogometa. Odmah sam odlučio da je to moj poziv. Rekao sam mu da ću biti pomoćnik koliko god trebalo. Bilo je uspješno, osvojili smo turski kup s Akhisarom, sad je on prvak s Istanbul Basaksehirom u koji sam također stigao s njim prije godinu dana, ali potom sam u studenom prelomio da je trenutak za samostalni izazov i prihvatio Antalyaspor. Prvi put kao prvi trener. Okan se izgradio kao stručnjak, vrijeme je bilo i za mene.

Je li vam barem malo žao što niste ostali do titule, da s njim osvojite prvenstvo?
- Ha, ne mogu govoriti o žalu, sudjelovao sam u toj priči četiri mjeseca, a sad imam drugu satisfakciju jer ostanak s Rizeom u prvoj ligi je veliki uspjeh za mene kao trenera.
Na neki način može vam se brojiti da ste u istoj sezoni i prvak s Istanbul Basaksehirom, budući da ste tamo bili prvi dio prvenstva i da ste izborili ostanak.
- Da. Tako je.

Basaksehir ima prekrasne uvjete

Je li zaista Istanbul Basaksehir najbolji u Turskoj?
- Je, stvarno je najbolji. Cijelo vrijeme su to dokazivali kvalitetnom igre. Imali su i ekipu i individualce koji su dominirali. To je spoj iskustva i mladosti. Tijekom cijele godine držali su kontinuitet. Fenerbahče je pao, Bešiktaš je oscilirao, Galatasaray je poslije korone bio lošiji, a Istanbul Basaksehir je dobro radio, igrači su dali maksimum. Svaki. I oni koji su čekali šansu na klupi, kad su je dobili zaigrali bi iz sve snage. Kreirala se prekrasna atmosfera, pobjednički mentalitet. Uspjeh je morao doći. Drago mi je zbog Okana koji je odličan trener, već je postao jedan od najboljih u Turskoj.
U Hrvatskoj će neki reći da je Istanbul Basaksehir klub za koji navija jedino predsjednik države Recep Tayyip Erdogan.
- Nije tako. To je gradski klub koji je promijenio ime u Basaksehir po kvartu. Ima prekrasne uvjete, izvrstan trening-centar, već 4-5 godina je u vrhu, a sad je došla nagrada u vidu zaslužene titule. Financijski je stabilan, u Europi također vrlo dobar. Još su u Europskoj ligi, ako prođu FC Kopenhagen, kojeg su u prvom susretu dobili 1:0, idu na Manchester United. Nije to slučajno.

Galatasaray je poremetila korona

Zašto je došlo do pada tradicionalnih velikana? Pogotovo je Fenerbahče na niskim razinama…
- Ne znam jesu li glavni financijski razlozi jer ima puno stvari oko toga. Od dovođenja igrača jer nisu kupljena prava pojačanja, dok je Istanbul Basaksehir pogodio, do toga da je korona neke poremetila, posebno Galatasaray koji se taman dizao…

UČIO Na pripremama kod Jurića, Sarrija i Gasperinija

Kakav je vaš stil nogometa?
- Ofenzivan. Volim napadački nogomet, posjed, ali i okomitost.
Od kojih ste stručnjaka učili, tko su vam uzori?
- Pratio sam pojedine trenere, bio sam više puta na pripremama kod nekih od njih. Konkretno, kod našeg Ivana Jurića te Maurizija Sarrija i Gian Piera Gasperinija. Taj stil nogometa koji oni preferiraju i ja također forsiram.
Dakle Talijani koji rado preuzimaju rizik. Ne čudi, iako je bio obrambeni igrač jer proveo je na Apeninima tri sezone i nosio dres dva kluba - dvije godine Vicenzin i jednu Comov, a i u Turskoj je Serie A pojam. Gasperini i Atalanta su hit, premda je Gasperini odavno cijenjen.
I za vašu momčad želite da igra kao Atalanta, nakon što sve posložite?
- Težim i idem prema tome. To je taj način igre koji volim. Nadam se da ću jednog dana vidjeti svoje igrači da igraju kao Atalanta. Iako, oni su dosta toga prošli da bi stigli do ovoga. Preda mnom je dugačak put, ali očekujem da ću to dočekati.
Je li Atalanta kadra napraviti šok u Ligi prvaka, izbaciti PSG i probiti se čak do finala?
- Po meni to je moguće. Imaju dobru igru i to u kontinuitetu. Posjeduju kvalitetan kadar i mogli bi biti veliko iznenađenje.

Dinamo je izazov, Melnjak sigurno ostaje u klubu

Jeste li imali trenersku ponudu iz Hrvatske?
- Nisam. Na tržištu sam gdje sam kao igrač napravio karijeru te mislim i dalje graditi svoj put u Turskoj.
No, kad bi Dinamo zvao teško biste odbili? I u njemu ste igrali.
- Za svakog trenera je Dinamo izazov, naš najveći klub.
Koliko ste zadovoljni s Darijom Melnjakom, ostaje li u Rizesporu?
- Sigurno. Ima ugovor, zadovoljan sam s njim. Baš smo ga mi doveli kad sam bio prvi put, odigrao je vrlo dobru sezonu. Odličan je kao igrač i čovjek. Mislim da je pred njim izvrsna budućnost i da će jednog dana možda napraviti i transfer u veliki klub.
Planirate li angažirati još kojeg Hrvata?
- Vidjet ćemo koliko će predsjednik odvojiti za transfere, jasno je da bi se u Hrvatskoj mogli naći pravi igrači. Sve ovisi o budžetu.

Vida je uvijek standardan i dobar, Prosinečki će lako naći klub u Turskoj

Kako igra Domagoj Vida? Malo je u Bešiktašu ispod radara šire publike u Hrvatskoj?
- Uvijek je standardan i dobar. Svoje odradi, konstantno je među najboljima u momčadi, bespredmetno je trošiti riječi o njemu.
Hvalite ga, smatrate da mu mjesto u reprezentaciji nije ugroženo?
- Ne vjerujem. Nema razloga da bi bio upitan u reprezentaciji.
S Robertom Prosinečkim ste na kraju bili suparnici, a kako vidite njegov rad? Ispao je i istekao mu je ugovor u Kayserisporu!
- Bili su u velikom zaostatku kad je stigao, uzeo je 22 boda, napravio dobar rezultat, s te strane kapa mu do poda. Imali su nesreću u nekoliko utakmica koje su izgubili u zadnjim minutama.
Nekad ste igrali zajedno. Čujete se?
- Naravno. Eto, baš smo razgovarali. Žao mi je zbog njega što je tako ispalo, ali on ima budućnost u Turskoj. Napravio je dobar posao s Kayserisporom i prije, i ovaj put. Lako će naći novi klub u ovoj zemlji.
Mislite da će ostati, ali na drugoj adresi?
- Da. Cijene ga, može nastaviti raditi ovdje - konstatirao je Tomas, kod kojeg se vidi da je zadovoljan i uživa.
- Tako je. U Antalyasporu je bila ujesen kratka avantura. Imao sam jako težak raspored, osvojio tri boda u šest utakmica, s tri remija, uz dosta nesreće. Od Ankaragücüa primio gol u zadnjoj minuti. Htio sam dovesti Jahovića, međutim nisu mi dali šansu da nastavim raditi, a oni su potom angažirali i Jahovića, i još neke… S tri-četiri pojačanja dobili su nogometaše koji rade razliku. I podigli su se na tablici. Nažalost nisam ostao, ali sada nema veze jer negdje izgubiš, a onda ti se otvori druga prilika i napraviš uspjeh. Takav je trenerski posao.

Linker
08. srpanj 2024 17:21