Robert Belošević / Cropix
KLJUČNA POZICIJA

Tko će u vruću fotelju? Rapaić i Gudelj prvi kandidati za sportskog direktora

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. srpanj 2012. 11:08

Četiri kandidata zasad su se profilirala u utrci za sportskim direktorom Hajduka. Pored već spomenutih Gorana Vučevića i Ivice Mornara, među kandidatima su Milan Rapaić i Ivan Gudelj. Sve redom bivši igrači Hajduka, velika imena povijesti splitskog kluba. Vjerojatno im svima imponira želja Hajduka, ali pitanje je tko je spreman uskočiti u nezahvalnu fotelju sportskog direktora. Jer bez obzira koliko mjesto kreatora sportske politike Hajduka izgledalo primamljivo, u dioničkom društvu tražit će se iznimna dnevna disciplina i strogo poštivanje obveza, a sav posao treba obaviti za neveliku plaću.

U kriteriju izbora treba ispoštivati nekoliko stavki podijeljenih na obveze i prava. Obveza sportskog direktora je briga oko prve momčadi i kompletnog omladinskog pogona. Morat će novom predsjedniku predložiti i redizajnirani ustroj omladinske škole, dobro promotri ima li prekobrojnih u struci pomlatka.

Odgovornost za rad prve ekipe i omladinskog pogona golema je obveza koja zahtjeva veliki napor. Tko god se prihvati rada u ulozi sportskog direktora mora znati da će na leđima imati i sve ono što je u prošlosti opteretilo tu funkciju. Nosite će breme mnogih promašaja u prijelaznim rokovima, ne samo u onom iz ljeta 2011., nego i zime iste godine ( Barišić). Novi sportski direktor mora biti bolji, brži, sa većim fondom poznanstava. Hajduk se opredijelio za mladu momčadi i kao pojačanja u budućnosti želi dovoditi samo ekstra klase, igrače koji će biti znatno bolji od onih koje posjeduju u omladinskoj školi.

Najvažniji ministar Brbićeve vlade morat će se potpuno podrediti radu u klubu i pritom znati da novac “nije sve u životu”. Naime, dosad je sportski direktor Nižetić imao plaću od 20.000 kuna, a njegovom nasljedniku može se omogućiti mjesečno primanje u rasponu od 20 do 25 tisuća neto. Odlična plaća u hrvatskoj svakodnevnici, ali ruku na srce, ekstra su obveze i ogromna odgovornost.

Kada se znaju financijski uvjeti, tada je možda jasnija i slika stanja kandidata na internoj ljestvici. Onaj tko ima posao (menadžer, trener...) zaista treba uzeti Hajduk kao životni izazov da bi ostavio biznis i prihvatio se Bijelih. Nećemo pojedinačno nikog odbacivati niti drugog favorizirati, bitno je da su uvjeti postavljeni. Može se u financijsku sliku dodati i neki bonus zarade u prodaji igrača, ali sve je manje transfera, pa je i realizacija bonusa upitna.

U svakom slučaju, za sportskog direktora Hajduka, nekoć prestižnu funkciju koju su u prošlosti obavljali Šurjak, Štimac i Erceg, danas nema jagme velikih imena Hajduka. Delikatan je trenutak, puno se traži na devalviranoj dužnosti, a malo se nudi. Kao i na svim mjestima u klubu koji nužno treba restrukturiranje.

Linker
21. rujan 2024 14:52