AFP
KVALIFIKACIJE ZA EURO 2012

Švicarska do boda na Wembleyu, Portugal jedva svladao Norvešku kod kuće

Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 04. lipanj 2011. 22:06

Engleska i Švicarska odigrale su 2-2 na Wembleyju u kvalifikacijskoj G skupini za plasman na Europsko prvenstvo.

Englezi su Švicarce dobili u Baselu s 3-1, ali su na Wembleyju jedva osvojili jedan bod. Naime, Švicarci su dva pogotka Tranquilla Barnette, u 32. i 35. minuti, poveli s 2-0. Kod prvog gola je dojam da je Barnetta iz slobodnog udarca planirao centrirati, a ne pucati na gol. No, nitko nije dirao njegovu loptu koja je na kraju odsjela u mreži. Drugi gol je zabio dosta iskosa s lijeve strane. U živom zidu su stajali Walcott i Milner, ovaj potonji se pomaknuo prije udarca čime je snosio veliku krivicu za gol, jer bi vjerojatno blokirao loptu da je ostao na mjestu.

Ipak, Englezi su se brzo vratili u igru, jer je u 37. minuti Frank Lampard iskoristio kazneni udarac i s bijele točke smanjio na 2-1.

U nastavku je izbornik Engleske Fabio Capello u igru umjesto Lamparda uveo Ashleyja Younga, koji je u 51. minuti postavio konačnih 2-2, iskosa s lijeve strane.

Do kraja utakmice su Englezi kreirali više prilika, a najbolju je propustio Darren Bent, koji je s desetak metara promašio nebranjeni gol, prebacivši odbijenu loptu preko vrata.

Na kraju i jedni i drugi mogu žaliti. Švicarci jer su vodili s 2-0 i jer su i oni imali svojih neiskorištenih prilika, a ovaj bod im ne znači puno jer sada imaju 5 bodova iz 5 utakmica, a Englezi jer nisu upisali očekivanu pobjedu, koja bi ih približila osvajanju prvog mjesta na kraju natjecanja i izravnog plasmana na Euro…

Reprezentacija Rusije pobijedila je u Sankt Peterburgu Armeniju s 3-1 u kvalifikacijskoj B skupini za Europsko prvenstvo i sada na svom kontu ima 13 bodova na vrhu ljestvice.

Gosti su poveli u 25. minuti iz kontranapada, a strijelac je bio Marcos Pizzelli, rođeni Brazilac koji je državljanstvo Armenije primio 2008. godine. Mogao je loptu s gol-crte očistiti Sergej Ignaševič, ali ga je Pizzelli uhvatio na krivoj nozi.

Nakon toga je na scenu stupio centarfor Tottenhama Roman Pavljučenko. Samo minutu nakon vodstva Armenaca, izjednačio je udarcem iz voleja. Lopta pritom nije zatresla mrežu, ali je evidentno prešla gol-crtu.

U 59. minuti odlična akcija Rusije i njihovo vodstvo. Aršavin je na lijevoj strani napada fino uposlio Šemsova koji je idealno centrirao, pa Pavljučenku nije bilo teško iz blizine poentirati.

Konačnih 3-1 Pavljučenko je postavio iz kaznenog udarca, nakon što je u gostujućem kaznenom prostoru Žirkov bio oboren.

Teškom mukom su nogometni reprezentativci Portugala iskoristili domaći teren i sa 1-0 pobijedili Norvešku u sklopu skupine H kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2012. godine...

Helder Postiga je u 53. minuti zabio ključni i jedini pogodak, a uslijed uspjeha Danske kod Islanda od 2-0 nastala je prava gužva na vrhu ljestvice. Naime, po deset bodova, nakon pet utakmica, imaju Portugal, Danska i Norveška, te će se do kraja voditi velika borba za putnike na Europsko prvenstvo.

Cristiano Ronaldo se silno trudio protiv Norveške, bio je među boljima kod domaćina, a najbolju je priliku imao krajem prvog dijela, ali je udarac bio za malo neprecizan.

Jedan od junaka večeri je bio legendarni irski strijelac Robbie Keane. S njegova dva pogotka je Irska pobijedila Makedoniju u gostima s 2-0, te se time Irska približila vodećoj Rusiji na ljestvici. Oba je gola Keane postigao u prvom poluvremenu (8. i 37. minuta), te je time vrlo brzo "ubio" nadu domaćinu.

U drugom ogledu te skupine B Slovačka se strašno mučila s Andorom. Pobijedili su s 1-0, a blamaže ih je spasio vremešni obrambeni igrač Miroslav Karhan.

Kvalifikacije za Euro, skupina G:

Engleska – Švicarska 2-2 (Lampard 37 – 11 m, Young 51 / Barnetta 32, 35)

Redoslijed: 1. Engleska 11 (5), 2. Crna Gora 10 (4), 3. Švicarska 5 (5), 4. Bugarska 4 (4), 5. Wales 0 (4)

Kvalifikacije za Euro, skupina B:

Rusija - Armenija 3-1 (Pavljučenko 26, 59, 73-11 m / Pizzelli 25)

Slovačka - Andora 1-0 (Karhan 63)

Makedonija - Irska 0-2 (Keane 8, 37)

Redoslijed: 1. Rusija 13 (6), 2. Irska 10 (5), 3. Slovačka 10 (5), 4. Armenija 8 (6), 9. Makedonija 4 (5), 10. Andora 0 (5).

skupina H:

Island - Danska 0-2 (Schone 60, Eriksen 75)

Portugal - Norveška 1-0 (Postiga 53)

Redoslijed: 1. Portugal 10 (5), 2. Danska 10 (5), 3. Norveška 10 (5), 4. Cipar 2 (4), 5. Island 1 (5).

Linker
29. rujan 2024 05:34