JEDAN MOTIV VIŠE

Svakom utakmicom na SP-u, Vatreni Hrvatskoj donose čak 50 milijuna eura

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 18. studeni 2013. 23:14

Gotovo je nemoguće u materijalnom i novčanom smislu izračunati koliki je plus za svako nacionalno gospodarstvo ako se nogometna reprezentacija dotične zemlje plasirala na SP.

Rječnikom pesimista, a danas to stjecajem okolnosti većinom zaista jesmo, koliki je gubitak ako se reprezentacija ne plasira na mundijal.

S obzirom na podatak da se ‘vatreni’ nisu plasirali na zadnji SP u Južnoj Africi, kao referentni primjer može poslužiti predzadnje hrvatsko sudjelovanje na Euru 2008. u Austriji i Švicarskoj.

Mastercardova studija Simona Chadwicka, profesora poslovne strategije i sportskog marketinga na sveučilištu Coventry, pokazala je (dokazala je konkretnom računicom) da je svaka odigrana utakmica Hrvatske na Euru nacionalnoj ekonomiji u prosjeku donijela 42 milijuna eura. ‘Prevedeno’ u današnje uvjete, svaka utakmica ‘vatrenih’ u Brazilu bit će ‘teška’ oko 50 milijuna eura. Prođu li skupinu, naši će odigrati barem četiri utakmice i tada je ukupna vrijednost 200 milijuna eura.

Povećana dobit

Za veće nacije (čitaj veća tržišta) veće su i cifre. Primjerice, u Engleskoj će se, bez obzira na konačni rezultat, okrenuti preko milijardu eura.

Tu se, naravno, ne radi o zaradi koja padne s nebe, već o ukupnoj vrijednosti obrnutih sredstava od sponzora, marketinških ugovora, ugostiteljstva, turističkih agencija, kladionica, teleoperatera, pivarske i ostalih industrija. Svi oni znatno povećavaju dobit tijekom SP-a.

Nažalost, kad je riječ o Hrvatskoj, recesija je umanjila te brojke tijekom zadnjeg SP-a. Prodaja televizora kao osnovnih sredstava praćenja SP-a nije porasla, potrošnja piva bila je neznatno veća od uobičajene.

Fifa daje 9,5 milijuna eura

Bez obzira na recesiju, oni koji nisu i sigurno neće plakati su kladionice. Primjerice, u najvećoj hrvatskoj kladionici SuperSport (ali i u svim ostalima) očekuju da će za vrijeme SP-a u Brazilu broj uplata porasti i do 30 posto kao i tijekom svakog mundijala ili Eura. Prema podacima Ministarstva financija, za prošli SP u Južnoj Africi (na kojem Hrvatska i nije sudjelovala) u kladionice se uplatilo aproksimativno 550 milijuna kuna u odnosu na uobičajenih 420 milijuna. Računajući samo zemlje Europske unije, obrtaj kladionica bit će i za Brazil veći od tri milijarde eura.

Svaka reprezentacija koja se plasira u Brazil u startu je od Fife zaradila 9,49 milijuna eura, što je za trećinu više nego za Svjetsko prvenstvo 2010. Također, plasman u četvrtfinale se nagrađuje s dodatnih 18,9 milijuna eura. Malo je teže ipak sanjati o tome da na kraju HNS direktno zaradi dodatnih 31,3 milijuna eura. To je, naime, posebna premija Fife prvaku svijeta.

Linker
22. rujan 2024 13:34