NEMA NI ZALEĐA

Sudačka organizacija bez dvojbi: 'Gol je regularan, Maglica je igrao prsima'

Bočna kamera, koja Maglici snima leđa, otkriva da mu lopta ide na prsa i stoga nema potrebe aktivirati raskriljenu ruku
Piše: Branko StipkovićObjavljeno: 02. prosinac 2013. 22:04

Cijelu nedjeljnu večer i rani dio ponedjeljka predsjednik Komisije za suce HNS-a Dušan Kukić, povjerenik za prvoligaške arbitre Ivan Peraić i dežurni kontrolor Šime Vukić proučavali su snimku drugoga Hajdukova pogotka u derbiju kojim je Maglica u 90+1. minuti izjednačio na 2:2.

To je onaj mat za koji se isprva činilo da je neregularan zbog čak dvostrukog zaleđa: 1) kada Milović glavom loptu spušta Maglici, 2) kada Maglica u mrežu posprema Zelenikin odbijanac zloupotrebljavajući svoj položaj.

Ispostavilo se, međutim, da o zaleđu nema ni govora zato što ad 1) loptu Maglici nije poslao Milović već Šimunić, ad 2) Maglica u trenutku Pašalićeva udarca nije bliži Dinamovim vratima od jednog plavog defenzivca, čini se da je posrijedi Addy.

To znači da su sudac Ljubičić i drugi pomoćni Grgić reagirali besprijekorno.

U međuvremenu je metodom onoga famoznog "desnog beka"' (igrača zaostalog u namještanju nedopuštene pozicije, parkiranog blizu kutne zastavice pa ga TV kamera odmah ne konstatira!) aktivirana podjednako famozna kamera iza gola koja, kao, sto posto dokazuje da je Maglica tu Šimunićevu loptu, koja je odskočila od igrališta, pucaču Pašaliću usmjerio lijevom rukom i tako ipak presudno pridonio neregularnosti svoga pogotka postignutog sekundu i pol kasnije!

Je li to istina, radi li se o kiksu koji ne ide na dušu ni Ljubičiću ni Grgiću, već drugom dodatnom Pejinu, intrigantnijem utoliko što je određen za glavnoga u sutrašnjem prvom četvrtfinalnom srazu Kupa istih partnera na istom stadionu!?

Ispostavlja se da ne, ma koliko snimka bila uvjerljiva. Bočna kamera, koja Maglici snima leđa, otkriva da mu lopta ide na prsa i stoga nema potrebe aktivirati raskriljenu ruku. Da loptu dira lijevom stranom grudi te šalje Pašaliću. Dakako da ta ruka ne ostaje "na zapadnoj tribini", pomiče se naprijed kad i prsa i tu je lovi kamera locirana pod "sjeverom", okomita na lijevi bok budućeg strijelca, sugerirajući da je kontakt nedvojben, a gol poklonjen kardinalnim sudačkim propustom!

Kao prvo, kontakt baš nije nedvojben. Kao drugo, ne bismo se kladili da nepostojeća kamera s "istoka", tamo iznad Grgićeve glave, ne bi pokazala kako je između dotične lopte i Magličine lijeve ruke desetak centimetara praznog prostora: nerijetko se doima da je, naprimjer, branič pokosio napadača iako uopće nema kontakta. Kao treće, kako to da spontano "ruku" nije reklamirao neki od dinamovaca - Ademi koji je stajao nadomak Maglici i(li) Zelenika koji je stajao sučelice. Kao četvrto, Maglica je razočaran čak i ogorčen pričom da se poslužio nesportskim potezom, navodeći da je igrao isključivo prsima. Kao peto, situacija je komplicirana pa se eventualni previd ljudskog faktora može svesti pod rubriku "rizik posla".

Linker
22. rujan 2024 20:32