Vlado Kos/ CROPIX
NAKON SKANDALA U PULI

Suci optužili Strahonju: Morao je imati više mudrosti! Brezni: Čekam izvještaj suca...

Piše: Branko StipkovićObjavljeno: 02. travanj 2012. 13:05

Je li zagrebački internacionalac Marijo Strahonja opravdano prekinuo utakmicu Istra 1961 - Rijeka u 70. minuti? Čini se da nije!

Naime, neki od članova Komisije za suce HNS-a, koji žele ostati anonimni opravdavajući se neupućenošću u sve detalje, zamjerili su i Ivanu Bebeku što je dvaput zaustavljao igru na derbiju Dinamo-Hajduk, a za Strahonju kažu da je uistinu pretjerao. Jer propis kojeg su glede rasističkog vrijeđanja poslale FIFA i UEFA a dopunio HNS odredbom o sankcioniranju bakljade predviđa čak četiri razine, četiri točke:

1) objava na razglasu prije utakmice da se neće tolerirati takvo, nedopušteno, ponašanja;

2) nakon prvog prijestupa nakratko prekinuti igru kako bi se posredstvom razglasa publiku upozorilo da će, bude li ponovljenih izgreda, utakmica biti posve ugrožena;

3) nakon druge eskalacije rasističkih uvreda ili bakljade povući momčadi u svlačionicu na nekoliko minuta, maksimalno deset, pa kad se strasti smire igru nastaviti;

4) u trećem navratu suci se povlače u kabinu te vijećaju s predstavnicima policije. Ukoliko policija zaključi da prijete neredi većih razmjera pa u pitanje dolazi opća sigurnost, utakmicu definitivno prekinuti.

Sudeći po svemu, na stadionu Alde Drosine ipak nije bilo baš tako! Uostalom, usprkos svim modernističkim okružnicama opstoji ona dobra stara: sudac mora poduzeti sve ne bi li utakmicu doveo do kraja...

Neizvjesno je što će biti s utakmicom u Puli, postoje šanse da se igra i nova. Odluku donosi povjerenik za natjecanje 1. HNL Josip Brezni.

- Ništa ne mogu kazati dok ne dobijem detaljan izvještaj suca i delegata. Odmah sam nazvao delegata kako bih mu naglasio da me precizno zanima zbog čega je utakmica prekinuta - kazao je Brezni.

Kako god bilo, Mario Strahonja morao je imati mnogo više strpljenja i mudrosti jer to je utakmica koju je apsolutno dovesti do regularnog završetka. Ne sjećamo se da je ikad u povijesti nogometa neki mirniji susret prekinut zbog navodnog divljanja navijača. Već u prvoj situaciji, da je pričekao samo minutu duže, nije morao poslati igrače s terena, kao što bi u drugom slučaju s tek mrvicom tolerancije vrlo brzo dočekao uvjete da se nastavi dvoboj.

Linker
24. rujan 2024 15:28