TOMISLAV PULJIĆ

Stoper Luzerna upozorava na Švicarce i skreće pažnju na sebe: Zaslužio sam poziv!

Iskusnom Ottmaru Hitzfeldu žele se nametnuti mlade snage, doprvaci Europe (U-21) s kojima će Švicarci u Splitu 15. kolovoza sigurno igrati na rezultat, a ne za prestiž
Piše: ArhivaObjavljeno: 22. srpanj 2012. 11:24

Iako u srcu Europe, daleko od svjetla reflektora, u Luzernu već treću sezonu standardno igra Tomislav Puljić (29), stasiti stoper koji je u švicarsku ligu došao 2010. bez odštete iz Dinamove Lokomotive. Jednom je bio u najboljoj momčadi polusezone, drugi put čitave sezone, u 65 nastupa zabio je devet pogodaka, u međuvremenu je zasnovao obitelj...

Kako 15. kolovoza u Split na prijateljski ogled u povodu 100-obljetnice HNS-a dolazi Švicarska, 192 cm visoki Zadranin se nada da bi baš protiv zemlje svojih poslodavaca mogao doživjeti debi u reprezentaciji u 30-oj, poput Križanca i Vejića.

- Ako je za staroga bilo kasno da me uvrsti u kadar, nadam se da će me novi izbornik primijetiti. HNL se ne može mjeriti po kvaliteti sa švicarskom ligom, a bolji sam od nekih igrača koje stručnjaci spominju kroz medije. Vidim da je Lovren ozlijeđen, Šimunić nespreman, Jurica Buljat nema klub... Osjećam da je sad moja prigoda, moj posljednji vlak za reprezentaciju, jer mogu još dvije, tri sezone na vrhunskoj razini igrati i zaslužio sam veću pozornost - u jednom je dahu rekao što ga muči Puljić, koji je s Luzernom prošle sezone zauzeo 2. mjesto i igrao finale Kupa, Basel je osvojio dvostruku krunu.

Švicarska je, pisali smo već, lani imala neregularniju ligu od HNL-a, jer je Sion na pola sezone kažnjen sa minus 36 bodova i pao na zadnje mjesto, no ostao je u Ligi 10 jer je mjesec dana kasnije Xamax iz nje izbačen zbog krivotvorenja dokumenata za licencu...

- Lanjska sezona bila je iznimka koja potvrđuje pravilo: liga je čudo! Jača od austrijske, kažu igrači koji su igrali u obje. Basel je prodao najbolje, pa je pojačani Sion prvi favorit.

Sky Teleklub prenosi sve utakmice na tri programa, sustavom plati pa gledaj, plus dva derbija druge lige koja također ima 10 klubova, imaju, naravno, i posebnu emisiju o ligi, a zanimljivo je da forsiranje domaćih igrača stimuliraju manjim porezima švicarskim nego inozemnim nogometašima, koji tek nakon 10 godina mogu dobiti punopravnu radnu vizu.

- Imao sam veliku sreću što sam dospio ovamo, praktički preko noći. Bilo mi je to, Bogu hvala, poput zgoditka na lutriji, iz HNL-a, bez statusa reprezentativca doći u uređen klub i državu. Prezadovoljan sam, ovdje me cijene, iako sam čuo i da je Zdravku Mamiću kasnije bilo žao što me nije uzeo u Dinamo kojem sam bio na oku. Otišao bih jedino kad bi došla neka ponuda koja se ne može odbiti iz Liga petice.

Švicarska ima i jaku reprezentaciju, posljednja je pobijedila Španjolsku na nekom velikom natjecanju, no tada nije prošla skupinu na SP-u 2010., a na Euro 2012. se nije plasirala:

- Plasman u Brazil je imperativ, u skupini su s Norveškom, Slovenijom, Albanijom, Ciprom i Islandom. Izbornika su zadržali, iskusnog Ottmara Hitzfelda, ali dolaze mlade igračke snage, koje su lani bile finalisti Eura U-21, prvi do nenadmašnih Španjolaca, nastojat će se nametnuti. Nisu slučajno Švicarci krajem svibnja dali pet komada Nijemcima. Većina reprezentativaca sad je u Ligama petice, ambiciozni su, opasni, brzi, sigurno dolaze u Split po rezultat, jer nema kod njih opušteno, čak ni onih podrijetlom s Balkana, svi su oni rođeni ili nogometno odgojeni u Švicarskoj i poprimili su taj mentalitet - upozorava Puljić.

Bundesligaški napad, anglo-latinska obrana

Balkanci na koje upozorava Puljić su donedavni Basleri, koji su prošle jeseni iz Lige prvaka izbacili Manchester United, Xherdan Shaqiri i Granit Xhaka, prodani su Bayernu (11,6 milijuna eura), odnosno Borussiji M’gladbach (8,5 miliuna); potom Admir Mehmedi, koji je iz Züricha upravo prešao u kijevski Dinamo za 4,100.000, Valon Behrami koji je iz Fiorentine za 8,000.000 eura prodan Napoliju, gdje je od 2011. i sunarodnjak mu Blerim Džemaili... Oba bočna igrača su školovana u Italiji: Reto Ziegler je bio četiri godine u Sampdoriji, da bi ovo ljeto iz Fenerbahçea prešao u Juventus, gdje je na desnom boku prošle sezone oduševio Stephan Lichtsteiner. Vratar i napad su bundesligaški, obrana anglo-latinska, petorica iz prvih 11 su kadar sa SP-a 2010., a koliko je jak nov naraštaj Švicaraca osjetila je u dva poraza u tekućim kvalifikacijama i hrvatska U-21 vrsta...

Švicarska (4-2-3-1):

Benaglio (Wolfsburg, 5,000.000) - Lichsteiner (Juventus, 14,500.000), Senderos (Fulham, 3,000.000), Djourou (Arsenal, 6,000.000), Ziegler (Juventus, 8,200.000) - Inler (Napoli, 16,000.000), Fernandes (Sporting L, 3,500.000) - Shaqiri (Bayern, 12,500.000), Xhaka (Borussia M, 8,500.000), Barnetta (Schalke 04, 5,500.000) - Derdiyok (Hoffenheim, 7,500.000). Izbornik: Ottmar Hitzfeld (63).

Linker
19. rujan 2024 09:45