Reuters
HNS SLAVI 100 GODINA

Stižu Platini, Blatter, emisari 35 saveza, iz Srbije se zahvalili na pozivu

Nakon nedavnih događanja i Karadžićevih prijetnji kako će HNS prijaviti Uefi njihovo odbijanje dolaska nije iznenađujuće. Iako bi za stišavanje tenzija bilo bolje da su - u Zagrebu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. prosinac 2012. 14:24

U Splitu je utakmicom Hrvatska - Švicarska 15. kolovoza nogometom proslavljena 100. obljetnica Saveza. Nismo taj dan uživali (2:4), no Kuća nogometa nudi novu, drukčiju šansu. Danas je mjesto radnje zagrebački HNK, događaj Svečana akademija, suparnika koji bi pokvario računicu nema, trebalo bi sve biti na visokoj razini.

Od 19 do 20 sati, u neobično izabranom danu kad se igra Liga prvaka, poseban štih dat će nazočnost predsjednika Fife Seppa Blattera i Uefe Michela Platinija. Davor Šuker i Damir Vrbanović, čelnici Kuće nogometa, pozvali su i cijeli Izvršni odbor Uefe i vodstva svih nacionalnih federacija iz Europe. Dolazak je potvrdilo pola Platinijeve Vlade, gotovo svi državni odličnici i emisari čak 35 Saveza.

U prvim redovima sjedit će Angel Maria Villar, predsjednik Španjolskog saveza (ujedno dopredsjednik Fife i Uefe), talijanski mu kolega Giancarlo Abete, njemački Wolfgang Niersbach, Crnogorac Dejan Savićević, ukupno šezdesetak ljudi iz inozemstva, međutim, sastav neće biti kompletan. Predsjednik Nogometnog saveza Srbije Tomislav Karadžić i glavni tajnik Zoran Laković zahvalili su se na pozivu, ali trebao bi doći dopredsjednik Saveza Ivan Ćurković.

Nakon nedavnih događanja i Karadžićevih prijetnji kako će HNS prijaviti Uefi zbog najavi da bi mogli na utakmicu sa Srbijom 22. ožujka sljedeće godine pozivati generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, nije iznenađujuće. Iako bi za stišavanje tenzija bilo bolje da su - u Zagrebu. No, ne izostaju samo glavni Srbi, u HNK se vjerojatno neće pojaviti niti Vlatko Marković. Nakon što je u srpnju napustio Rusanovu, što mu očito nije dobro leglo, Marković se uprizorio jedino na utakmici s Makedonijom u Zagrebu početkom rujna, kasnije ga više nije bilo blizu. Zorislav Srebrić, njegov dugogodišnji najbliži suradnik, sada je ponudio opravdani razlog:

- Vlatko ima smrtni slučaj u obitelji, umrla mu je sestra koja je živjela u Zenici. On ide tamo na pogreb, ne znam kad će se vratiti, samim time vrlo je dvojbeno hoće li doći na Akademiju.

Jednosatni program bit će, uz prikladne govore, garniran filmom o HNS-u, uz poneki glazbeni intermezzo. Blatter će prije HNK-a posjetiti i Pantovčak, u 17.30 primit će ga predsjednik RH Ivo Josipović, a po Akademiji zajedno s većinom “glavešina” večerati u Westinu. Niti on dakle neće na utakmicu u Maksimir Dinamo vs. Dynamo, za Platinija se to znalo od prvog trenutka, Francuz slijeće tek u 17.50, a već u 22 sata ima zrakoplov za povratak kući. On je gurnuo u stranu sve druge obveze da bi stigao u Zagreb, time je itekako odao priznanje hrvatskom nogometu. U kazalištu će biti i Igor Surkis, ali prvi čovjek Kijevljana neće propustiti utakmicu.

U kuloarima se govorilo i o gostu iznenađenja, u Rusanovoj kažu da takvog neće biti. A već smo pomislili da nam Šuker dovodi svog negdašnjeg suigrača Diega Maradonu. On bi ionako zanimljiviji bio da se priredba događa - s loptom na travnjaku!

Linker
21. rujan 2024 00:17