Ronald Gorsic / CROPIX
NOVE SNAGE HNS-a

Štimac: Tražim strpljenja, rezultati će brzo doći!; Šuker: Radit ću besplatno!

'Zajedno ću sa suradnicima napraviti sve kako bi Hrvatska bila u Brazilu, ali ne samo kao sudionik, već i kao ravnopravan suparnik najvećim svjetskim silama'
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 06. srpanj 2012. 16:18

Davor Šuker istrčao je iz prigodno dizajnirane lopte, praćen kišom konfeta i dernjavom službenog voditelja, kako bi se pred novinarima u hotelu Esplanade službeno predstavio kao novi gazda HNS-a. Ubrzo nakon toga servirano mu je pitanje o 160 arbitražnih postupaka i samo šest prvoligaških klubova koji redovito plaćaju svoje nogometaše. Legendarni napadač “vatrenih” zamolio je izvršnog predsjednika Damira Vrbanovića da preuzme štafetu i zadovolji novinarsku znatiželju.

Javno predstavljanje novog svetog trojstva Saveza - predsjednik Šuker, izvršni predsjednik Vrbanović, izbornik Štimac - osmišljeno je u radionici nekog Uefina meštra ceremonije. Napadno glamurozno, puno pretenciozno. Dok su zlatni papirići zasipali auditorij (u dvorani su uočeni i bivši predsjednik Branko Mikša, Slaven Letica, Mate Lončar...) voditelj je poticao publiku da ustane i bučnim aplauzom pozdravi “najvećeg hrvatskog nogometaša u povijesti i najboljeg strijelca nacionalne momčadi”, ali Šuker se morao zadovoljiti mlakom dobrodošlicom. Malo je nazočnih bilo raspoloženo za pozdrav aklamacijom.

Šuker, Vrbanović i Štimac su u nastupnim govorima često pozivali na jedinstvo, zajedništvo, monolitnost, molili su za strpljenje i obećavali otvorenost. Šuker je novog izbornika dočekao darom; brazilskim dresom s prezimenom Štimac i brojem 2014. Štimac se sada treba pobrinuti da se novi predsjednik vrati u djetinjstvo i okupa na Copacabani, onoj originalnoj, a ne osječkoj.

Dok Štimac bude krčio stazu do Brazila u kvalifikacijskim dvobojima sa Srbijom, Belgijom i Škotskom, 44-godišnji predsjednik zabavljat će se problemima huliganstva, infrastrukturom, regularnošću itd. Činit će to volonterski, bez plaće. Dovoljna mu je zadovoljština, kaže, andrenalin koji ga pokreće prvih dana mandata.

- Ovako sam se osjećao još samo kada sam postigao prvi prvoligaški gol za Osijek protiv Prištine i uoči onog jedanaesterca protiv Rumunjske na Svjetskom prvenstvu - rekao je.

Podijelio je Šuker s novinarima da se tijekom Eura morao crvenjeti u društvu Platinija i Infantina, Uefinih čelnika koji su u nevjerici gledali divljanje hrvatskih navijača. Zbog toga je već zatražio sastanak kod predsjednika Ive Josipovića.

- Ne želim biti policajac, ali niti top-platiša kazni u blagajne Uefe i Fife. Želimo na SP-u u Brazilu igrati kao sve normalne reprezentacije, a kako bismo riješili problem navijačkih izgreda spremni smo surađivati s policijom, pravosuđem i svim društvenim institucijama.

Problemi neregularne hrvatske lige istječu, vjeruje Šuker, iz njezina problematičnog formata.

- Već ćemo s “ligom 12” u sljedećoj sezoni pomoći ozdravljenju natjecanja, a nadam se da ćemo kroz dvije godine imati “ligu 10” što će podići kvalitetu natjecanja. Takvi su, uostalom, i inputi iz Uefe. Ne trebamo izmišljati toplu vodu nego primjenjivati iskustva iz zemalja sličnih našoj...

Potom je prigodnim filmom predstavljen Igor Štimac. S Hajdukom u Ligu prvaka, s reprezentacijom u povijest, usput do idealnih all-time jedanaest Derby Coiuntyja, plus naramak funkcija u postnogometnoj karijeri. U tom nepreglednom kolažu nedostaje još samo klupa hrvatske reprezentacije. Baš kao ni Šuker, Štimac ne može očekivati ovacije na startu mandata i zato traži mali kredit...

- Samo malo strpljenja i vremena da demantiramo one koji nam ne vjeruju ili da pokažemo kako su bili u pravu. Ali trebamo malo vremena - kaže Štimac, koji još uvijek nije popunio sve prazne kućice u stožeru. Izvjesno je da će mu glavni asistent biti Alen Bokšić, da bi dio teama trebali biti i Kruno Jurčić te Zoran Varvodić. Spekulira se da bi dužnost kondicijskog trenera mogli obavljati Zvonko Komes ili Luka Radman...

- U životu sam uvijek jurišao na najveće ciljeve i od toga neću odstupiti niti na ovoj dužnosti. Želim odvesti reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo, ali ne u ulozi prolaznika nego kao bitnu momčad na turniru. Kada je riječ o momčadi, ne očekujte radikalne rezove nego postupne korekcije - rekao je Štimac.

U skupini vidi dva velika suparnika.

- Srbija i Belgija su momčadi podjednake snage, ali te utakmice nisu jednake važnosti. Dvoboji sa Srbijom nose poseban naboj i u njima želimo biti najbolji. Zbroj rankinga svih momčadi sugerira da smo upali u najtežu moguću skupinu, ali ne bježimo od uloge prvog favorita.

Linker
20. rujan 2024 20:01