Boris Kovacev / CROPIX
IZBORNIK PREDAVAČ

Štimac: Kad sam postao izbornik, Hrvatska je bila uspavana ljepotica...

Kada se na podij popela bivša misica Katarina Banić da uzme mikrofon, izbornik Igor Štimac je poentirao: 'Dušo, nemoj puno prolaziti jer me onda nitko me ne sluša'
Piše: Alen OrlićObjavljeno: 20. studeni 2012. 16:00

Igor Štimac održao je vrlo zanimljivo predavanje na kongresu AEFCA, europskog udruženja trenera, koje se održava u Splitu. Štimčevo izlaganje o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji iz prvog reda zainteresirano su pratili Ivica Osim i Dejo Savićević, ali i brojni hrvatski i europski treneri.

Štimac predavač zaslužio je aplauz na kraju kratkog, ali vrlo efektnog i analitičnog predavanja u kojem je objasnio kako je uspio probuditi Hrvatsku koju je dobio u ruke kao "uspavanu ljepoticu", a želi od nje napraviti momčadi koja će se moći nositi s najbolji selekcijama na svijetu.

- Volio bih da svaki dan postoje ovakvi seminari na kojima možemo na pravi način demonstrirati svoje nogometno znanje, ali i predočiti znanstveni pristup koji traži današnji nogomet - komentirao je nakon predavanja Štimac.

- No umjesto toga mi se čitavo vrijeme moramo boriti sa anomalijama i pravdati se za stvari s kojima nemamo nikakve veza. Ali nažalost to je naša stvarnost. Kad se dogode ovakvi kongresi onda svi ostanu zadivljeni i dobijamo pozive da budemo predavači na kongresima Uefe i Fife diljem svijeta.

U svom predavanju Štimac je naglasio da je zahvaljujući predsjedniku Davoru Šukeru i pristupu jedne moderne organizacije kao što je HNS, Hrvatska u poziciji da i dalje napreduje.

- Hrvatsku se identificira kao zemlju proizvođača. Mi mukotrpno stvaramo nogometaše, koji nažalost prerano odlaze jer nismo u stanju financijski pratiti ovaj današnji korporativni nogomet. Hrvatska liga nikada neće biti na razini kvalitete kao što je to u vodećim europskim zemljama, ali možemo biti ponosni na igrače koje smo proizveli, a koji igraju najvećim klubovima poput Reala i Bayerna - naglasio je Štimac.

Štimac je istaknuo da je preuzeo veliku obvezu i odgovornost kad je postao izbornikom Hrvatske podsjećajući na velike trenere koji su to bili prije njega poput Poklepovića, Ivića, Blaževića, Barića i Jozića.

- Početak je bio težak jer sam dobio u ruke "uspavanu ljepoticu". Još od Eura 2008. godine i one šokantne eliminacije od Turske nismo bili pravi. Imali smo odlične igrače, ali su oni upali u letargično stanje - objasnio je Štimac.

Svoje tvrdnje potkrijepio je brojnim statističkim parametrima koje je uspoređivao od svoje prve utakmice protiv Švicarske do meča sa Wallesom. Napredak je evidentan.

- Prema statističkim parametrima koji se odnose na brzinu i broj dodavanja, broj šuteva prema vratima i posjed lopte Hrvatska je na četvrtom mjesto, a prva je Španjolska. U četiri utakmice ukupan posjed lopte je skoro 56 posto, a imali smo ukupno 50 udaraca prema protivničkim vratima. Rasli smo iz utakmice u utakmicu. Španjolska ima prosjek od 800 dodavanja, a najbliže reprezentacije imaju između 550 i 600, a mi smo tu blizu - rekao je Štimac.

Nakon predavanja Štimca je čekala panel diskusija o "putu za Rio".

- Idemo polako. Nećemo stvarati euforiju niti ćemo se dati uvući u tenzije. Stat ćemo po strani kad je politika u pitanju i držat ćemo se nogometa. Gradit ćemo i podizat razinu naše igre i pripremati se za svakog protivnika kako bi ostvarili rezultat koji će zadovoljiti naše navijače. Obavili smo tek 40 posto posla i pred nama je dug put. Idemo utakmicu po utakmicu - poručio je Štimac.

'Dušo, nemoj puno prolaziti jer me onda nitko me ne sluša'

Svoje predavanje Štimac je oplemenio i dozom humora. Kad se na podij popela misica Katarina Banić da uzme mikrofon Štimac je poentirao

- Dušo, nemoj puno prolaziti jer me onda nitko me ne sluša.

Related content

Linker
22. rujan 2024 11:26