Tom Dubravec / CROPIX
PRVA HNL

Split slavio u sudačkoj nadoknadi, Zadar pregazio Cibaliju, Rijeka svladala Inter na Kantridi

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 24. studeni 2012. 18:37

SPLIT – ISTRA 1961 2:1 (0:0)

STRIJELCI : 1-0 Belle (69), 1-1 Roce (86), 2-1 Radeljiă (90)

SPLIT : Vuković – Marčiă , Radeljiă , Križanac, Hrgović – Radotić, Paracki, Vitaić – (11. Kvesić, od 88. Obilinović) – Baraban 5,5 (od 58. Belle 7), Rebić – Vojnović

ISTRA 1961: Radođević – Suđić, Blagojević , Budicin 6, Milić – Anđelković , A.Pamić 6 (od 75. Prelčec ) – Aganović (od 81. Havoić ), Bačelić-Grgić (od 53. Jugović ), Roce – Križman

Ivan Radeljić pogodio je za pobjedu u trećoj minuti sudačke nadoknade. U dramatičnoj završnici Roce je poravnao u 87. minuti, da bi Vulićev joker s klupe Obilinović dodao Vojnoviću, a ovaj Radeljiću za pobjednički pogodak u gužvi peterca Puljana.

Peh za goste, velika sreća za domaćine. Sudac Ljubičić loptu je samo doveo na centar i odmah odsvirao kraj. Za jedne drama, za druge tragedija, nazovite taj finiš kako god hoćete, ali Split je sretno i spretno došao do bodova.

1:0 - Belle

Križanac je dodao Belleu koji je iz okreta volejom ljevicom pogodio suprotni, lijevi kut vratara Radoševića. Precizno sa 12 metara iskosa, neobranjivo za Radoševića i atraktivno za gledatelje. Drugi pogodak Bellea ove sezone.

Belle je u 78. minuti bio za korak sporiji od lopte koja mu je pobjegla u dvoboju sa Radoševićem. Puljani su se morali čuvati kontri, a s druge strane, morali su pokazati više želje u ataku prema vratima Vukovića. Mini pritisak su i napravili, nabacivali su lopte u zadnjih pet-šest minuta pred peterac Splita i njihova želja materijalizirana je pogotkom za poravnjanje.

1:1 - Roce

Hrvoje Milić prošao je po lijevoj strani, vratio loptu koja je došla do Gorana Rocea, a “jedanaestica” žutih bez oklijevanja je sa 14 metara iskosa pucao po travi i pogodio lijevi kut vratiju Vukovića. Pogotkom je uzeo bodove Hajduku na Poljudu pred mjesec dana, ali u Parku mladeži njegov pogodak nije bio dovoljan ni za jedan bod. Presudio je Radeljić.

2:1 - Radeljić

Pogodio je stoper Bijelih u zadnjem napadu, iz gužve u petercu Istre. Sreći Splićana nije bilo kraja.

ZADAR - CIBALIA 4:1

STRIJELCI :1-0 Mršić (17), 2-0 Perica (48), 2-1 Heister ag. (66), 3-1 Perica (86), 4-1 Begonja (88)

ZADAR: Ježina - Sarić, Jerbić, Spahić - Bilaver, Banović, Begonja, Mršić, Heister - Ivančić, Perica. TRENER: Ferdo Milin.

CIBALIA: Matković - Muženjak, Župarić, Mitrović, Rugašević - Mazalović - Tokić, Koledić, Pavličić, Filipović - Bartolović.

Nije se utakmica ni otvorila, a Zadar je već imao čistu priliku. Poslije udarca iz kuta lopta je u kaznenom prostoru Cibalije došla do Jerbića, on je pucao, ali učinio je to preslabo, nikakve opasnosti za suparnikova vrata nije bilo. Zadar je, inače, nagovijestio žestoki ritam i visoki intenzitet, i uspio je to nametnuti između ostaloga i stalnim pritiskom na loptu već na polovici Cibalije.

1:0 - Mršić (17)

I treća – sreća! Zadar je dobro ispleo akciju, Banović izvrsno proigrao Mršića koji je iskosa s desne strane, sa 22 metra, loptu opalio lijevim felšom. Matković se bacio, uspio je dodirnuti loptu, ne i promijeniti joj smjer, odsjela je u maloj mreži. Sjajno!

Utakmice se potom zaplela. Igralo se živo i konkretno, nešto više Zadar, nebitno manje Cibalia. U 24. minuti dobro je intervenirao Ježina i nogom zaustavio loptu koju je Filipović namjeravao dobaciti do suigrača. Prema vratima Matkovića, pak, nositelj glavnih opasnosti potom je bio Heister, domaći lijevi bočni. Nanizao je nekoliko dobrih prodora i ubacivanja, a bogme i udaraca prema Matkoviću. Vratar Cibalije bio je na oprezu jer je zadarski Nijemac pokazao da znade dobro opaliti. U završnici prvoga poluvremena još se jednom iskazao Ježina, nakon Bartolovićeva udarca, a Ivančićev dobar udarac prema praznim vratima Cibalije anulirao je Mitrović izbijanjem pred gol-crtom.

2:0 - Perica (48)

Pokazna vježba “kako dati gol u tri poteza” završila je – golom! Heister počeo akciju, Begonja uposlio Ivančića koji je sebi otvorio prostor i loptu proslijedio utrčalom Perici. Mladac je s četiri metra efektno poentirao.

S klupe Cibalije uslijedile su tri zamjene u malo vremena, ali se potom na terenu nije u igri Vinkovačana nešto posebno promijenilo. Zadar je i dalje gospodario terenom, a Cibalia rijetko dolazila u polovicu domaćina. U 59. minuti Ivančić je imao pred sobom sve čisto, loptu na nozi, ali njegov udarac nije bio precizan. Kao ni u 64. minuti nakon što je sjajno Perica uposlio Mršića a on vratio Ivančiću.

2: 1 - Heister (ag, 67)

Nesretni Nijemac pomogao je Cibaliji da smanji rezultat. Ubačena lopta u kazneni prostor Zadra, Heister je ispred Bartolovića pokušao izbiti loptu i pogodio svoja vrata.

3:1 - Perica (87)

Izvrsna asistencija Suraća, obrana Cibalije pala, a Perica zavukao loptu u malu mrežu.

4:1 - Begonja (90)

Bilaver probio stranu, Begonja utrčao, u padu pucao ispod Matkovića i – pogodio!

Rijeka-Inter 2:1

Rijeka, stadion Kantrida. Gledatelja 4.000. Sudac: Mario Zebec (Cestica).

Rijeka (4-4-2): Lisjak - Mierzejewski, Datković, Knežević, Neretljak - Mujanović, Kreilach, Brezovec, Gabrić - Benko, Cesarec. Trener: Scoria.

Inter (4-1-3-2): Santini - Plazanić, Herceg, Bagarić, Čeliković - Milardović - Mlinar, Šarić, Kramarić - Oršić, Budimir. Trener: Perković.

Žuti iz Zaprešića se na stadion korak do zaljeva nisu došli braniti. Perković je, nasuprot Scorijinih 4-4-2 sa Cesarcem i Benkom kao napadačkim dvojcem, stavio svojih 4-1-3-2 u kojem i Mlinar, i Šarić i Kramarić ordinirali iza dueta Oršić-Budimir. Uvodnih petnaestak minuta bilo je uspavanka. Obostrano neuspješno traženje prolaza kroz suparničke filtere. I onda... Od uspavanke, tenzije na n-tu. U 17. minuti Cesarec sjajno gura u prigodu Mujanovića na desnoj strani. Rijekin desni vezni zabija gol, ali je unatoč prvotnom drukčijem dojmu, loptu primio u pola metra zaleđa. Scoria protestira i - zarađuje isključenje. Na tribinama eksplozija riječke rezignacije. Što zbog osjećaja zakinutosti, što zbog krikova gostujućih nogometaša nakon svakog drugog duela, k'o da ih Bijeli batinaju. Ispravna odluka mahača Menđušića tribinama nije poznata, dizanje navijačkog živca osjećaju domaći igrači, kreću žešće prema odličnom Santiniju pa Brezovec u 24-oj, na odlično dodavanje Kreilacha, ima 100%-nu prigodu za 1:0, ali mu najprije Santini ulazi u šut s desetak metara, a odbijenu loptu Brezove šalje u zaprešićki blok. Dvije minute kasnije lopta je u mreži, ali Rijekinoj!

Mislav Oršić ide u sjajni solo među trojicom Rijekinih igrača, puca sa 20 metara, a domaći kapetan Knežević, u želji da Oršićev šut blokira, skreće loptu koja vara Lisjaka i završava u donjem lijevom kutu domaćeg gola - 0:1!

Osjećaju se sve izraženiji animoziteti na sportskom terenu i toj priči Mariju Zebecu utakmica klizi kroz prste, sudac baš i ne zrači nekim autoritetom. Bijeli do poluvremena imaju dvije prigode. Krševan Santini u 28-oj sjajno ulazi Kreilachu u šut, a Benkove škarice u 45-oj idu preko gola. Uz more navijačke gorčine na odmor se ide sa - Interovim vodstvom.

U nastavak se ulazi s jednom promjenom, naravno u Rijekinim redovima. Umjesto srčanog Gabrića na travnjaku Kantride je Belgijanac Mutombo. Polušpica/napadač za veznjaka kao produkt želje za većom probojnošću po lijevom boku. Premda je temeljni domaći problem bio u sredini terena iz koje Cesarcu i Benku nije servirana ni jedna prava lopta. Pa se u prvih 20-ak minuta nastavka opet gledalo dosadan nogomet. Onda u 67-oj Šarić slijeva šalje loptu pred nebranjeni Lisjakov gol no nikoga od Žutih nema da postavi nogu i riješi utakmicu. Kako to obično biva, kazna ih stiže u manje od 60 sekundi.

Brezovec otvara prostor Mujanoviću na desnoj strani, ide ubačaj na Interov peterac, svi su gosti kratki u bloku, a Leon Benko je tamo gdje i treba biti pa lagano stavlja loptu u Santinijevu mrežu. Benkov sedmi ovosezonski gol, utakmica je opet 100% otvorena - 1:1! Osokoljena Rijeka ide dalje, osam minuta poslije poravnanja vodi.

Gostujuće ispucavanje s lijeve strane odbija se od Mujanović, lopta ide u for Cesarcu koji sjajno asistira Benku, a ovaj ljevicom sa 15 metara pogađa lijevi donji Interov kut. Benko ukupno osmi, a jučer drugi put - 2:1!

Rijeka je na kraju, uz silne muke, došla do utoliko slađe pobjede. Na Jadranski se derbi ide gledajući Hajduka svisoka, s drugog mjesta!

Linker
22. rujan 2024 16:25