ODD ANDERSEN Afp
ŠOK ZA MESSIJA & CO.

VIDEO: Jedna od najvećih senzacija u povijesti SP-a: Saudijska Arabija srušila Argentinu!

Argentina je imala vodstvo, potom su joj tri gola poništena, a onda je uslijedio strašan preokret
Piše: Sportske novosti/HinaObjavljeno: 22. studeni 2022. 13:09

ARGENTINA - SAUDIJSKA ARABIJA 1:2 (Messi 10‘ (11m)/Al-Shehri 48‘, Al-Dawsari 53‘)

ARGENTINA (4-5-1): D. Martinez - Molina, Romero (Od 59. Li. Martinez), Otamendi, Tagliafico (Od 71. Acuna) - De Paul, Paredes (Od 59. Fernandez), Messi, Di Maria, Gomez (Od 59. Alvarez) - La. Martinez

SAUDIJSKA ARABIJA (4-4-2-): Al-Owais - Al-Bulaihi, Abdulhamid, Al-Shahrani (Od 90+9 Al-Burayk), Al-Tambakti - Al-Malki, Al-Dawsari, Al-Shehri (Od 78. Al-Ghannam), Kanno - Al-Faraj (Od 45+2 Al-Abed (Od 88. Al-Amri)), Al-Buraikan (Od 89. Al-Amri)


Izvještaj piše: Hina

U susretu 1. kola skupine C Svjetskog nogometnog prvenstva Saudijska Arabija je na stadionu Lusail senzacionalno svladala Argentinu sa 2-1 (0-1).

Povela je Argentina golom Lionela Messija (10-11m), no početkom drugog poluvremena su Saleh Al-Shehri (48) i Salem Al-Dawsari (53) kreirali preokret.

Prema očekivanju, dvoboj jednog od glavnih favorita za svjetski naslov Argentine i jedne od najslabijih reprezentacija na svjetskoj smotri Saudijske Arabije u prvom je poluvremenu nalikovao na igru "mačke i miša". Igralo se praktički samo na polovici terena koja je pripadala azijskoj reprezentaciji, a Argentina je i povela u ranoj fazi utakmice.

Abdulhamid je rukama držao Paredesa u svom kaznenom prostoru, a slovenski sudac Vinčič je nakon intervencije VAR-a pokazao na bijelu točku. Siguran izvođač kaznenog udarca u 10. minuti bio je argentinski kapetan Messi.

Do kraja prvog poluvremena Argentina je još tri puta tresla mrežu Saudijske Arabije, jednom Messi, a dva puta Lautaro, no svi ti golovi poništeni su zbog zaleđa. U prva dva navrata centimetri su odlučivali o tome da Argentina ne poveća prednost, dok je u trećem navratu Lautaro bio oko metar iza zadnje linije obrane Saudijaca.

Nastavak utakmice krenuo je potpuno neočekivano i Saudijska Arabija je u prvih osam minuta ostvarila potpuni preokret. U 48. minuti Al-Buraikan je sjajnom okomitom loptom "rasparao" argentinsku obranu, loptu je u kaznenom prostoru prihvatio Al-Shehri koji je potom izbjegao blok Romera i pogodio sam donji lijevi kut nemoćnog Martineza.

Samo pet minuta potom Al-Dawsari je fenomentalnim udarcem pogodio gornji lijevi kut Martineza za prednost Saudijske Arabije. Argentinci nisu dobro očistili jedan centaršut, Al-Dawsari je prihvatio loptu na rubu kaznenog prostora i potom si s dva driblinga stvorio prostor za neobranjivi udarac.

Argentinski izbornik Lionel Scaloni u 59. minuti napravio je tri izmjene i na teren uveo Lisandra Martineza, Enza Fernadeza i Juliana Alvareza, no to nije donijelo do nikakvih poboljšanja u dekaentnoj igri njegove momčadi.

U 63. minuti zaprijetio je Lautaro, njegov je udarac na putu prema golu pogodio Tagliafica i promijenio smjer, ali je Al-Owais sjajnom reakcijom spasio svoju mrežu.

Iako je Argentina preselila igru na saudijsku polovicu rijetko je prijetila Al-Owaisu, tek je Messi u 84. minzti uputio udarac glavom, ali ravno u ruke saudijskog vratara. Posljednju priliku za barem bod Argentine nije iskoristio Alvarez, njegov udarac glavom u 11. minuti nadoknade još je jednom paradom zaustavio Al-Owais.

Saudijskoj Arabiji ovo šesti nastup na svjetskim prvenstvima i četvrta pobjeda, ali daleko najveća u povijesti. Dosada su pobjeđivali Maroko, Belgiju (obje 1994. u SAD-u) te Egipat (2018. u Rusiji).

Ovim porazom prekinut je niz od 36 utakmica Argentine bez neuspjeha čime su "gauči" propustili izjednačiti svjetski rekord Italije od 37 uzastopnih utakmica bez poraza.

U skupini C još igraju Meksiko i Poljska koji će svoj susret 1. kola igrati od 17 sati.

SVE GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.

Pogledajte naš novi Mundocast u kojem je Stjepan Tomas komentirao nove dvojbe Dalića oko početne postave za utakmicu protiv Maroka, ali i sve druge aktualnosti oko Vatrenih i SP-a u Kataru:


PRIJENOS UŽIVO:

90+14 - KRAJ! Saudijska Arabija je kreirala veliku senzaciju i srušila Argentinu u svojoj prvoj utakmici na SP-u u Katru!

90+11 - Al-Owais brani novi pokušaj Argentine i ostavlja Arabiju na pragu senzacije!

90+8 - Nesretnog igrača S. Arabije su iznijeli s terena na nosilima, a ubrzo je napravljena i zamjena. Iznesen je Al-Shahrani, a u igri je Al-Burayk. Nesretni Saudijac je ipak došao svijesti, a službeno je objavljeno da se sumnja na ozljedu glave.

90+5 - Ostao je ležati jedan igrač Saudijske Arabije kojeg je pregazio vlastiti golman. Nakon što je otklonjena opasnost za gol, u teren je uletjela liječnička ekipa i odmah krenula s pružanjem pomoći igraču koji je čini se u nesvijesti.

90+1 - Žuti karton je dobio Al-Owais. Golman Arabije je obranio pokušaj Argentinaca, a onda je njegova obrana s crte očistila novi pokušaj. Na kraju je požutio zbog prigovora sucu od kojeg je tražio faul u napadu.

90 - Igrat će se još osam minuta sučeve nadoknade vremena.

88 - Požutio je Al-Abed koji je zadržavao vrijeme pri izlasku s terena.

88 - Dvostruka izmjena kod S. Arabije. Izlaze Al-Abed i Al-Buraikan, a ulaže Al-Amri i Asiri.

84 - Messi je sada probao glavom, ali i taj pokušaj brani Al-Owais.

82 - Žuti karton je dobio Abdulhamid.

81 - Messi je probao iz slobodnjaka, ali puca preko gola.

79 - Žuti karton dobio je AlDawsari.

78 - Zamjena kod S. Arabije. Izlazi strijelac prvog gola Al-Shehri, a ulazi Al-Ganham.

75 - Požutio je Boleahi.

72 - Probao je Di Maria, brani Al-Owais.

71 - Izlazi Tagliafico, ulazi Acuna (Argentina).

67 - Žuti karton dobio je Al-Malki.

63 - Lautaro je pucao, Tagliafico se našao na putanji lopte i uputio ju prema golu, ali sjajno brani Al-Owais.

63 - Di Maria je ubacio za Lautara Martineza, ali napadač Argentine je bio za malo prekratak.

59 - Trostruka zamjena kod Argentine. Izlaze Romero, Gomez i Paredes, a ulaze Li. Martinez, Alvarez i Fernandez.

image
ODD ANDERSEN Afp

53 - GOOOL! Saudijska Arabija je potpuno okrenula utakmicu u svoju korist. Zabio je Al-Dawsari.

GOLOVE SAUDIJSKE ARABIJE POGLEDAJTE OVDJE.

48 - GOOOL! Šok za Argentinu! Iako je cijelo poluvrijeme bolja, Saudijska Arabija je početku drugog zabila za izjednačenje. Junak je bio Al-Shehri.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

48- Argentina je sada po osmi puta bila u zaleđu. Toliko zaleđa nisu imali u cijelom prošlom Mundijalu.

46 - Počelo je drugo poluvrijeme!

45+7 - Kraj prvog dijela. Argentina je zabila četiri gola, ali priznat je samo onaj Messijev pa na odmor odlaze s minimalnom prednošću.

45+4 - Izlazi Al-Faraj, u igri je Bahebri (S. Arabija).

45 - I ovoga puta nije izostala duga nadoknada. Igrat će se još pet minuta sučeve nadoknade vremena.

40 - Argentina cijelo vrijeme prijeti, zabila je i četiri gola, ali za sada je priznat samo onaj Messijev iz penala u 10. minuti.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

35 - PONIŠTEN POGODAK! Lautaro Martinez je opet zabio, ali i ovoga puta je zaleđe.

32 - Saudijska Arabija je imala rijetku priliku iz slobodnjaka, ali nije ju iskoristila za ništa opasnije.

27 - PONIŠTEN POGODAK! Lautaro Martinez zabija za 2:0 Argentine. Napadač Argentine je bio na rubu zaleđa, a VAR provjera je pokazala i on bio u nedozvoljenoj poziciji.

22 - PONIŠTEN POGODAK! Messi je sada zabio, ali gol mu je poništen zbog zaleđa. Messi je pobjegao protivničkoh obrani i zabio za 2:0, no ubrzo je splasnuo entuzijazam jer je Argentinac ipak malo požurio.

15 - Argentinci imaju gotovo 60 posto posjed lopte i apsolutno kontroliraju utakmicu.

image
KHALED DESOUKI Afp

10 - GOOOL! Messi iz penala zabija za vodstvo Argentine! Messijev gol pogledajte OVDJE.

8 - PENAL ZA ARGENTINU! Sudac je nakon VAR provjere dostudio kazneni udarac za Argentinu zbog prekršaja nad Paredesom.

5 - Argentina očekivano dominira terenom i samo je pitanje vremena kada će zabiti gol.

2- Argentina je sada mogla povesti, ali Messijev šut sjajno brani Al-Owais.

1 - Počela je utakmica!

Linker
12. lipanj 2024 11:01