ADRIAN DENNIS Afp
SENZACIJA NAD SENZACIJAMA

VIDEO: Čudo neviđeno! Japan pobijedio Španjolsku i ide na Hrvatsku, Njemačka ispala!

Njemačka po drugi put za redom nije prošla skupinu na Svjetskom prvenstvu
Piše: Ivan Alaupović, HinaObjavljeno: 01. prosinac 2022. 22:20

JAPAN - ŠPANJOLSKA 2:1 (Doan 49‘, Tanaka 51‘/Morata 12‘)

JAPAN: Gonda - Itakura?, Yoshida?, Taniguchi? - Ito, Morita, Tanaka⚽(od 87. Endo), Nagatomo (od 46. Mitoma) - Kamada (od 69. Tomiyasu), Maeda (od 62. Asano), Kubo (od 46. Doan⚽)

ŠPANJOLSKA: Simon - Azpilicueta (od 46. Carvajal), Rodri, Torres, Balde (od 68. Alba) - Gavi (od 68. Fati), Busquets, Pedri - Nico Williams (od 57. F.Torres), Morata⚽ (od 57. Asensio), Olmo.


Nogometaši Japana svladali su Španjolsku 2-1 (0-1) u susretu trećeg kola skupine E čime su se te dvije reprezentacije plasirale u osminu finala. Japan je osvojio prvo mjesto u skupini te će u osmini finala igrati protiv Hrvatske. Ta se utakmica igra u ponedjeljak (16 sati). Španjolska je, pak, na kraju druga i u osmini finala suparnik joj je Maroko. Španjolska je osvojila četiri boda kao i Njemačka, no Španjolci su prošli dalje zbog bolje razlike pogodaka.

Španjolska je nakon bolje igre u prvom dijelu povela već u 11. minuti golom Alvare Morate. No, početkom drugog dijela Japanci su sve okrenuli te su pobijedili golovima Doana u 48. i Tanake u 51. minuti.

image
PHILIP FONG Afp

Hrabro i rastrčano utakmicu su otvorili japanski nogometaši odmah podsjetivši na sjajno drugo poluvrijeme koje su ranije na turniru odradili protiv Njemačke. Prvu veću priliku imali su Japanci, ali je tada, u 8. minuti, Ito pucao pored vrata. No, vrlo brzo nakon toga Španjolska je povela. Azpilicueta je ubacio, a pored većinom omalenih Japanaca visoko je poletio Morata i u 12. minuti zabio glavom za vodstvo Španjolske.

Nakon pogotka uslijedilo je dugo razdoblje u kojem su španjolski igrači razvili svoju igru s „vječnim“ posjedom lopte. Smirili su Španjolci suparnika sa skoro 80 posto posjeda tijekom prvog dijela. U takvoj igri ponekad se i otvorila rupa u japanskoj obrani, ali prilike za 2-0 nisu iskoristili Morata i Olmo.

U prvom poluvremenu Japan je bio nemoćan. Teško je dolazio do lopte, a još teže do suparničkih vrata, no nije se dugo čekalo u nastavku da na travnjaku nastane prava ludnica, a sve su izrežirali japanski nogometaši.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

Najveći španjolski problem na ovom turniru je poigravanje vratara Unai Simona i obrane, a upravo se nakon toga dogodilo izjednačenje u 48. minuti. Japanci su ukrali loptu i Doan je s vrha šesnaesterca pucao, a nakon loše intervencije Unai Simona lopta se zakoprcala u španjolskoj mreži.

Samo tri minute kasnije Japan je vodio i to nakon provjere VAR tehnologije. Činilo se da je lopta u toj akciji izašla izvan okvira igrališta, no sve je na kraju završilo pogotkom Tanake za 2-1 čime su Japanci potpuno kopirali sve ono što su napravili protiv Njemačke, kada su također 0-1 pretvorili u 2-1.

Dva brza pogotka definitivno su uzdrmala dotad vrlo mirnu Španjolsku koja je opet uplovila u period igre s posjedom, ali rastrčaniji Japanci su se vrlo kvalitetno branili. Štitio je Japan sve prilaze svojim vratima pa Španjolska nije mogla stvoriti pravu šansu pred suparničkim vratima.

Vrijeme je prolazilo bez prave šanse Španjolaca koji su pravi pritisak napravili tek u samoj završnici. Dvije najbolje šanse imali su Asensio u 89. i Olmo u 90. minuti, ali oba puta je obranio japanski vratar Gonda te je sve okončano velikim japanskim slavljem od 2-1.

---------------------------------------------------------------------------------------

KOSTARIKA - NJEMAČKA 2:4 (Tajeda 59‘, Vargas 70‘/Gnabry 10‘, Havertz 73‘,83‘, Fullkrug 90+1‘)

KOSTARIKA: Navas - Duarte?, Waston, Vargas⚽ - Fuller(od 74. Bennette), Borges, Tejeda⚽ (od 90+3 Wilson), Oviedo ((od 90+3 Contreras) - Aguilera (od 46. Salas), Campbell - Venegas (od 74. Matarrita)

NJEMAČKA: Neuer - Kimmich, Süle, Rüdiger, Raum (od 67. Gotze) - Goretzka (od 46. Klostermann), Gündogan (od 56. Fullkrug⚽) - Gnabry⚽, Musiala, Sane - Müller (od 66. Havertz⚽⚽)

Njemačka je u Khoru pobijedila Kostariku s 4-2, ali su obje momčadi ispale i idu kući. Iako su mnogi očekivali da će ova utakmica biti jednosmjerna ulica i laka pobjeda Elfa, ali su nakraju nazočili sjajnoj utakmici s puno preokreta, u kojoj su u 73. minuti Kostarikanci vodili s 2-1. Točno dvije minute tada u osmini finala su bili Japanci i Kostarikanci, a vani su bili Španjolska i Njemačka što bi zasigurno bila najveća senzacija u povijesti svjetskih prvenstava.

image
KARIM JAAFAR Afp

Na kraju su Nijemci dali još tri gola i pobijedili, ali im to nije bilo dovoljno za prolaz. Njemačka drugo Svjetsko prvenstvo zaredom ne prolazi grupnu fazu.

Inače, na ovoj utakmici je Francuskinja Stephanie Frappart ušla je u povijest postavši u 92 godine prva žena koja je vodila jednu utakmicu Svjetskog prvenstva. Frappart (38) je sudila na utakmici skupine E Kostarika - Njemačka i predvodila je prvi isključivo ženski sudački tim na SP-u zajedno s pomoćnicama Neuzom Backom iz Brazila i Meksikankom Karen Diaz.

Očekivano, Nijemci su od samog početka počeli s napadima na kostarikanska vrata. Prvo je pokušao Musiala u šestoj minuti, a u desetoj su zabili. Savršenu dugu loptu poslao je David Raum, akciju je pratio Serge Gnabry, koji je skočio visoko i glavom iz blizine zabio u donji desni kut.

Četiri minute kasnije Leon Goretzka je tukao glavom, ali mu Keylor Navas to brani. Musiala i Gnabry su potom iz izglednih prilika promašili okvir vrata, a Nijemce je to skoro koštalo.

U 43. minuti Kostarikanac Keysher Fuller iskoristio je nepažnju obrane, išao je jedan na jedan sa golmanom, ali njegov snažni udarac pod prečku Manuel Neuer odlično brani. Neuer je, inače, na ovoj utakmici 19. put na SP branio za Njemačku, čime je postao vratar s najviše nastupa na Mundijalima.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

No, niti svemogući Neuer nije mogao spriječiti gol Kostarikanaca u 58. minuti. Neuer je prvo obranio udarac Fullera, a na odbijenu loptu je prije njemačkih braniča stigao Yeltsin Tejeda i zakucao loptu u lijevu stranu gola. U 61. minuti Musiala je pogodio lijevu vratnicu, a istu vratnicu pogodio je isti igrač i osam minuta kasnije.

I onda u 71. minuti Kostarikanci su poveli iz velike gužve, u kojoj je najspretnije reagirao Vargas i pogodio iz blizine. Ipak, slavlje Kostarikanaca trajalo je dvije minute, jer je u 73. brzu i preciznu akciju Njemačke okončao golom Havertz.

Fullkrug se u 76. minuti mogao pretvoriti u njemačkog junaka, ali mu je veteran Navas obranio udarac, da bi u 85. minuti Gnabry loptom s krila "rasporio" obranu, a Havertz na drugoj stativi ubacio u mrežu. U 89. minuti Fullkrug postavlja konačnih 4-2 u jednoj posve ludoj utakmici...

-------------------------------------------------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO:

POGOTKE POGLEDAJTE OVDJE

KRAJ UTAKMICA!

90+1- Evo novog pogotka Njemačke! Zabio je Fullkrug za 4:2!

89- Spašava Gonda! Tukao je Olmo nakon duplog pasa sa Torresom, ali bio je spreman vratar Japana.

83- GOOOL! Opet Havertz zabija, ovoga puta za 3:2 nakon što je ispratio ubačaj Gnabryja s desne strane. Kostarika treba čudo da bi zabila dva pogotka do kraja utakmice...

83- Pokušao je Itakura glavom ugroziti Simona, bio je najviši u skoku, ali pucao ravno golmanu u ruke.

73- GOOL! Kratko je trajalo vodstvo Kostarike, Havertz je zabio za 2:2 i radi sada veliku uslugu Španjolskoj.

image
RAUL ARBOLEDA Afp

70- GOOOOL! Kostarika je preokrenula vodstvo Njemačke i sada vodi 2:1! Strijelac Vargas je trenutno heroj svoje nacije!

67- Nakon drugog gola Japanaca, ništa se ne mijenja na terenu, intenzitet na terenu je malo pao.

59- Evo drame i u drugom susretu! Tajeda je zabio za poravnanje rezultata 1:1. Ako ovdje situacija ostane ovakva, a Kostarika zabije još jedan pogodak, iz skupine ispadaju Španjolska i Njemačka!

image
FRANCOIS-XAVIER MARIT Afp

51- GOOOL! Japan je došao u vodstvo! Tanaka je zabio za 2:1, a nakon što je VAR potvrdio da je gol regularan, Japanci su počeli slaviti.

49- GOOOL! Japan je izjednačio na 1:1! Doan je odmah po ulasku s klupe potegnuo iz daljine i zatresao mrežu.

46- Nastavljaju se utakmice, na poluvremenu je aktualnim rezultatima situacija ovakva: Španjolska kao prva sa sedam bodova ide na Hrvatsku, dok Njemačka sa četiri ide na Maroko.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45- Igrat će se još minuta produžetka.

42- Gurnuo je Busquets loptu za Olma koji se išao osloboditi na svoju desnu nogu, ali mu je u posljednji trenutak ušao u blok.

image
ADRIAN DENNIS Afp

40- Ne popuštaju u svojem pritisku Japanci, ali ipak nešto nedostaje, Španjolska uvijek ima soluciju, nametnuli su svoju igru i čekaju da se igrači u plavim dresovima dodatno umore kako bi povećali svoje vodstvo.

33- Malo je nedostajalo da poigravanje Unaija Simona bude kažnjeno... vratara Furije odugovlačio je s rješavanjem lopte, stisnuo ga je Maeda, a onda je u zadnji čas ispucao to prema nekome od svojih suigrača.

28- Sjurio se sada Olmo prema kaznenom prostoru, imao je nekoliko opcija, ali on je odlučio poslati loptu kroz sredinu koja je ostala nedostižna za Williamsa.

23- Ponovno Morata! Gavi je poslao preciznu loptu kroz sredinu, gurnuvši Moratu u priliku, ali je ovaj pod pritiskom svog čuvara tukao ravno u vratara Japana.

17- Strpljivo i mirno Španjolska za sada kontrolira posjed, traže pukotinu kroz koju bi mogli ponovno ugroziti gol svojih protivnika.

12- GOOOL! Evo i pogotka Španjolske! Morata je zabio za vodsto 1:0. Azpilicueta je poslao odličnu loptu s desne strane, a napadač Furije ju je dočekao glavom i pucao ravno po sredini gola.

image
ODD ANDERSEN Afp

10- GOOOL! Evo pogotka na utakmici Njemačke i Kostarike. Nakon ubačaja s lijeve strane, Njemačka je povela 1:0 pogotkom Gnabryja koji je glavom trznuo loptu u mrežu.

8- Evo odmah odgovora s druge strane. Spustili su Japanci loptu za Ita koji je gađao bliži kut Simonova gola, ali bez uspjeha jer je lopta prohujala pored.

7- Prilika za Španjolsku! Najprije je Nico Williams napravio pravi nered na desnom krilu, a na kraju je lopta došla do Busquetsa koji ju je, slabijom lijevom nogom poslao preko gola.

4- Projurio je Kubo po desnoj strani, tražio je nekoga od svojih igrača na povratnoj lopti, ali intervenirao je Rodri.

1 - Počele su obje utakmice skupine E.

Linker
24. travanj 2024 09:57