JACK GUEZ Afp
HAT-TRICK PROMAŠAJA

Ukleta večer iščekivanog spasitelja: Nosio je zlatnu generaciju, a sada je promašajima zaključio njenu eru

Danas ga doživljavaju kao možda i najvećeg tragičara u povijesti belgijskog nogometa
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 02. prosinac 2022. 07:44

Uklet čovjek! Potpuno i prokleto uklet! Izraz na licu Romelua Lukakua bilo je gotovo bolno gledati. Izgledalo je kao da je potpuno neočekivano upao u ispunjenu javnu arenu, pa je promašio hat-trick šansi koje bi Belgiju u odlučujućem srazu protiv Hrvatske odvele u osminu finala ovog Svjetskog prvenstva.

Posljednji zvižduk suca Lukaku - koji je ušao kao zamjena na poluvremenu, boreći se za formu i barem nekakvu kondiciju - gotovo kao da je dočekao u transu. Njegovi suigrači su pali na travnjak, ali on je nastavio hodati, ravno do pomoćnog trenera i svog mentora, Thierryja Henryja, koji ga je zaštitnički ovio rukama.

Tada su suze potekle. Lukakuovo snažno tijelo se dizalo dok je plakao i plakao prije nego što je došlo i do bijesa - otišao je do belgijske klupe i razbio veliki komad pleksiglasa prije nego što se skljokao na stolicu. Kakva drama jednog igrača, jednog diva od igrača.

Belgija ga je mjesecima čekala i zazivala kao spasitelja, kao igrača koji će ovu "zlatnu generaciju" izdići iznad njezinih problema i vratiti na staze promjene. Međutim, hat-trick promašaja pretvorio ga je u možda najvećeg tragičara u povijesti belgijskog nogometa.

U čovjeka čiji su promašaji označili kraj ere jedne velike generacije. Umjesto da zabije i povede ih naprijed, oni su izvan turnira, spremaju kofere i pozdravljaju izbornika Martineza koji je podnio ostavku.

Lukaku je najbolji strijelac svih vremena u povijesti Belgije sa 68 golova u samo 104 nastupa. Ima više golova od bilo koje druge dvojice igrača zajedno u povijesti Crvenih vragova.

S 29 godina još uvijek bi mogao biti dio momčadi na sljedećem Svjetskom kupu 2026. Ali ovaj će ga poraz proganjati mjesecima, možda čak i godinama.

Malo mu tko može pomoći, ali nitko ga ne bi smio kriviti. Nije zbog ozljeda igrao mjesecima, nije ni izbliza spreman za najveće utakmice, ali je ušao da pokuša spasiti što se spasiti da. Sinoć nije išlo, ali i to je nogomet. Koliko god golova zabio, uvijek ti se može dogoditi nemoguća večer, kakva se dogodila njemu.

I zato ga u mnogim svjetskim medijima brane. Pustite Lukakua da u tišini tuguje i liječi duboke rane. Vrijeme je jedino koje mu može pomoći...

Linker
25. travanj 2024 15:37