Utakmice u Kataru ne privlače veliki broj hrvatskih navijača

 TOM DUBRAVEC/CROPIX
PRODAJA ULAZNICA

U svijetu interes enorman, u Hrvatskoj ne: Vatreni će biti među momčadima s najmanjom podrškom!

HNS ima svoju procjenu, evo koliko naših navijača očekuju u Kataru na utakmicama u skupini
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. svibanj 2022. 13:07

Hrvatima je Katar skup, ali mnogima drugima izgleda nije. Vatreni će na Svjetskom prvenstvu imati podršku, no kako sada stvari stoje čini se da će biti čak malobrojnija nego u Brazilu 2014. godine. Po zahtjevima za kupnju ulaznica Hrvatska će biti među reprezentacijama s ponajmanje navijača u Dohi. Taj podatak nije na razini svjetskih doprvaka, međutim, to je naša realnost.

FIFA je objavila kako je završen drugi krug, koji nije još bio konkretna prodaja, nego zasad predbilježba za ulaznice, što se tiče navijačkih sektora nacionalnih vrsta, ali i drugih karata sve do finala. Svaka država sudionica ima pravo na osam posto kapaciteta stadiona za fanove, te fiksni kontingent za Savez. Za sektore onih reprezentacija za koje je poslano previše prijava obavit će se ždrijeb, a svi koji su aplicirali bit će do 31. svibnja obaviješteni putem e-maila jesu li stekli pravo kupnje.

Za nastupe Hrvatske navijači Vatrenih na raspolaganje su dobili nešto preko četiri tisuća karata za prvi susret s Marokom na stadionu Al Bayt, te oko 2,5 tisuće za svaku od sljedeće dvije utakmice, s Kanadom na Khalifi i Belgijom na Ahmad bin Ali stadionu. Zanimanje naših je manje od toga, pa će kupiti moći svi koji su se prijavili. neće biti potrebe da se “zavrti bubanj”.

Najviše je Argentinaca

Suprotno tome, FIFA je priopćila kako je interes u svijetu enorman. Zaprimljeno je čak 23,5 milijuna zahtjeva. Najveći broj stigao je iz Argentine, Brazila, Engleske, Francuske, Meksika, Katara, Saudijske Arabije i SAD-a. Najveći interes je za utakmice Lionela Messija i njegove družine pa su u četiri najpoželjnije utakmice sve tri argentinske u skupini: Argentina - Meksiko, Argentina - Saudijska Arabija, Engleska -. SAD i Poljska - Argentina.

Ne čudi nimalo, vidjeli smo to u Nižnji Novgorodu na prošlom Mundijalu kad je u tom gradu vezano za našu utakmicu s njima bilo oko četrdeset tisuća Argentinaca, a za osminu finala u kojoj su igrale Hrvatske i Danska možda i do 20 tisuća Argentinaca koji su unaprijed uplatili aranžman misleći da će njihova momčad biti pobjednik skupine te će tamo igrati... U tome su ih Vatreni dobro prevarili. Sad u Dohi ne može biti pogreške.

image

Hrvati će utakmice uglavnom gledati na trgovima diljem države

TONCI PLAZIBAT/CROPIX

U HNS-u kažu kako su zadnju informaciju imali tri dana prije kraja roka za prijavu, te da je bilo 600-700 zahtjeva po utakmici. Zacijelo je bilo i onih koji su se javili u finišu, a pojedini su kupili ulaznice već u prvom krugu, prije ždrijeba. Osim toga HNS ima oko tisuću ulaznica za “nogometnu obitelj”, ali pitanje je hoće li i one sve biti uzete. Procjena je HNS-a da će na utakmicama Vatrenih u skupini biti 1500 do 2000 hrvatskih navijača. Cijene za te susrete u grupi su od 500 do 1.600 kuna, no kad su vidjeli koliko koštaju smještaj, a dijelom i zrakoplovi, mnoge je to odvratile od avanture...

Najnovija faza prodaje započela je nakon finalnog ždrijeba, a po prvi put ljubitelji nogomet mogli su se prijaviti za dvije utakmice u jednom danu. To je omogućeno činjenicom da se cijeli Mundijal igra u jednom gradu i njegovoj okolici. Zato će Katar biti jedinstven događaj, priredit će najveći skup nogometnih navijača na jednom mjestu ikad.

Prodano 800.000 ulaznica

Tko kupi kartu moći će potom rezervirati smještaj i podnijeti zahtjev za Hayya karticu, svojevrsni FAN ID, putem Qatar2022.qa. U prvom krugu prodano je oko 800 tisuća ulaznica, a tko ih je kupio dobio je broj s kojim je mogao rezervirati smještaj. Pitanje je zato koliko još soba u Kataru uopće ima, a tko će morati potražiti hotel u Omanu ili negdje drugdje. O tome će još biti riječi... Dio kreveta je rezerviran upravo za navijače koji će tek u ovom drugom krugu doći do ulaznice za sektor svoje ekipe.

Postojat će još jedna prilika za ulaznice, prodavat će se preostale onome tko se prvi javi. Kad točno, to će FIFA tek objaviti...

Linker
25. travanj 2024 10:07