Borna Barišić i Antonio Čolak su najbolje ocijenjeni Hrvati u najjačim ligama ove sezone

 KIRK O‘ROURKE/RANGERS FC/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Kirk O‘rourke/rangers Fc/shutterstock Editorial/profimedia
ZANIMLJIV POREDAK

Tko je od Hrvata imao najbolju sezonu u najjačim europskim ligama? U samom vrhu igrač kojeg Dalić nije želio

Na tri od prve četiri pozicije plasirali su se igrači koji nastupaju u škotskom Premiershipu.
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 14. studeni 2022. 19:27

Odbrojavaju se dani do početka Svjetskog prvenstva u Katru. U nedjelju ćemo gledati prvu utakmicu na ovogodišnjem Mundialu, izbornici danas okupljaju svoje momčadi i vode na Bliski istok, a to znači da fokus ljubitelja nogometa seli s nacionalnih prvenstava na svjetsku kontinentalnu smotru.

Proteklog su vikenda odigrane posljednje utakmice u nacionalnim prvenstvima prije pauze, a u najjačim europskim ligama opet su važne uloge imali hrvatski nogometaši. Redovno smo vas ponedjeljkom izvještavali o najboljim nastupima Hrvata u 10 najjačih europskih liga, a sada donosimo pregled tko je među njima imao najbolju sezonu do sada.

Hrvat koji u Katar odlazi u najboljoj formi je Borna Barišić. Ovaj 30-godišnji lijevi bočni Glasgow Rangersa najbolje je ocijenjeni hrvatski nogometaš u 10 najjačih europskih liga s prosječnom ocjenom 7,43 prema SofaScoreu. Odigrao je Barišić 15 prvenstvenih utakmica za Rangerse, startao u njih 13, nije postigao niti jedan gol, ali je upisao 5 asistencija. Ako ovako nastavi, Barišić bi mogao ostvariti još jedan transfer - zanimanja za njega ima, aktualni ugovor s Rangersima mu istječe 2024. godine, a Transfermarkt ga procjenjuje na 6 milijuna eura.

image

Borna Barišić u Rangersima

SOFASCORE

Odmah do Barišića je njegov suigrač Antonio Čolak oko kojeg se digla najveća bura jer se njegovo ime nije našlo na popisu Zlatka Dalića. Čolak je najefikasniji među svim Hrvatima - u 14 utakmica u škotskom Premiershipu postigao je 11 golova, za svoje igre dobio je prosječnu ocjenu 7,35, ali to nije bilo dovoljno da pripremi putovnicu za Katar.

image

Antonio Čolak u Rangersima

SOFASCORE

Dejan Lovren je bio siguran putnik za Mundial jer bi bilo jako čudno da je Dalić sastavio momčad bez njega, ali on više nije toliko siguran član udarne postave jer se izborniku nameće mladi tandem Joško Gvardiol - Josip Šutalo. No, Lovren definitivno ima svoje argumente za mjesto u prvih 11. U Zenitu ove sezone igra dobro, upisao je 15 nastupa za koje je dobio prosječnu ocjenu 7,31, a postigao je i jedan gol te imao jednu asistenciju.

image

Dejan Lovren u Zenitu

SOFASCORE

Za četvrto mjesto se vraćamo u škotsku ligu, sada u Celtic. Tamo igra Josip Juranović koji je za svoje igre ocijenjen s prosječnih 7,29. Doduše, desni bočni hrvatske reprezentacije u posljednje vrijeme nije u prvom planu trenera Angea Postecogloua pa je odigrao samo 8 utakmica, postigao 1 gol i imao 1 asistenciju. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se rasplesti njegova avantura u Glasgowu nakon povratka s Mundiala jer bi bilo šteta da on bude na klupi do kraja sezone.

Malo iznenađenje na petom mjestu je pozicioniranje 22-godišnjeg vratara Ivora Pandura. Njega je Verona poslala na posudbu u nizozemsku Fortunu Sittard, a to se pokazalo dobrim potezom jer Pandur brani odlično. Nastupio je u 11 utakmica, 3 puta ostao prazne mreže, a prosječna mu je ocjena 7,25.

Nakon Pandura na red je došao maestro, Luka Modrić. On i s 37 godina igra važnu ulogu u Realu za koji je ove sezone nastupio u 13 prvenstvenih utakmica, postigao 3 gola i imao 2 asistencije. Za svoje igre je dobio prosječnu ocjenu 7,22.

Iza Luke - Luka. Modrićev programirani nasljednik, Sučić, za Red Bull Salzburg je odigrao 12 utakmica, upisao 4 asistencije i prosječnu ocjenu 7,21 što je dovoljno za sedmo mjesto najboljih Hrvata u top 10 liga Europe u dosadašnjem dijelu sezone.

Petar Musa je za Benficu nastupio u 10 utakmica, ali doduše u samo 2 kao član prve momčadi. Postigao je 3 gola, imao 1 asistenciju i prosječnu ocjenu 7,17.

Borna Sosa nastavlja upisivati asistencije za Stuttgart. U 12 nastupa u Bundesligi ima 5 asistencija, a za svoje igre je upisao prosječnu ocjenu 7,13 što mu je bilo dovoljno za deveto mjesto na našoj listi.

Listu najbolje ocijenjenih Hrvata u najjačim europskim ligama zaključuje još jedan igrač koji ne ide u Katar. Riječ je o Anti Rebiću koji je za Milan odigrao 10 utakmica, postigao 3 gola, imao 2 asistencije i prosječnu ocjenu 7,05.

image

Najbolji Hrvati u top 10 liga ove sezone

SOFASCORE

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 05:09