Christian Pulišić

 -/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
DRAMA DO KRAJA

Pulišić izbacio Iran i odveo Amerikance u osminu finala; Englezi u drugom poluvremenu razbili Wales

Engleska nogometna reprezentacija osvojila je prvo mjesto u skupini B, a slavi i SAD
Piše: SN, G. Čičin-Mašansker, Slaven KižlinObjavljeno: 29. studeni 2022. 22:02

IRAN - SAD 0:1 (Pulišić 38‘)

IRAN: Beiranvand - Rezaeian, M. Hosseini 🟨, Pouraliganji, Mohammadi (od 45+3. Karimi) - Noorollahi, Ezatolahi, Hajsafi (od 72. Jalali 🟨) - Gholizadeh (od 77. Ansarifard), Azmoun (od 46. Ghoddos), Taremi

SAD: Turner - Dest (od 82. Moore), Carter-Vickers, Ream, Robinson - McKennie (od 65. Acosta), Adams 🟨, Musah - Weah (od 82. Zimmerman), Sargent (od 77. Wright), Pulišić (od 46. Aaronon)


Pulišić junak SAD-a

Piše: G. Čičin-Mašansker

Nogometaši Sjedinjenih Američkih Država izborili su plasman u osminu finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru. Pogotkom Christiana Pulišića ostvarili su minimalnu pobjedu protiv Irana te su tako peti put prošli skupinu u svom osmom nastupu na svjetskoj smotri.

Utakmica je u najavi imala snažnu geopolitičku notu, ali je na terenu sve prošlo u sportskoj i korektnoj borbi. Iran ni u svom šestom nastupu na Mundijalu nije uspio proći skupinu. Možda bi se s Draganom Skočićem na ovom turniru predstavili u boljem izdanju, hrvatski stručnjak ih je u velikom stilu odveo na SP, ali se njegov nasljednik Carlos Queiroz se baš i nije iskazao...

Iran se u prvom poluvremenu orijentirao samo na branjenje svojih vratiju, imao je par pokušaja tranzicije preko polukontri, ali nije uspio ozbiljnije zaprijetiti Amerikancima. Stvorili su tek jednu situaciju, u 20. minuti Taremi je pokušao pronaći Azmouna u kaznenom prostoru, ali je na vrijeme intervenirao Ream.

image
ODD ANDERSEN Afp

Reprezentacija SAD-a diktirala je ritam, imala je premoć u posjedu lopte, a većinu prvog dijela provela je na suparničkoj polovici. U nekoliko navrata opasno je momčad Gregga Berhaltera zaprijetila Iranu, sve to bio je uvod u vodstvo koje je stiglo krajem poluvremena.

Prvi je pokušaj SAD-a bio u 9. minuti preko Musaha koji je tukao iznad grede. Dvije minute kasnije Musah je pronašao Pulišića, njegov je udarac glavom zaustavio Beiranvand. Agilni Dest je potom ubacio jednu nezgodnu loptu pred vrata, no iranski vratar na vrijeme je reagirao ispred Pulišića.

GOLOVE IZ POSLJEDNJEG KOLA SKUPINE B POGLEDAJTE OVDJE

Novi naleti Amerikanaca stigli su nakon pola sata igre. Prvo je iranska obrana blokirala udarac Sargenta, pa je blokiran i pokušaj Desta. Lijepu akciju odigrali su Dest i Sargent koji je ostavio povratnu loptu za Weaha koji je tukao iznad grede.

A onda je stigla 38. minuta kad je SAD konkretizirao premoć i poveo golom ‘naše gore lista‘ Christiana Pulišića, čiji je djed Mate Pulišić porijeklom s otoka Oliba. McKennie je lijepom dijagonalom pronašao Desta koji je s desne strane glavom proslijedio loptu u sredinu, a Pulišić je iz blizine zakucao loptu u mrežu.

Pritom se i ozlijedio u sudaru s iranskim vratarom Beiranvandom. Vratio se na teren i odradio poluvrijeme do kraja, ali je ipak ostao u svlačionici na poluvremenu, umjesto njega ušao je Aaronson.

Mrežu je u 7. minuti nadoknade zatresao i Weah koji je pobjegao u kontru nakon proigravanja McKennieja, ali mu pogodak nije priznat zbog zaleđa. U nastavku su Amerikanci ipak zaigrali malo opreznije, dok je Iran morao preuzeti inicijativu. Međutim, nisu ti napadi bili tako konkretni kao oni suparnički u prvom poluvremenu. U dvije dobre situacije našao se Ghoddos koji je početkom nastavka zamijenio Azmouna, prvo je u 52. minuti glavom tukao iznad grede, potom je u 65. nakon ubačaja Rezaeiana nogom poslao loptu pokraj lijeve vratnice.

image
FABRICE COFFRINI Afp

Ušli su Amerikanci u završnicu s vrijednom, ali minimalnom prednošću koja se vrlo lako mogla istopiti. Iran je sve više pritiskao, pa je Berhalter desetak minuta prije kraja krenuo u zatvaranje utakmice uvođenjem trećeg stopera Zimmermana.

Sudac Lahoz odredio je nadoknadu od čak devet minuta, no SAD je sačuvao prednost. U 3. minuti nadoknade Pouraliganji je nakon prekida glavom tukao pokraj gola. Iranci su u 8. minuti dodatka tražili kazneni udarac nakon kontakta Carter-Vickersa i Taremija, ali im španjolski sudac nije dao za pravo i tu je priči bio kraj, slavlje Amerikanaca moglo je početi...


WALES - ENGLESKA 0:3 (Rashford 50‘, 68‘, Foden 51‘)

WALES: Ward - N. Williams (od 36. Robert), Mepham, Rodon, B. Davies (od 59. Morrell) - Ramsey 🟨, Ampadu, Allen (od 81. Colwill) - Bale (od 46. Johnon), Moore, James 🟨 (od 77. Wilson)

ENGLESKA: Pickford - Walker (od 57. Alexander-Arnold), Stones, Maguire, Shaw (od 65. Trippier) - Henderson, Rice (od 57. Phillips), Bellingham - Foden, Kane (od 57. Wilson), Rashford (od 76. Grealish)


Englezi pomeli Wales u drugom poluvremenu

Piše: Slaven Kižlin

U otočki derbi obje reprezentacije ušle su s jasnim ciljem, tražili su pobjedu. Engleskoj je ona bila nužna kako bi osigurala prvo mjesto u skupini i tako izbjegla ogled protiv Nizozemske, dok su Velšani trebali trijumf za ostanak u igri. Oni pak nisu ovisili o sebi, uz njihovu pobjedu trebao im je remi na dvoboju Irana i SAD-a ili pobjeda od četiri pogotka razlike protiv Tri lava što bi bilo istinsko čudo s obzirom na to što je Wales prikazao na ovom Svjetskom prvenstvu.

Southgate je krenuo s četiri nova igrača u odnosu na remi sa SAD-om, umjesto, Mounta, Sake, Sterlinga i Trippiera ušli su Henderson, Foden, Rashford te oporavljeni Walker, dok je Page osim prinudne promjene na vratima, naime Hennessey je pocrvenio protiv Irana, pa je na gol stao Ward. Osim njega u momčad su upali Allen i James umjesto Robertsa i Wilsona.

Englezi krenuli ofenzivnije, ali ne i konrektnije sve do 10. minute kada je na centru pogriješio Allen, lopta je stigla do Kanea koji je filigranski proigrao Rashforda. Napadač Man. Uniteda izašao je sam pred Warda koji ga je pročitao i ostalo je 0:0. Do kraja prvog dijela nismo vidjeli previše, tek nekoliko pokušaja Engleza te udarac Allena na suprotnoj strani.

image
JAVIER SORIANO Afp

Sve su to Southgateovi igrači nadoknadali u nastavku kada su bili raspucani i precizni. U 50. minuti mrežu Velšana načeo je Rashford i to iz daleko teže situcije nego one opisane u 10. minuti. Pogodio je iz slobodnog udarca s 22 metra, pucao je oštro pored živog zida, Ward je mogao i morao bolje reagirati. Šezdesetak sekundi kasnije sve je bilo gotovo, Davies je izgubio loptu na lijevom boku, Kane je sjajno ubacio kroz peterac na drugu vratnicu, a Foden je samo morao pogoditi praznu mrežu.

Bio je to znak za promjene, Southgate koji je prigodu dao Arnoldu, Wilsonu i još jednom oporavljeniku Philippsu. U 68. minuti Rashford je još pogodio za visokih 3:0, bio je to ujedno 100. pogodak Engleza na Svjetskim prvenstvima.

Do kraja su Englezi bili bliži četvrtom pogotku, nego Velšani počasnom, a ovim trijumfom Tri lava su izborili dvoboj protiv Senegala sljedeće nedjelje.

image
ANDREJ ISAKOVIC Afp


Standings provided by Sofascore

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE: Slave Englezi i Amerikanci. Kane i društvo idu na Senegal, a SAD na Nizozemsku u osmini finala Svjetskog prvenstva.

98‘ Tražili su Iranci jedanaesterac, Taremi je pao, skočili su njegovi suigrači, ali Lahoz je odmahnuo rukom.

93‘ - Opasnost za SAD pred sam kraj! Pourlaganji je pokušao glavom nakon ubačaja iz slobodnog udarca, ali lopta odlazi tik pored vratnice.

90‘ - Nema nikakve naznake da će Iran izboriti izjednačenje, odnosno osminu finala. Amerikanci su s loptom i mirno privode utakmicu kraju, no pričekajmo još 9 minuta, koliko iznosi sučeva nadoknada. Englezi će za nekoliko sekundi slaviti plasman među 16 najboljih.

87‘ - Moore je pokušao zabiti utješni pogodak za Wales udarcem s distance, ali gorostasnom napadaču Bornemoutha možda bi bilo bolje nastaviti isključivo s ulogom target-mana, odnosno onoga koji će spuštati lopte krilnim napadačima, koji su slabo vidljivi na ovoj utakmici, ali i čitavom SP-u. Za to vrijeme, Iran se i dalje vrti oko sredine terena, bez ideje što s loptom kada nalete na prvu liniju američke obrane.

82‘ - Karimi je pokušao iskoristiti ubačaj s desna, ali nije zahvatio loptu. Tražili su Iranci igru rukom u kaznenom prostoru SAD-a, ali neopravdano, ispostavilo se. Ostaje 1:0 za Amerikance.

78‘ - Sargent izlazi iz igre, ulazi Wright (SAD).

77‘ - Majid Hosseini zaradio je žuti karton.

76‘ - Iran je zavladao posjedom, nešto pokušava Ghoddos daleko od opasne zone, osim toga Iranci su bez ideje.

72‘ - Torabi ulazi umjesto Nourollahija, a Jalali na mjesto Safija (Iran).

70‘ - Ezatolahi je pokušao iz velike udaljenosti iznuditi izjednačenje Iranaca, ali i ova lopta ide preko vrata.

69‘ - Vidjeli smo kriminalan pokušaj Musaha iz slobodnog udarca iz savršene pozicije. U isto vrijeme, ali na drugoj lokaciji, Wilson je umalo još jednom zapisao svoje ime među strijelce, ali Ward lijevom nogom brani njegov udarac nakon utrčavanja u kazneni prostor.

68‘ - GOOOOOOOOOOL! Rashford zabija za 3:0 Engleske protiv Walesa, izgleda da će ‘Zmajevi‘ pune mreže oprostiti se od Katra.

64‘ - Velika šansa za Iran! Nakon zatišja od 10-ak minuta na utakmici sa SAD-om, Iran je napokon pokazao nešto u napadu. Ghoddos je pokušao nakon povratne lopte, ali nedostajalo je nekoliko centimetara za egal.

image

Pogodak Phila Fodena za 2:0 Engleske protiv Walesa

JAVIER SORIANO Afp

58‘ - Trostruka zamjena u redovima Engleza. Iz igre će Kane, Rice i Walker, a na njihove pozicije ulaze Wilson, Phillips i Alexander-Arnold. Pogledamo li u smjeru Al-Thumame, lako ćemo zaključiti da Iran mora ubaciti u brzinu više planira li ostati u Katru još neko vrijeme..

52‘ - Ghoddos je pokušao glavom iz blizine nakon ubačaja s lijeve strane, ali Iran ipak nije stigao do pogotka za izjednačenje. Uspije li izboriti egal, Iran ide dalje..

51‘ - GOOOOOOOOOOOL! Engleska ima 2:0, Foden zabija na asistenciju Kanea s desne strane! Wales je tek krenuo s centra, a sada se zasigurno oprašta od Mundijala.

image

Pogodak Rashforda iz slobodnog udarca za 1:0 Engleske protiv Walesa

JAVIER SORIANO Afp

50‘ GOOOOOOOOOOL! Engleska vodi 1:0 protiv Walesa pogotkom Marcusa Rashforda. Rashford je rasporio mrežu iz slobodnog udarca, gađao je bliži kut vratara Warda i doveo Engleze u vodstvo.

46‘ - Počinje drugo poluvrijeme finalnih utakmica skupine B.. Zanimljivo, Bale je izašao iz igre iako Walesu trenutno treba visoka pobjeda za prolaz. Na njegovo će mjesto Johnson. Na drugoj utakmici Aaronson je zamijenio Pulišića, izgleda da heroj prvog poluvremena ne može nastaviti meč nakon sudara s vratarom prilikom pogotka za 1:0. U redovima Irana, Ghoddos je zamijenio Azmouna.

POLUVRIJEME SAD vodi 1:0 protiv Irana i očuva li prednost, ili dodatno podeblja, gledat ćemo ih u osmini finala, isto vrijedi i za Engleze, još uvijek na prvom mjestu skupine.

image

Weah nakon što mu je poništen pogodak za 2:0 SAD-a protiv Irana

FADEL SENNA Afp

45+7 - poništen gol SAD-a! Weah nema sreće, postigao je pogodak utrčavanjem na pas sa središnjeg dijela terena, ali čini se da je prerano krenuo u sprint. Dosuđeno je zaleđe.

45+5 - Wales je odgovorio preko Allena udarcem s distance, ali lopta odlazi izvan okvira gola.

45+3 - Kane je pokušao s ruba kaznenog prostora, ali i ovaj pokušaj završava u velškom bloku i lopta odlazi u korner iz kojeg Stones nakon skoka gađa u ruke Wardu. Za to vrijeme, Karimi je zamijenio Mohammadija (Iran)

45 - Weah još jednom griješi u ključnom momentu.. 3 na 2 imali su Amerikanci na račun sjajnog istrčavanja na kontra napad, ali Weah nije pronašao ni Sargenta ni Adamsa, već je njegovo dodavanje završilo u bloku. Igrat će se još pet minuta na susretu Irana i SAD-a, na drugom ogledu također toliko.

43‘ - Adams (SAD) je požutio zbog prekršaja na sredini terena.

image

Pulišić nakon sudara s Beiranvandom prilikom pogotka za vodstvo

FABRICE COFFRINI Afp

38‘ GOOOOOOOOL! Pulišić za vodstvo SAD-a protiv Irana!! Amerikanac hrvatskih korijena utrčao je ubačaj raspoloženog Desta i poentirao za 1:0 iz peterca, ali ukazivala mu se pomoć odmah nakon gola jer je nezgodno naletio na iranskog vratara i, čini se, pokupio udarac u nogu i torzo. Pohvale idu i McKenniju koji je odigrao sjajnu dugu loptu na Desta u začetku akcije. Sada je SAD drugi na ljestvici i ostane li ovako na oba meča, prolazi u nokaut fazu s Engleskom. Pulišiću je ovo prvi gol na SP-u, dosad se nije ni pojavljivao na Mundijalu.

38 - opasna šansa pred vratima Walesa! Brzopotezna kombinacija na relaciji Walker-Rashford-Foden rezultirala je udarcem potonjeg na povratnu loptu Rashforda, ali ni Foden nije bio precizan te gađa preko gola.

36‘ - Roberts ulazi umjesto Williamsa (Wales)

33‘ - nova američka akcija počela je ulaskom Desta u kazneni prostor. Upućena lopta odbija se i završava kod Weaha, koji je na prvu opalio iz kosa, ali ‘nebu pod oblake‘..

30‘ - Daniel James zaradio je žuti karton zbog prekršaja na Stonesu. Na drugom ogledu Dest je u krenuo u solo akciju i s lijeve strane ubacio se u sredinu, ali udarac s ruba 16-erca završava u bloku. Sjajno igraju američki bekovi u prvih pola sata.

image

Duel Sergina Desta i Ehsana Hajsafija

GLYN KIRK Afp

28‘ - Odličnu šansu za SAD upropastio je Weah! Sargent se izvukao na udarac na rubu kaznenog prostora, lopta se odbila do Weaha, koji pokušava glavom s 10-ak metara, iako je imao i vremena i prostora za udarac nogom koji bi mnogo lakše savladao iranskog vratara. Po jedna izgledna šansa neiskorištena je na obe utakmice. Weah i Rashford imaju razloga žaliti.

26‘ - Rashford se probao iskupiti za maloprijašnji promašaj udarcem s distance, ali pogodio je u gusti blok Velšana, točnije u Neca Williamsa koji je više nenamjerno nego namjerno blokirao put glavom i zato ostao ležati dobre dvije minute. Za to vrijeme, Amerikanci vrše opsadu nad kaznenim prostorom Irana, koji mudro čeka na kontra napad jer im ništa drugo u ovom trenutku nije ni ostalo. SAD je fizički superioran i mnogo konkretniji u prvoj polovici prve dionice.

21‘ - Opasno žive Iranci u posljednjim minutama, ali odgovorili su brzom kontrom, no Taremi je u kaznenom prostoru predugo tražio riješenje, a pokušaj dodavanja pred vrata presjekao je Ream.

16‘ - Robinson je hitro probio po lijevom boku, ali njegov oštar ubačaj nije pronašao nijednog igrača u dresu SAD-a. Potom je McKennie probao s distance, također bez uspjeha, a onda je slijedio i ubačaj Desta s desne strane, na što je kvalitetno reagirao iranski vratar i otklonio opasnost. Raste presing Amerikanaca, koji izgledaju bolje u početnom dijelu utakmice.

11‘ - Prvi udarac u okvir! Pulišić je osvojio skok na ubačaj s desne strane, ali lopta leti ravno u ruke vratara Beiranvanda.

10‘ - Rashford je imao odličnu šansu kreiranu pasom Kanea, ali pravovremeno je istrčao vratar Ward i skratio prostor zvijezdi Manchester Uniteda.

image

Izgledna prilika Rashforda, obranio je Ward

PAUL ELLIS Afp

8‘ - Dok Wales i Engleska još uvijek odmjeravaju snage ne ulazeći u rizik, na utakmici Irana i SAD-a opasnost konstantno seli s jedne na drugu stranu. Ipak, vratari su zasad nezaposleni.

4‘ - Žustrim tempom startala je utakmica SAD-a i Irana, Pulišić je već odradio pokoji sprint, ali za sad smo bez konkretne opasnosti na obje utakmice. Engleska je od početka zavladala posjedom, dok Wales vrši visoki presing..

1‘ - Počinju završne utakmice B skupine. Podsjetimo, Englezi ne smiju izgubiti s četiri pogotka razlike protiv Walesa da bi osigurali osminu finala. Iranu treba slavlje nad SAD-om ili remi u slučaju da Wales savlada Engleze. SAD nema druge nego pobijediti ukoliko želi nastaviti avanturu u Katru.

Linker
04. svibanj 2024 19:01