GABRIEL BOUYS Afp
ROBERTO MARTINEZ ZA SN

‘Prava je nesreća što mi 2018. nismo bili svjetski prvaci, a Hrvatska je jedan od favorita ovog SP-a‘

Španjolski stručnjak na klupi Belgije u razgovoru za jedini hrvatski sportski dnevnik
Piše: Dražen Antolić iz DoheObjavljeno: 04. travanj 2022. 06:04

Španjolac Roberto Martinez zadnji se pojavio pred novinarima tiskanih medija u Doha Exhibition & Convention Centru nakon što mu je ždrijeb u skupini Svjetskog prvenstva dodijelio Hrvatsku, Maroko i Kanadu.

Već se razišla regimenta Engleza koji su “skočili za vrat” Garethu Southgateu, čak je svoj stand-up odmah kraj nas okončao i Brazilac Tite jer su susjedna skupina E, no Martineza nije bilo.

Zanimljiv ždrijeb

Kad se konačno pojavio, odazvao se potrebama belgijskih i marokanskih kolega i za kraj, uz asistenciju glasnogovornika Belgijskog nogometnog saveza, koji je kazao “ako ste iz Hrvatske, svakako imate pravo na nekoliko pitanja”, govorio je samo za Sportske novosti. Kao zadnji intervju večeri u Dohi...

- Ždrijeb je vrlo zanimljiv jer skupina je jako zahtjevna. Ja sam oduševljen s tim društvom s kojim ćemo igrati. Maroko znamo jako dobro, to je iznimno snažna ekipa, mnogi njihovi igrači imaju državljanstvo i neke druge zemlje, niz njih igra u belgijskim klubovima ili su prije igrali, pa i zato imamo kvalitetnu sliku o njima. Trenerski stožer je pažljiv i dobro zna kako doći do uspjeha. Vahid Halilhodžić je studiozan stručnjak. Savez je imao strpljenja da se vrate na staze uspjeha. Baš su interesantna i iskusna momčad. Hrvatska ima izbornika Zlatka Dalića koji dugo radi, te izuzetnu individualnu igračku vrijednost. Na kraju, tu je Kanada, koja je odradila sjajne kvalifikacije, gledao sam utakmicu u kojoj su vrlo impresivno pobijedili Sjedinjene Američke Države. Jonathan David je igrao u belgijskoj ligi za Gent. To su nogometaši koji imaju puno energije, nemaju što izgubiti, slave što su uopće izborili Svjetsko prvenstvo u Kataru. Podsjećaju me na Panamu s kojom smo igrali na proteklom Svjetskom prvenstvu u Rusiji, te do 47. minute nije bilo golova, iako smo na kraju dobili 3:0. Mi želimo proći dalje, to je sasvim jasno.

image
JOHN THYS Afp

Kao prvi u skupini?

- Trebat će nam velika koncentracija u sve tri utakmice, izazov je što se radi o tri vrlo različite ekipe, ali da - pucamo na prvo mjesto!

Jedan od favorita

Koliko stvarno mislite da je Hrvatska danas jaka i za vas opasna? Više govorite o Maroku i Kanadi…

- To je nekorektno pitanje. Nogomet je sport po kojem je Hrvatska prepoznatljiva. Znam da Zlatko Dalić uživa u svom poslu jer čujemo se, popričamo, isto tako uživa i u vođenju ekipe, budući da ima iznimno snažnu momčad koja pruža izvrsne izvedbe. Bez obzira na to što su rezultati nekad nešto lošiji, generalno su odlični. Po meni, Hrvatska je jedan od favorita Svjetskog prvenstva.

Lani ste slavili 1:0 u prijateljskom susretu u Bruxellesu, a u Dohi ste se trebali sastati još 2020. godine.

- Tada se pojavio Covid, pa nismo išli, a htjeli smo igrati i prijateljski dvoboj baš ovog ožujka, no ni to se nije dogovorilo. No, vidjet ćemo se 1. prosinca na terenu. Bit će to jako dobra utakmica. Hrvatska ima snažnu generaciju. To je momčad koja je kombinacija velikog iskustva i mladih nogometaša, dakle, onih koji su igrali finale Svjetskog prvenstva i novih koji su gladni uspjeha. Drago mi je zbog Hrvatske i sigurno ima mogućnosti za još jedan veliki rezultat.

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić je među tim iskusnima. Spominju li se i previše njegove godine?

- Oh, bio sam na Santiago Bernabeuu na utakmici Reala i Paris Saint Germainea. To što je on radio bilo je čarobno i čudesno. Po meni je bio igrač utakmice, iako je izabran Karim Benzema zbog golova koje je postigao. Luka je čovjek koji nam stalno dokazuje da su godine samo brojka.

image
BRUNO FAHY Belga Via Afp

Koga još cijenite?

- Više njih. Hrvatski igrači igraju u mnogim značajnim klubovima u Europi, pripadaju visokoj razini i znaju što treba za uspjeh na turnirima kao što je Svjetsko prvenstvo.

Belgija? Koliko može? Je li malo ostarjela kad su u pitanju njene pojedine dugogodišnje vedete?

- Vjerujem u sve igrače, ali oni znaju da moraju biti u formi kako bi dobili poziv jer iz reprezentacije se može ispasti, kao što se u nju i ulazi. Jasno da imamo ambicije…

Dobar odnos

Brine li vas što se Svjetsko prvenstvo igra tek za sedam i pol mjeseci, imate dosta iskusnih igrača koji su pred kraj karijere. Pitanje je tko će od njih tada biti još na sadašnjoj visini. Bi li za vas bilo bolje da je turnir u lipnju?

- Iskreno, drago mi je što se igra u studenome jer to je pravi termin kad je sezona međunarodnog nogometa u pitanju. Ponekad igrači na europsko ili svjetsko prvenstvo dođu iscijeđeni, a za nas je studeni izvrstan jer će mentalno i fizički biti spremni. Ako bih mogao birati, izabrao bih studeni. Imam vrlo dobar odnos sa svojim igračima, trener mora voditi brigu o tome kako se osjećaju i jasno da očekujem od njih predanost kako bi bili sposobni dati najbolje od sebe. Međutim, Belgija ima i mlade snage, osvježujemo momčad.

Bili ste s vrlo talentiranom ekipom u Rusiji, je li nesreća što tada niste osvojili Svjetsko prvenstvo nakon što ste eliminirali Brazil, iako niti treće mjesto nije loš? Jeste li tada propustili glavnu šansu ove generacije ili to možete popraviti?

- To je nogomet, naravno da je nesreća što Belgija nije osvojila - nasmijao se i dodao:

- Na svakom turniru želimo biti najbolji. No, ne možete uvijek biti u vrhunskom izdanju. Nije to lako nikome, pa ni Belgiji, tako da nije nešto neočekivano što nismo bili prvaci 2018. godine.

image
FRANCK FIFE Afp

Tri igrača više

Rekao je Martinez da su izbornici većinski predložili FIFA-i da dopusti 26 igrača na SP-u, a ne 23, no o tome će tek biti odlučeno.

- Mi smo treneri za to, iako nismo bili jedinstveni jer postoje i drugi prijedlozi. Dobro bi bilo da se odluči kao što je bilo na prethodnom Europskom prvenstvu.

Kako gleda na održavanje Svjetskog prvenstva u Kataru?

- Nisam razgovarao s puno s ljudima o tome, vidio sam da postoje neke kontroverze, no znam da FIFA puno čini na tome kako osnažiti nogomet, mijenjati ga i evoluirati, pa je tako i Mundijal u Kataru. Stadioni i hoteli su odlični, kao na nekim od najboljih natjecanja ranije. Nogometni navijači imat će posebno iskustvo jer bit će sve u jednom gradu. Impresioniran sam impulsom koji je nogomet ovdje dobio. Katarski sport će imati velike koristi - zaključio je Martinez, kojeg se povezivalo s Barcelonom kad je tražila trenera, ali je tu mogućnost otklonio kazavši da nije završio posao s Belgijom. Pitanje je kolike je imao šanse jer gotovo su svi htjeli Xavija. Kojeg su i dobili. No, Martineza spominju za brojne klubove… Tko zna što će biti nakon Svjetskog prvenstva.

HRVATSKA & BELGIJA

2. rujna 2000.

(kvalifikacije za SP)

Belgija - Hrvatska 0:0

6. listopada 2001.

(kvalifikacije za SP)

Hrvatska - Belgija 1:0

29. ožujka 2003.

(kvalifikacije za EP)

Hrvatska - Belgija 4:0

10. rujna 2003.

(kvalifikacije za EP)

Belgija - Hrvatska 2:1

3. ožujka 2010.

(prijateljska)

Belgija - Hrvatska 0:1

11. rujna 2012.

(kvalifikacije za SP)

Belgija - Hrvatska 1:1

11. listopada 2013.

(kvalifikacije za SP)

Hrvatska - Belgija 1:2

6. lipnja 2021.

(prijateljska)

Belgija - Hrvatska 1:0

8

utakmica igrali su Hrvatska i Belgija, skor je sada 3 2 3 9:6

70

puta vodio je Martinez belgijsku selekciju, ima 52 pobjede i 7 poraza

48

godina navršio je Martinez, španjolski trener rođen u Balagueru

TRENERSKE POSTAJE

SWANSEA

(od veljače 2007. do lipnja 2009.)

WIGAN

(od lipnja 2009. do svibnja 2013.)

EVERTON

(od lipnja 2013. do svibnja 2016.)

BELGIJA

(od kolovoza 2016. s

ugovorom do kraja SP-a)

Linker
06. listopad 2024 06:35