Reprezentacije Hrvatske i Bugarske prije početka utakmice u Dohi

 ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
STIŽU SVJETSKI PRVACI

Pogledajte što sada čeka Dalićevu Hrvatsku: Ludi tempo, novi veliki spektakl na Poljudu...

Hrvatska će ponovno u akciju u Ligi nacija, gdje će odigrati čak četiri utakmice u samo deset dana
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 30. ožujak 2022. 07:11

Nakon “akcije Katar”, reprezentacija Hrvatske mirovat će do lipnja. A onda će, u samo deset dana, odigrati čak četiri utakmice u Ligi nacija! Naša će nacionalna vrsta najprije u Osijeku ugostiti Austriju (3. lipnja, 20.45 sati), a tri dana kasnije na splitski Poljud (20.45) dolazi aktualni svjetski prvak Francuska, bit će to svojevrsna repriza moskovskog finala SP 2018.Potom Hrvatska gostuje kod Danske (10. lipnja), da bi lipanjski ciklus bio okončan 13. lipnja u Parizu još jednom utakmicom protiv Francuske.

Jedna od rijetkih

Dakle, u samo tjedan dana Hrvatska i Francuska dvaput će odmjeriti snage u službenim natjecateljskim utakmicama. Spomenimo da natjecanje u skupini Lige nacija završava u rujnu, kad će Hrvatska najprije biti domaćin Danskoj (22. rujna), a tri dana kasnije gostovat će u Austriji...

Francuska je jedna od malobrojnih selekcija koja još nije pokleknula protiv Hrvatske! Odigrano je dosad osam međusobnih utakmica, Francuzi su pobijedili u šest navrata, dok su dva dvoboja okončana remijima. Tricolori su definitivno naša “crna mačka” (i nogometna i rukometna!), posebno bole porazi na dva SP – polufinalni 1998. u Francuskoj, te finalni, 20 godina kasnije, u Rusiji!

image
KARIM JAAFAR Afp

Polufinale na SP 1998. bio je ujedno i prvi međusobni okršaj ove dvije momčadi, a posljednji put Hrvatska i Francuska sučelile su se u Zagrebu u Ligi nacija, u listopadu 2020. godine. Obje su utakmice završile pobjedom Francuza 2:1. Nadalje, u finalu SP u Rusiji bilo je 4:2 za Francusku, istim su rezultatom Tricolori slavili i dvije godine kasnije u Parizu, u Ligi nacija.

Najteži poraz naša je selekcija pretrpjela u prijateljskoj utakmici u Parizu u studenome 1999. godine, bilo je tada 3:0 za domaćina. A pola godine kasnije, u Zagrebu je Francuska, također u prijateljskom ogledu, pobijedila 2:0.

Prvi remi Francuske i Hrvatske dogodio se u skupini Eura 2004. godine u Portugalu (2:2), dok je druga utakmica bez pobjednika odigrana u Parizu sedam godina kasnije, nije bilo pogodaka u tom prijateljskom ogledu.

Ono što je Hrvatskoj reprezentacija Francuske, to je Hrvatska selekciji Austrije! U svih pet međusobnih okršaja, naime, Hrvatska je pobjeđivala! Četiri su utakmice bile prijateljske, samo jedna službena, odigrana je 2008. godine na Euru u Švicarskoj i Austriji, Hrvatska je u Beču pobijedila 1:0, pogotkom Luke Modrića iz kaznenog udarca.

U četiri preostala prijateljska susreta, najveću su pobjedu “vatreni” ostvarili u Beču 2006. godine, bilo je 4:1. Prvu međusobna utakmica odigrana je u istom gradu šest godina ranije i završilo je 2:1 za Hrvatsku, a u veljači 2001. godine u Rijeci, Hrvatska je pobijedila 1:0. Posljednje sučeljavanje Hrvatske i Austrije dogodilo se prije 12 godina u Klagenfurtu i naša je vrsta pobijedila 1:0..

Hrvatska je protiv Danske odigrala šest utakmica, triput je pobijedila, jednom remizirala i u dva je navrata bila poražena. Najdraže su pobjede svakako na Euru 1996. u Engleskoj, te na SP u Rusiji 2018. godine. U skupini na Euru, Hrvatska je briljirala i pobijedila 3:0 u Sheffieldu, tada je nogometni svijet počeo ozbiljno shvaćati nogometno veliku Hrvatsku, koja je “obrisala pod” s europskim prvakom. A u osmini finala SP u Rusiji, nakon 120 minuta igre nije bilo pobjednika (1:1), u raspucavanju 11-eraca Hrvatska je bila bolja i 3:2 pobjedom plasirala se među osam najboljih.

Poljudska bura

U kvalifikacijama za odlazak na SP u Francusku, Hrvatska je u Splitu na Veliku subotu 1997. godine remizirala s Danskom 1:1 (Dražen Ladić još pamti Briana Laudrupa i poljudsku buru...), a u Kopenhagenu je bila poražena 1:3. U dvjema prijateljskim utakmicama svaka je momčad upisala po jednu, gostujuću, pobjedu. Danci su, naime, pobijedili u za njih očito sretnom Splitu 1999. godine (1:0), a Hrvatska je uzvratila 2:1 pobjedom u Kopenhagenu, pet godina kasnije...

Linker
18. travanj 2024 23:38