RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
MODRI S POPISA

Oršić je najdalje od onoga što Dalić treba, a jedan dinamovac bitno će utjecati na hrvatsku sudbinu u Katru!

U kakvom su stanju šestorica igrača koja su se našla na širem Dalićevom popisu za Katar?
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. studeni 2022. 10:10

Je li Dinamo u finišu sezone ostao bez daha i otežano se kretao zbog teških nogu kao što su ustvrdili brojni komentatori nastupa Čačićeve momčadi i znači li to da će Zlatko Dalić na okupljanu Vatrenih iz Maksimira dobiti bolide probušenih guma ili je istina nešto drugačija te će reprezentativci na koje izbornik računa za Katar doći orni i spremni dati puno, možda i sto posto na Mundijalu? Iz Dinama mnogi emitiraju optimizam da se za njihove Vatrene ne moramo brinuti, da će na Svjetskom prvenstvu biti pravi, a umor nitko neće ni spomenuti jer to što nisu djelovali moćno bio je samo zamor trenutka, dijelom zbog putovanja, u bitnoj mjeri i mentalni.

Vraćanje energije

Modri su odgodili kup-susret sa Splitom koji su trebali igrati u srijedu te će tijekom sljedećeg tjedna dečkima ponuditi rekuperacijski tretman s ciljem da ih osvježe i vrate energiju ne bi li priče o brojnim utakmicama, obilju minuta i kilometara u kopačkama bile zaboravljene.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Možda se pitate kako poraze u Ligi prvaka opravdavaju iscijeđenošću, a na Mundijalu se ta pretjerana potrošnja neće ni vidjeti, ali to je tako kod nas. I zaista, moguće je da doista u Kataru umora neće biti.

Izbornik je na širu listu koju čine 34 imena upisao čak šestoricu dinamovaca, a četvorica ili petorica vidjet će Katar. Dalić će vrlo vjerojatno potpisati 26 zrakoplovnih karti za Bliski istok iako ima pravo povesti i samo 23 imena. No, koliko god to bila velika skupina igrača, za svakog ima jasan plan što od njega traži i jedino bude li golema većina pripravna ponuditi najbolje od sebe Hrvatska se ima čemu nadati.

Nužna vratarska čuda

Blijeda i statična izdanja kakvo je Bruno Petković prikazao sa Španjolskom u Kopenhagenu u osmini finala lanjskog Eura može biti primjer što se u Kataru ne smije ponoviti. Za razliku od Dinama koji je u Europi redovno i doslovno, od Bodo/Glimta do Chelseaja, u svim osam utakmica za koje smo vidjeli podatke, trčao manje ili daleko manje od suparnika, Hrvatska, koja je također bila takva na Europskom prvenstvu, bitno je popravila pristup, primjerice nadtrčala je Francusku na Stade de Franceu u pobjedi 1:0. Fizička sprema bit će jedan od bitnih faktora rezultata...

Iako bi pojedini klubovi voljeli da se njihovi reprezentativci ne “ubijaju” na Svjetskom prvenstvu jer neke će se lige vrlo brzo nastaviti, engleski Premiership već na Boxing day 26. prosinca, World Cup je toliko velik i tako inspirativan, a domet koji se na njemu ostvari više nego išta dira u srce obitelji, prijatelje, rođake i sve ostale sunarodnjake igrača, da na takvoj sceni gotovo nitko na kalkulira. Iznimke znaju biti momčadi u kojima se poremeti atmosfera uslijed svađe o podjeli love. Nje na Mundijalu uvijek ima, samo nekima ponekad nije dovoljno...

image
MARKO MRKONJIC Cropix

Dominik Livaković je jedini Dinamov siguran starter, on je ujedno i najbolje ocijenjen među Modrima u Ligi prvaka i drži svoju standardnu razinu. Za njegovu formu Dalić se ne mora brinuti. Hrvatska je najveće rezultate napravila 1998. i 2018. kad su golmani “poludjeli” i imali najimpresivnije izvedbe. Za otići daleko nužna su vratarska čuda i zato će Livaković biti čovjek koji će bitno determinirati hrvatsku sudbinu.

Ima se još za raditi

Josip Šutalo također je ozbiljan kandidat za startera iako će izbornik tek otkriti karte je li taj on, ili Erlić, ili Lovren, uz Gvardiola čiji je status već ranije okvalificirao neupitnim. Šutalo je igrač visoke klase, tehnike i znanja, ali nekoliko upadljivih i skupih pogrešaka u jakim susretima pokazuju da ima još što raditi na sebi. U Ligu prvaka uskočio je nakon duge stanke zbog ozljede i danas je Top pitanje hoće li se najave iz Dinama kako će do Katara biti svjež poput jutarnje rose pokazati točnima. Za stopera logika govori da bi mogao biti u redu.

image
TOYIN OSHODI/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Pravi pokažu lice

Mislav Oršić i Bruno Petković u nacionalnoj vrsti imaju status pričuva, a Josip Mišić i Luka Ivanušec gaje nadu da će se ubaciti na popis za Katar. Sva četvorica, a pogotovo Oršić i ponekad Ivanušec, djelovali su da je snažan ritam europskih susreta ostavio traga na njih. U zadnjim ogledima upravo je Oršić bio najdalje od optimuma, nije zabio u posljednja četiri HNL nastupa kao niti u četiri utakmice Lige prvaka. Dakle, uoči Dalićeve prozivke Livaković je od Modrih najbliži onome što izbornik treba, a Oršić najdalje. Opet, to ništa ne mora značiti, kad krene katarski summit pravi igrači pokažu svoje lice.

image
SN

Linker
12. svibanj 2024 06:32