FRANCOIS-XAVIER MARIT Afp
STRANI MEDIJI

NYT: ‘Hrvati isisali život iz Japana‘; Schmeichel: ‘Evo što mislim o Brazilu i Hrvatskoj!‘

Englezi: Hrvati ne igraju zabavno, ali su mentalno strašno jaki. Oni baš nikad ne odustaju!
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 05. prosinac 2022. 21:55

Hrvatska je u osmini finala Svjetskog prvenstva, nakon izvođenja jedanaesteraca, pobijedila Japan i plasirala se u četvrtfinale katarskog turnira. O pothvatu Dalićevih trupa na Al Janoub stadionu raspisali su se i gotovo svi relevantni svjetski mediji.

"Dominik Livaković je heroj", piše BBC u svom izvještaju, a s tom se tvrdnjom očito slažu i BBC-evi čitatelji koji su hrvatskog čuvara mreže, s uvjerljivo najviše glasova, proglasili igračem utakmice protiv Japana.

- Na kraju je govorilo iskustvo. Dečki koji su to već radili ranije znaju kako je biti pod pritiskom u takvoj situaciji. Možemo reći da su se puno bolje nosili s tim - ustvrdio je najbolji premierligaški strijelac svih vremena, a danas BBC-ev stručni sukomentator, Alan Shearer o hrvatskim reprezentativcima, pa se osvrnuo na ono što su u ključnim trenucima, tijekom izvođenja jedanaesteraca, prikazali igrači Hajimea Moriyasua:

- S japanske točke gledišta, to je bilo frustrirajuće. Izgledalo je kao da nikad nisu vježbali izvođenje penala, kao da je to bilo previše za njih. Bili su preležerni.

Na Shearerovu konstataciju nadovezao se drugi BBC-ev analitičar Rio Ferdinand.

- Mislim da je to način na koji igrači trenutno izvode jedanaesterce. Moraš zabiti, inače izgledaš kao idiot, rekao je bivši branič Manchester Uniteda, a svoje mišljenje je iznio i njegov nekadašnji kolega s Old Trafforda Peter Schmeichel.

- Japan je izgubio od momčadi koja pobjeđuje kad dođe do jedanaesteraca - rekao je legendarni danski vratar, a potom se upustio se i u prognozu četvrtfinalnog dvoboja Hrvatske i Brazila.

- Razmišljam samo o načinu na koji Brazil igra i o igračima koje imaju. Nisam siguran da Hrvatska ima puno šansi protiv njih. Brazil je previše superioran, a Hrvatska je danas pobijedila s najtjesnijom mogućom razlikom - rekao je 59-godišnji Danac.

Daily Mail je također Livakovića proglasio herojem, dodavši kako je Japan, "kao najurednija momčad Svjetskog prvenstva, napravila nered po pitanju jedanaesteraca", te kako bi im moglo "trebati neko vrijeme da zaliječe bolove u srcu".

"Hrvatska, finalist SP-a u Rusiji, je bila mirna. Možda je to bio i djelomično namjeran trik da se izbjegne upadanje u istu zamku u koju su upale Njemačka i Španjolska, koje su dominirale posjedom lopte protiv Japana, a onda bile poražene brzim protunapadima", piše novinar Daily Maila Matt Barlow u svom izvještaju, a potom uspoređuje Hrvatsku i Japan u pogledu izvođenja jedanaesteraca:

image

Natpis na Dailymailu nakon utakmice

SCREENSHOT DAILYMAIL

"Iskreno rečeno, Japanci su se suprotstavili stručnjacima. Hrvatska je dva puta pobijedila na jedanaesterca na putu do finala u Rusiji prije četiri godine".

The Sun se u svom izvješću osvrnuo na igru Dalićeve momčadi.

"Izdržljivi su i učinkoviti s malo blještavila u igri, unatoč očiglednoj svili legendarnog kapetana Modrića", piše britanski tabloid, a potom ističe hrvatskog vratara:

"Livaković je posebno pokazao čelične živce obranivši tri jedanaesterca tijekom raspucavanja, dok su Japanci venuli pod pritiskom jurnjave za poviješću".

Marca piše kako je utakmica Hrvatske i Japana bila "najizjednačenija od svih u osmini finala", uz napomenu kako su "Kovačić i Modrić bili izgubljeni u japanskoj taktičkoj šumi". Iako novinari uglednog španjolskog lista pišu da su Japanci bili hrabriji i agresivniji, a da je hrvatska reprezentacija temeljila svoju igru na "sterilnom posjedu", čak su se i oni naklonili Ivanu Perišiću koji je "izmislio spektakularan gol za pamćenje", odnosno "heroju" Livakoviću.

image

Naslov u Marci

MARCA SCREENSHOT

"Lutrija penala završila je harakirijem japanskih nogometaša", zaključuju u Marci.

Jedan drugi španjolski list, međutim, imao je posebne riječi hvale za hrvatsku "jedinicu".

"Div po imenu Livaković", naslov je AS-ovog izvještaja u kojem, između ostalog, stoji: "Dalićeva Hrvatska koketirala je s katastrofom i ponovno preživjela zahvaljujući snažnim rukama svog vratara. On širi hrvatsku legendu, a njegove su ruke zgrabile prolaz u četvrtfinale".

U drugom tekstu uglednog madridskog lista, pak, može se pročitati sljedeća rečenica: "On ispisuje povijest na svjetskim prvenstvima tehnikom koju će od danas kopirati svi vratari".

La Gazzetta dello Sport još je jedan u nizu europskih medija koji je Livakovića označio herojem, istaknuvši i kako su sva tri hrvatska reprezentativca koja igraju u Serie A, bila sigurna s bijele točke. "Vratar zagrebačkog Dinama bio je zvijezda nakon produžetaka. Tri ‘Talijana‘, Pašalić, Brozović i Vlašić, nisu griješili s jedanaest metara", pišu Talijani.

image

Naslov na Gazzetti

GAZZETTA DELLO SPORT SCREENSHOT

Francuski L‘Equipe u svom je izvještaju s Al Janouba ustvrdio kako hrvatska vezna linija "nije zračila kao inače", ali i kako su Hrvati specijalisti za produžetke i jedanaesterce, te da su Livaković i Perišić bili ključni igrači u dvoboju s Japanom. Mediji u Sjedinjenim Američkim Državama također su dobar dio svog prostora posvetili pobjedi kojom su Vatreni dograbili četvrtfinale Mundijala.

"Na Svjetskom prvenstvu punom kaosa, ovo je bilo rutinski" naslov je teksta New York Timesa posvećenog dvoboju hrvatske i japanske reprezentacije.

"Japanski krah, kad je konačno došao, izgledao je rutinski, onako administrativno, kao kvačica u još jednu kućicu. Ova Hrvatska je sjena one momčadi koja je prije četiri godine igrala finale SP-a. Elegancija i magija Luke Modrića, te borbenost Marcela Brozovića i Ivana Perišića su i dalje tu, ali oni koji igraju sporedne uloge su dosta slabiji", piše novinar NYT-a Rory Smith, pa dodaje:

"Hrvati su polako, ali sigurno, isisavali život iz Japana koji nije izgledao kao da zna kako dobiti ovu utakmicu. Produžeci su završili i Japancima su zadnja nada bili jedanaesterci. Minamino je promašio prvi, Mitoma drugi penal i Japan je u tom trenutku znao da je kraj tu. Ovog puta nije bilo preokreta, nije bilo povratka, ni kaosa koji bi okrenuo utakmicu. Hrvati su samo morali staviti kvačicu u još jednu kućicu".

Japanski mediji žale što se njihova reprezentacija, u svoj četvrtom pokušaju, nije uspjela plasirati među osam najboljih momčadi na najvećoj svjetskog nogometnoj smotri.

"Hrvatska ide daleko na još jednom SP-u, a za to je najzaslužniji vratar zagrebačkog Dinama", piše portal Manichi, dok The Japan Times ističe kako je bliskoistočni Mundijal vjerojatno bio posljednji za nekoliko japanskih veterana poput Kawashime, Nagatoma, Yoshide i Sakaija.


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST:

Odmah nakon utakmice između Hrvatske i Japana u Mundocastu smo ugostili Iliju Lončarevića. Što izbornik Zlatko Dalić treba napraviti u nastavku SP-a, kako treba dozirati Luku Modrića i sve ostalo o utakmici saznajte u našem Mundocastu:

Linker
03. svibanj 2024 12:31