INA FASSBENDER Afp
NAJGORI U POVIJESTI

Njemačka se osramotila i pokopala vlastitim rukama, a Katar će ih pamtiti po samo jednom potezu

Bez svog poznatog duha, Elf se iz stroja pretvara u običnu europsku momčad. I zasluženo odlazi kući
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 02. prosinac 2022. 07:34

Ludilo! Fikcija! Što je to bilo? U skupini s dva izrazita favorita - svjetskim prvacima iz 2010. i 2014. - i dva izrazita autsajdera, šokantne su se utakmice nizale kao na traci. Od predvidljivog prolaza Španjolske i Njemačke do nevjerojatne priče s trijumfom Japana i Kostarike.

Na kraju svega, Nijemci su spasili Španjolce, ali su se ipak utopili. I to je, naravno, najjači udarac za Njemačku. Do 2018. "Elf" samo jednom nije ušao među osam najboljih na svjetskim prvenstvima - davne 1938. godine. Prvi put u povijesti nije izašao iz skupine 2018. godine, zauzevši posljednje mjesto u srazu s Meksikom, J. Korejom i Švedskom. Slučajno propadanje? Ne, Njemačka se osramotila i četiri godine kasnije u Kataru. Sada je to već koninuitet.

Ovo je priča ne toliko o nogometu koliko o karakteru. Slavni nepokolebljivi duh. Kojem se svijet godinama divio. Tijekom proteklih 30 godina pretvorili smo u otrcanu rečenicu Garyja Linekera iz 1990. "22 igrača igraju nogomet, a Nijemci uvijek pobjeđuju."

Za to vrijeme Brazilci su igrali vedrije, Španjolci dominirali, a Francuzi proizvodili nevjerojatne igrače. Nijemci nisu očarali, ali po karakteru im nije bilo ravnih. Imena Sammera, Kahna, Klosea, Effenberga i drugih vjerojatno se mnogi protivnici još uvijek sjećaju sa jezom. I iduće generacije bile su privučene tim idolima, što je omogućilo, između ostalog, da postanu svjetski prvaci 2014. godine.

image
FRANCK FIFE Afp

Međutim, posljednjih godina kao da se nešto prelomilo. Je li to zbog globalizacije, je li se Nijemci kao nacija pogubili u svemu tome? Nema pravog odgovora, ali ostaje činjenica da je sadašnja generacija najgora u njemačkoj povijesti.

Uostalom, Elf je praktički mogao izletjeti nakon dva kola. Spasila je tada samo nesretna Kostarika, koja je prethodno primila sedam od Španjolske, ali je svladala Japan. Ali nije li ponižavajuće za Nijemce dobiti priliku ne nauštrb svoje snage, već uz pomoć autsajdera vrijednog pažnje?

No, nije pomogao ni poklon Kostarikanaca. Izabranici Hansa Flicka morali su se osvrtati na rezultat u paralelnoj utakmici Japan – Španjolska. U isto vrijeme, čak i prije početka ovog susreta, na internetu su curile sugestije da bi Luis Enrique i društvo mogli izabrali lakši put prema finalu i namjerno izgubiti utakmicu. S prvog mjesta, uostalom, odmah dolazite do Hrvatske i nazire se Brazil, a s drugog Maroko, pa netko poput Švicarske. Međutim, Španjolci nisu izgubili namjerno. No, je li im u glavi mogla pasti misao da nema posebne svrhe "ginuti" i dobiti teže suparnike?

Ipak, Njemačka ne bi trebala žaliti za pasivnom igrom "Crvene furije" u drugom poluvremenu. Ako ste pravi Nijemci, onda morate sami riješiti sva svoja pitanja. Nijemci su se pokopali vlastitim rukama, izgubivši u 1. kolu od Japana.

Bez svog poznatog duha, Elf se iz stroja pretvara u običnu europsku momčad. I zasluženo odlazi kući nakon grupne faze. A sve što će Njemačka pamtiti u Kataru su zatvorena usta zbog zabrane korištenja vrpce duginih boja.

image
INA FASSBENDER Afp


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

Hrvatska ima nešto što Španjolska nema. To je rezime današnjeg Mundocasta u kojem je gostovao trener Šibenika Mario Cvitanović s kojim smo analizirali viđeno na utakmici protiv Belgije te napravili prvu najavu dvoboja protiv Japana. Pogledajte cijeli Mundocast:

Linker
18. travanj 2024 16:30