Denis Lovrovic/afp/profimedia
NOVA PROGNOZA

Nepogrešivo računalo: Livaković će briljirati, Kramarić zabijati, Hrvatska će izbaciti Španjolsku, ali...

Putem video igre FIFA 23 Katar je već odigran. Isto to računalo pogodilo je zadnja dva prvaka svijeta
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 09. studeni 2022. 14:22

Još samo 10 dana i svaki će nogometni fanatik početak i kraj svojih jutarnjih razgovora u omiljenom kafiću pronaći na temi Svjetskog prvenstva. Svaki koliko-toliko upućeni pratitelj, pa čak i onaj koji se muči s definicijom zaleđa, na mjesec dana postat će vrsni stručnjak ala Anton Samovojska, jer svi smo mi veći znalci od Zlatka Dalića i njegovih izabranika, pogotovo na prirodnoj nam poziciji desnog krila svog kauča.

No dobro, baš u tome i jest čar velike ceremonije, baš to je dokaz da Hrvati žive za nogomet, jer znamo da ljubav jenjava kada osoba postane ravnodušna, a Hrvat ili Hrvatica to nikada ne može biti kada su Vatreni na terenu.

Priznajte, svi već vidimo neku reprezentaciju na vrhu, a mnogi su pomno analizirali tijek događaja i izveli zaključak o konačnom pobjedniku. Kao ljudska bića, prilikom prognoze ne možemo u potpunosti odagnati emocije, ali netko ipak ima moć uvijek ostati ravnodušan.

Nešto, bolje rečeno, jer radi se o EA Sportsu, koji je tradicionalno putem video igre FIFA 23 već i odigrao svoje Svjetsko prvenstvo. Dakle, stvar funkcionira tako da se reprezentacije poslože u skupine onako kako je Katar zaista odredio, a onda igrica "sama" odrađuje posao. Očito umjetna inteligencija zna nešto što mi ne znamo, ili joj nepostojanje emocija predstavlja suigrača, jer EA Sports na ovaj način točno je predvidio pobjednike s dva prošla SP-a.

Što kaže za Katar? U finalu nas čeka američki "Superclasico", u kojem će Argentina poraziti Brazilce i podići treće odličje prvaka svijeta. Treće mjesto zauzet će Francuzi 4:2 pobjedom nad Portugalom, kaže računalo. A taj će nas Portugal stajati glave. Prema simuliranom prvenstvu, Hrvatska prolazi u nokaut kao vodeća momčad F skupine. U osmini finala dolazi nam Španjolska koju ćemo s 2:1 ispratiti s Bliskog istoka, a nekoliko dana kasnije morat ćemo organizirati doček našim Vatrenima, jer Cristiano Ronaldo presudit će nam u četvrtini, da bi potom i sam ispao s obzirom na to da će njegova momčad lošije izvesti penale od Brazilaca.

Andrej Kramarić napustit će prvenstvo kao najbolji strijelac Hrvatske s četiri pogotka, dok će prvak Lionel Messi uzeti Zlatnu kopačku s dvostruko više zgoditaka, što će mu donijeti i nagradu najboljeg igrača na turniru. Dominik Livaković naći će se među četiri najbolja vratara Mundijala, ali svi će gledati u leđa Argentincu Emilianu Martinezu. Udarna momčad SP-a? Evo je u jednoj čudnoj 4-2-4 formaciji:

Martinez (ARG) - Cancelo (POR), Varane (FRA), Marquinhos (BRA), Acuna (ARG) - Paredes (ARG), De Paul (ARG) - Mbappé (FRA), Richarlison (BRA), Messi (ARG), Vinicius (BRA)

Znamo što se pitate, ali ne - vlasnici EA Sportsa nisu Argentinci. Možemo se obratiti hobotnici Paul, koja je točno prognozirala 11 utakmica u Južnoafričkoj Republici (2010.). Ili možda kornjači Cabeçao, slonici Nelly, devi Shaheen, zamorcu Gospođi Šivi, pingvinima Lollyju, Ginnyju i Pablu... Rekoh vam, nitko nije ravnodušan na prognoze Svjetskog prvenstva, pa čak ni životinjski svijet.

Linker
06. listopad 2024 15:27