Josip Stanišić i Alphonso Davies

 MARCEL ENGELBRECHT Dpa Picture-alliance Via Afp
KANADSKI SUPERSTAR

‘Najbrži je na svijetu, tako nešto nikad nisam doživio! Ali, znam kako ga se može zaustaviti...‘

Protiv Maroka bio je na klupi, hoće li ga Dalić poslati na teren kako bi zaustavio najveću prijetnju?
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. studeni 2022. 19:34

Alphonso Davies daleko je najskuplji igrač Kanade i zvijezda koja diktira odnose u reprezentaciji. Otišao je toliko daleko da je tamošnjem savezu zabranio prodaju dresova s njegovim imenom i brojem, a još prošle godine odbio je pojaviti se u kampanji za jednog od sponzora kanadske nogometne federacije. Davies, potaknut svojim menadžerom Nickom Huosehom pokrenuo je i druge igrače da postupe slično te su izbili Savezu ozbiljan novac iz ruku. Propagira samo one koji s njim imaju sklopljen ugovor.

Je li Davies gramziv i treba li mu to s obzirom na faraonsku plaću koju uživa u Bayernu pitanje je za njega i neke druge prigode, danas nam je bitan samo kao najbolji kanadski igrač koji će se u nedjelju sučeliti Hrvatskoj. Ekspresno se oporavio od ozljede što potvrđuje golem motiv da zaigra na najvećoj svjetskoj smotri, a kako će ga Vatreni zaustaviti? Njegova ekipa je kompletno u ofenzivnom dijelu brza, motorična i moćna u duel igri. Vrijedi to za špicu Davida, krilne napadače Buchanana i Hoiletta kao i bočne Laryeu i Daviesa. Pritom je Alphonso taj koji mijenja pozicije, s Belgijom je krenuo na boku, da bi završio bliže suparničkom golu, gdje u nacionalnoj vrsti nerijetko i starta...

image

Alphonso Davies

HEULER ANDREY/SPP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Heuler Andrey/spp/shutterstock Editorial/profimedia

U ogledu s Crvenim vragovima čak nije blistao kako zna, jedinica mu stoji u bitnim statističkim rubrikama - imao je tek jedan uspješan dribling od četiri pokušaja, jednom je pucao po golu, namjestio jednu šansu, a dobio je samo četiri od trinaest duela. No, logično bi bilo da s vremenom igra bolje jer stanka je morala ostaviti traga. Na transfermarktu je procijenjen na 70 milijuna eura, vrijedniji je od bilo kojeg našeg igrača jer Joško Gvardiol koji prednjači među Vatrenima je na 60 milijuna eura.

Josip Stanišić daleko ga najbolje poznaje od naših, ne samo da su suigrači, on i Davies su i prijatelji. Znaju zajedno i s još nekim suigračima poput Austrijanca Sabitzera otići u izlazak, koliko za to igrači bavarskog diva imaju mogućnosti što nije često i pomažu si. Na terenu se nadmeću na treninzima jer događa se da idu jedan na drugoga, Stanišić je desni, a Davies u klubu lijevi bek. Iako je i Josip znao odraditi posao na lijevoj strani.

Nedavno, na okupljanju nacionalne vrste, pitali smo Stanišića za kolegu.

- Daviesu sam poručio da će izgubiti od nas. Inače sam mu poželio sreću i da se vrati zdrav u klub – kazao nam je tada Stanišić koji je jednaku sudbinu namijenio i Marokancu Mazraouiju, što se u ogledu s njima nije obistinilo. Neka u nedjelju Josip bude bolje sreće.

- Iskreno da vam kažem, brzinu kakvu on ima nikad nisam vidio – divi se njegovim atletskim vrlinama.

Na pitanje: "Ne bi ga htio čuvati?", odgovorio je:

- Ne bih, nikako. Kad krene kao da leti. Takvo što ni od koga nisam doživio. Imam osjećaj kao da još nijednom nije morao trčati sa sto posto snage, zato što što nema bržeg igrača od njega.

image

Alphonso Davies

HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Hollandse Hoogte/shutterstock Editorial/profimedia

Tvrdnju da ga ne bi volio čuvati shvatili smo kao opis težine posla, no Stanišić bi ga se itekako rado prihvatio kad bi mu izbornik dao šansu. Za takve dvoboje nogometaš živi...

Josip se iskazao kad na Stade de Franceu ukrotio Kyliana Mbappea i ovog nam časa djeluje kao najbolje rješenje za Daviesa. Obrambeno je naš najkvalitetniji bek. To što ga zna u dušu samo mu može biti plus. Ima igračku inteligenciju i pristojnu brzinu, iako nitko nije sprinter kao Davies, pravi igrači stanu mu na kraj. Stanišiću je rejting na Transfermarktu osam milijuna eura, ali vrijedi puno više.

Kakvu bi taktičku varijantu preporučio? Kako da ga se zaustavi? Ponudio je zanimljivu opservaciju...

- Najbolje je dati mu loptu, a nikako ne dubinu. Ako jednom krene nećeš ga više dobiti pod kontrolu. S loptom u nogama manja je vjerojatnost da će te pretrčati. Naravno da je dobar i jedan na jedan ako mu otvoriš prostor. Ukoliko čuvaš dubinu ne bi trebalo biti toliko problema.

No, Hrvatskoj treba pobjeda, iako niti s bodom ne bi prokockala sve šanse. Kako igrati? Dolazak visoko, sa stoperima na centru je riskantan, ali ponekad nužan. Kanađani vole igrati presing što može biti dobro ako iz njega Vatreni budu uspješno izlazili.

- Postavljanje stopera na centar nije preporučljivo, ali ako igraš presing, ukoliko si dobar u njemu tada možeš ići visoko. No, ako nemaš kvalitetan pritisak na loptu i odigraju ti dubinsku, moglo bi ga biti teško zaustaviti – konstatirao je Stanišić.

Linker
14. travanj 2024 18:45