Jonathan David 

 JACK GUEZ Afp
ŽELE GA SAMI VELIKANI

Momak s instinktom pravog ubojice, hoće li Iceman zalediti Vatrene? Upoznajte najjače oružje Kanađana

Rođen je u New Yorku, podrijetlom je s Haitija, a imao je i poziv za igranje pod stijegom SAD-a
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 26. studeni 2022. 16:30

Jonathan David najjači je napadački adut Kanade. Igrač je zanimljiva životopisa jer rođen je u New Yorku, podrijetlom je s Haitija, a igra za “zemlju javorova lista”. David je 22-godišnji napadač Lillea, kluba koji je Gentu platio 30 milijuna eura i time potpisao najskuplji transfer u povijesti kanadskog nogometa uključujući i Alphonsea Daviesa. Za Davida se zanimaju Arsenal, Manchester United, Inter i Milan, ali ugovor s Lilleom ima do 2025. godine. U prvih 15 utakmica sezone Ligue 1 postigao je devet pogodaka, dok je u reprezentaciji drugi strijelac Kanade svih vremena. Veliki dosezi za igrača koji je prije pet godina postao profesionalac...

David je rođen u New Yorku, dok su njegovi haićanski roditelji bili u SAD-u u posjetu obitelji, a vratio se u Port-au-Prince kao dijete. David i njegova obitelj emigrirali u Ottawu 2006. gdje ih je uputio njihov kum. U predgrađu Ottawe doseljenik s Haitija igrao je rekreacijski nogomet prije nego što se kao 11-godišnjak pridružio klubu Gloucester Hornets.

image
ANTONIN THUILLIER Afp

- Bavio sam se svim sportovima u školi. Uvijek sam sudjelovao u svakom sportu, ali igranje nogometa je ono zbog čega sam stekao prijatelje - objasnio je David u priči o počecima karijere.

Na startu se moglo primijetiti kako David posjeduje talent i smirenost, ima samopouzdanje koje se lako uočavalo. Te je karakteristike zadržao i do danas. Kada je stigao do kanadske reprezentacije, izbornik John Herdman je Davida počeo zvati Iceman.

- Jednostavno je tako hladan i smiren. Ne govori puno, ima takvo ponašanje da ga ništa ne uznemirava. Instinkt ubojice, ali bez izražaja - rekao je Herdman za TSN prije nekoliko godina.

Druga prednost tihog Davida bila je ambiciozna mreža podrške koju su učvrstili njegovi roditelji, navijači spremni pomoći s troškovima treninga, kao i trenerica koju je upoznao u Gloucesteru.

Malo sreće

Hanny El-Magraby ključna je osoba njegova karijere jer ostali su zajedno, čak i kad je mijenjao klubove. MLS akademija se činila kao najbrži put do profesionalaca, ali Montreal, Toronto ili Vancouver nikada nisu bili cilj, iako je Europa možda bila dostupnija s tom MLS odskočnom daskom.

image
JACK GUEZ Afp

- Da budem pošten, mislim da sam imao malo sreće jer kada sam se prvi put registrirao za svoju prvu klupsku momčad u Ottawi, moja trenerica je bila netko tko je želio izgraditi igrače kako bi mogli ići u Europu. U nekim trenucima bio sam u iskušenju od strane MLS-a jer me također zanimalo vidjeti kako je to biti u tom okruženju svaki dan. Ali, moj me trener uvijek podsjećao da je cilj odlazak u Europu...

El-Magraby i Davidov agent, Nick Mavromaras, pomogli su dogovoriti probe s VfB Stuttgartom i Red Bull Salzburgom prije nego što su postigli dogovor s KAA Gentom. David je trenirao s Buffalosima prije nego što je stekao pravo nastupa s 18 godina u siječnju 2018. u vrijeme kada je prvi vratar tog kluba bio - Lovre Kalinić.

David je privržen Kanadi i Haitiju, ali još uvijek ima američku putovnicu, a kada se preselio u Gent njegovo je američko podrijetlo otvorilo još jedan potencijalni put. David je igrao za Kanadu na CONCACAF-u U-17 kada je dobio poziv SAD-a.

- Počinjao sam u Belgiji s Gentovom drugom momčadi i htjeli su me dovesti u U-20 kamp SAD-a. Sviđala mi se ta ideja, mislio sam zašto ne bih vidio što se tamo događa. Ali tada sam počeo igrati u Gentu. Nisam želio ići u kamp i propustiti utakmice Genta, možda izgubiti mjesto. Zato na kraju nisam otišao u kamp...

Nastavio je razmišljati o dvojbi Kanada ili SAD, a u potrazi za odgovorom pomoglo mu je pojavljivanje tinejdžera iz Edmontona, Alphonsa Daviesa, Kanađanina rođenog u Liberiji. Prvi put su zaigrali zajedno u kampu U-15 Kanade početkom 2015. Sportska se slika definitivno mijenjala.

- Osjetio sam da Kanada raste. Znao sam da nešto dolazi. Puno mi je ljudi spomenulo smanjene izglede Kanade za Svjetsko prvenstvo. Ali, rekao sam da želim napraviti svoju vlastitu priču, svoj vlastiti put. Želim napraviti priču s Kanadom da se kvalificiramo za Svjetsko prvenstvo.

Jonathan David debitirao je za seniorsku reprezentaciju Kanade u utakmici CONCACAF Lige nacija protiv Djevičanskih Otoka u rujnu 2018. i, naravno, dvaput zabio.

Pravi napredak

Brzo se prilagodio i zatim cvjetao na svakoj novoj razini. Brz je, oprezan, tehnički nadaren i akcije završava s obje noge. Ima i taktičku oštroumnost napretka u bilo kojoj napadačkoj formaciji.

Pravi napredak doživio je u posljednje tri sezone. U ljeto 2020. je preselio iz Genta u Lille s kojim je prekinuo vladavinu PSG-a osvojivši naslov prvaka Francuske u sezoni 2020./21. da bi potom s Kanadom došao do plasmana na SP. David je zabio pet puta dok su se Maple Leafsi kvalificirali za Katar ispred Meksika i SAD-a. Ali, nitko ih još nije shvatio ozbiljno, čak ni njihov tehnički sponzor koji nije bio spreman ponuditi nove dresove za SP. Bili su prebrzi u svom uspjehu. Ali, Iceman se ne brine za prognoze i kalkulacije...

- Bez obzira koliko je naša skupina teška, mi i dalje vjerujemo da možemo proći skupinu - poručio je David.

KANADA

Savez osnovan:

1912. godina

Predsjednik saveza:

Nick Bontis

FIFA ranking:

41. mjesto

Najbolji FIFA ranking:

33. (veljača 2022)

Najlošiji FIFA ranking:

122. (listopad 2014.)

Izbornik:

John Herdman (Eng)

Najviše nastupa:

Atiba Hutchinson (97)

Najviše golova:

Cyle Larin (25)

Nastupi na SP:

1 (1986. godina)

Igrač godine već 2019.

U Kanadi je igrao uz Cylea Larina u 3-5-2 ili 4-4-2, sam u vrhu i suStavu 4-2-3-1 ili šire u 4-3-3. Ubrzo je postao nezamjenjiv, a 2019. je David proglašen kanadskim igračem godine nakon što je šest puta zabio na Gold Cupu.

DAVID ZA LILLE

111 odigranih utakmica

41 pogodak + 8 asistencija

DAVID ZA GENT

83 odigrane utakmice

37 pogodaka + 15 asistencija

36

utakmica ima za Kanadu, pritom je dao čak 22 pogotka

45

milijuna eura vrijednost je ovog 22-godišnjeg igrača na TM

Linker
24. travanj 2024 03:24