KARIM JAAFAR/AFP/PROFIMEDIA Karim Jaafar/Afp/Profimedia
ODLAZAK VELIKANA

Katar će biti posljednji tango za legende koje su obilježile povijest nogometa! Tko će ostaviti najdublji trag?

Nitko ne može procijeniti što nas čeka u presedan turniru Mundijala 2022.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 16. studeni 2022. 10:52

Mali Katar kao "nogometno selo", 32 selekcije na okupu, zimski termin i mnoštvo upitnika. Među inima u kakvoj će formi najbolji nogometaši svijeta stići na 22. izdanje Mundijala, direktno sa klupske sezone u punom jeku. Od iduće edicije, 2026., u SAD-u, Meksiku i Kanadi, u završnici SP-a igrati će čak 48 reprezentacija.

Dominacija profita nametnula se dominaciji nogometne logike. Hoće li biti razvodnjena priča taj Mundijal ne znamo, ali da će biti teže koncentrirati top invidiualne kvalitete i međusobne velike utakmice to je prilično izvjesno. Utoliko je ovaj posljednji svjetski turnir sa 32 reprezentacije i starim sustavom natjecanja, bez obzira na termin, ujedno poseban i zbog skorog silaska sa Mundijal scene onih velikana koji su bili među najslavnijim protagonistima proteklih 4 turnira. Od 2006.godine do ovog egzotičnog turnira u Kataru...

Obzirom na njihovu dob i logične tijekove profesionalnih karijera, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Luka Modrić, Karim Benzema i Robert Lewandowski neće biti akteri Mundijala 2026. Uostalom, jedan od najvećih igrača u povijesti, Argentinac Messi već je najavio da će zaključiti reprezentativnu eru nakon nastupa u Kataru. Messi ima 35 godina, kao i Benzema, a tek nešto mlađi je Lewandowski (ljetos navršio 34).

Svi će oni, taman bi htjeli ili se održali u formi do idućeg SP-a, biti vjerojatno i bivši nogometaši 2026.godine. Sa 39 odnosno 38 godina jako se teško održavati na tim razinama, možda čak više po pitanju motivacije nego fizičkog potencijala. Vidimo to po najstarijem tandemu, Ronaldu (u veljači će navršiti 38) i Modriću (37). Prvi je osjetno pao u učinku, efikasnosti i statusu, dok je kapetan Vatrenih primjer prkošenja stereotipima o starosti igrača. Doduše, to su više izuzeci koji potvrđuju pravilo da nakon 35-36 godina zadržavaju maksimalni motivacijski pristup, a bez kojih nema šanse da se igračkim učinkom održe na najvišim razinama.

image
OLI SCARFF Afp

Cristiano Ronaldo kao i Luka Modrić sigurno igraju posljednji Mundijal, jer će 2026. biti bivši profesionalni nogometaši. Sa 42 odnosno 41 godinom tražiti će svoj postigrački put, možda u nogometu, možda u nekoj drugoj sferi života. Iako mlađi, prilično je izvjesno da će i Benzema i Lewandowski u Kataru igrati svoj posljednji svjetski turnir, kao i Messi koji je to i javno najavio.

U pitanju je pet velikana nogometa, koji su po različitim kriterijima među najboljim nogometašima u povijesti ove igre. Na reprezentativnoj sceni najduže je Cristiano Ronaldo (2003.), kojeg po stažu slijede Messi (od 2005.), Modrić (2006.), Benzema (2007.) i naposljetku Lewandowski (od 2008.). Niti jedan od njih nije osvojio Mundijal, a najbliži tomu bili su Leo Messi i Luka Modrić, koji su nastupili u finalu Brazila 2014 odnosno Rusije 2018. Dvije desetke, virtuozi nogometne igre, lideri velike Barcelone odnosno Real Madrida, zajednički dijele i titulu najboljih igrača (Zlatna lopta) tih izgubljenih finala.

image
FRANCK FIFE Afp

Dok je Luki Modriću predvođenje Hrvatske do finala Mundijala dodatno osnažilo auru najboljeg igrača u povijesti našeg nogometa, Leo Messiju je poraz od Njemaca u Brazilu priskrbio dodatne domaće minuse usporedbi sa najvećim, Diegom Maradonom. Utvrđivati generacijski tko je najbolji igrač u povijesti nogometa, jedne zemlje ili nekog kluba uvijek je više stvar medijskog šou biznisa i festivala ega, nego realnosti. Suvremenici Maradone u Argentini upravo kroz (manje očekivan) naslov prvaka svijeta, 1986., pored izgubljenog finala četiri godine kasnije, vide argumente zašto ga doživljavaju naj igračem povijesti. Mnogi tako rezoniraju i u svijetu.

image
DMITRY LOVETSKY Afp

Maradona je bio "mali zeleni", vanserijski fenomen igre, dovoljno velik da i manji talijanski klub prkosno nametne najvećima odnosno najbogatijima na Apeninima. No, njegova klupska karijera, uz sve počasti koje zaslužuje, nije ni približne razine sa Messijevom. Koja traje 18 godina i predstavlja vrh vrhova po dostignućima. Koliko god mnogi od nas bili opčinjeni Maradoninom karizmom, osnaženoj na liniji siromaštva i prkosa svim preprekama, buntovnoj naravi prema bogatijima i moćni(ci)ma, i uza sve to često teško shvatljivim čarobnim potezima u igri, nije fer prema fantastičnom Messiju uvjerenja bazirati na manjsku mundijalskog zlata te zatvorenijoj naravi i manje simpatičnosti kod masa.

Messi je porušio sve rekorde koji su se mogli porušiti, osvojio je 41 trofej, od čega 35 sa jednom od najjačih momčadi (Barcelone) u povijesti nogometa. No, osvojio je sa Argentinom Mundijal U20, za seniorima je bio prvak Južne Amerike (lani), osvojio je i Finalissimu 2022 (prvak JA protiv prvaka EU). Ima 7 Zlatnih lopti, 6 Zlatnih kopački, 6 FIFA priznanja i 3 UEFA kao najbolji igrač godine. I u 17 godina odigrao je 164 reprezentativnih utakmica uz 90 pogodaka. Messi je čudo od igrača, koji je obilježio, zajedno sa Cristianom Ronaldom, proteklih 15 godina modernog nogometa. Činjenica da će oboje plesati svoj posljednji mundijalskih tango, sama je po sebi ultra posebnost turnira u Kataru...

image
KARIM SAHIB Afp

U redu velikana kojima je ovo (najvjerojatnije) SP sličnog završnog djela, a koji golgeterski i igračkim super vrijednostima, uz ponešto manje brojke, prate putove dva fenomena, Mesija i Ronalda, spadaju svakako svježa Zlatna lopta Karim Benzema i nesuđeni (zbog pandemije nije bilo izbora) dobitnik ali FIFA Best player, Robert Lewandowski. Zbog sudskih postupaka Benzema je propustio pet godina staža u reprezentaciji, u kojima se dogodio i naslov prvaka svijeta u Rusiji. Poljak je pak manje glamuroznih dosega jer njegova reprezentacija nije takvih razina kao što su Argentina, Francuska, Portugal ili Hrvatska. No, Lewandowski je paklen napadač koji je osvojio sve sa Borussiom Dortmund i Bayernom, a među ostalim je 7 puta bio naj strijelac Bundeslige...

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

I kao šlag na kraju (za nas) je poseban među posebnima, Luka Modrić. Čovjek koji je debitirao u reprezentaciji 1.ožujka 2006.godine, upravo protiv Messijeve Argentine (3:2) u Baselu. Utakmica u kojoj je Modrić započeo fantastični Vatreni put, a Messi postigao svoj prvi od 90 pogodaka za Gauchose. Kapetan Hrvatske je prije 4 godine izdominirao kapetana Argentine (3:0), u igri i kao strijelac sjajnog pogotka. Modrić je prvi nogometaš koji je prekinuo desetgodišnju dominaciju u izboru Zlatne lopte Messija i Ronalda. Modrić je malu Hrvatsku, sa 4 milijuna stanovnika, doveo do finala Mundijala. Modrić je deset godina jedan od lidera najuspiješnijeg kluba u svijetu, Real Madrida. U Kataru igra četvrto i posljednje mu svjetsko prvenstvo. Što god učinio ništa ne može promijeniti status pripadnika među ovim velikanima, koji su 15tak godina sinonimi kvalitete i atraktivnosti igre...

Linker
18. travanj 2024 16:00