Slavlje u Teheranu nakon pobjede Irana protiv Walesa

 ATTA KENARE Afp
VIŠE OD NOGOMETA

Jedna je utakmica danas pod povećalom cijeloga svijeta: ‘Nažalost, to je scenarij koji se ne može izbjeći...‘

Okršaj Irana i SAD-a odlučuje o putniku u osminu finala, ali u prvom planu su ipak neke druge teme
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 29. studeni 2022. 14:07

Zategnuti politički odnosi Sjedinjenih Američkih Država i Irana nisu nikakva novost, no sada su dobili i novu dimenziju zahvaljujući Svjetskom nogometnom prvenstvu. Večeras pada odluka o raspletu u skupini B, a o prolasku u osminu finala u izravnom dvoboju odlučivat će upravo SAD i Iran.

Za mnoge je ta utakmica više od nogometa s obzirom na političku obojenost cijele priče, te je kroz brojne medije stvorena slika da će to biti ‘rat na terenu’. Doduše, sumnjamo da će se američki nogometaši opterećivati politikom uoči ovog dvoboja, dok bi situacija u iranskom taboru mogla biti suprotna. Portugalski trener na iranskoj klupi Carlos Queiroz premazan je svim mastima i jasno je da neće propustiti priliku kako bi svoje igrače dodatno motivirao na sve dostupne načine. Koliko će takve stvari u konačnici utjecati na samu igru i događaje na terenu, to je teško predvidjeti, no taj motivacijski čimbenik često zna biti dodatni adut.

image

Navijači SAD-a

AFP

‘Majka svih utakmica’

Inače, ove dvije reprezentacije već su se susrele na Svjetskom prvenstvu. Bilo je to 21. lipnja 1998. godine u Francuskoj, također u sklopu skupine, na stadionu Gerland u Lyonu. Utakmica koja je opisivana kao ‘majka svih utakmica’ i ‘politički najviše nabijena utakmica u povijesti Svjetskog prvenstva’ završila je pobjedom Irana 2:1. Strijelci za Iran bili su Hamid Estili i Mehdi Mahdavikia, za SAD je pogodio Brian McBride. Bio je to ujedno i prvi trijumf Irana u mundijalskoj povijesti, no nije im bio dovoljan za prolaz skupine. Nije dalje prošao niti SAD, koji je bio posljednji u skupini iza trećeplasiranog Irana.

Politički odnosi Irana i SAD-a su na niskoj razini već dugi niz godina, još od iranske revolucije i svrgavanja prozapadnog iranskog šaha Mohammada Reze Pahlavija (čijem je ustoličenju pomagala CIA).

Brojni problemi

Nastavljeno je napadom na američku ambasadu u Iranu, te američkom potporom Iraku i tadašnjem diktatoru Saddamu Husseinu tijekom iransko-iračkog rata. Pobjeda na SP-u u Francuskoj u Iranu je bila podignuta na višu dimenziju, no važno je naglasiti i da su igrači obje momčadi svojim ponašanjem spustili loptu na zemlju. Uoči utakmice iranski su nogometaši svojim američkim suparnicima darovali bijele ruže kao simbol mira, a bivši američki branič Jeff Agos kasnije je komentirao:

- U 90 minuta učinili smo više nego što su političari napravili u 20 godina.

Godinu i pol nakon tog povijesnog susreta na Mundijalu, SAD i Iran odigrali su prijateljsku utakmicu u Pasadeni, te je ona završena remijem (1:1).

image

Navijači Irana

AFP

U novije vrijeme lome se koplja oko nuklearnog naoružanja, a najnoviji iranski ‘krimen’ je opskrbljivanje Rusije dronovima za ratne operacije u invaziji na Ukrajinu, koju, pak, podupire SAD. Osim toga, Iran ima i unutrašnjih problema, jer su širom zemlje izbili masovni prosvjedi nakon što je 22-godišnja Mahsa Amini preminula 16. rujna dok je bila u policijskom pritvoru zbog toga što je navodno prekršila zakone o obveznom nošenju hidžaba. Najmanje 445 prosvjednika ubijeno je od početka prosvjeda, uključujući 63 djece, prema izvješću organizacije za ljudska prava sa sjedištem u Teheranu. Iranski su nogometaši u znak solidarnosti s prosvjednicima odbili pjevati nacionalnu himnu uoči utakmice s Engleskom.

Sporna zastava

Malo benzina na vatru dodala je i američka reprezentacija koja na svojim profilima na društvenim mrežama objavila iransku zastavu bez simbola Islamske republike ‘kako bi izrazili potporu ženama u Iranu’. Na postupke Nogometnog saveza SAD-a reagirala je iranska vlada, koja je čak pozvala FIFA-u da zbog toga izbaci Amerikance s turnira, te da ih dodatno kazni suspenzijom na 10 utakmica.

’Namjera objave bila je iskazivanje potpore ženskim pravima. To je bilo samo privremeno, svi drugi prikazi zastave ostaju normalni’, objasnili su iz tabora američke reprezentacije.

Kasnije je sporna objava obrisana s Twittera i Instagrama, dok je američki stoper Walker Zimmerman na konferenciji za novinare rekao:

- Mi smo veliki podupiratelji ženskih prava, oduvijek smo bili. Jako smo fokusirani na utorak i sa sportske strane, posvećeni smo svojim zadacima na terenu. No, istodobno suosjećamo i čvrsto vjerujemo u ženska prava - kazao je Zimmerman.

Emocije poslije

A mi smo uoči ove utakmice kontaktirali bivšeg izbornika Irana Dragana Skočića. Upitali smo ga smatra li da je ogled Irana i SAD-a ‘više od nogometa’, kako to najavljuju mnogi mediji?

- Nažalost, to je scenarij koji se ne može izbjeći. Utakmica će, nažalost, biti važnija zbog svoje geopolitičke povijesti, a manje važna zbog same nogometne igre kao takve - rekao je Skočić za Sportske novosti.

image

Dragan Skočić

ALIREZA ZEINALI/SPP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Koliku dodatnu motivaciju igračima Irana pruža samo ime suparnika s kojim se susreću?

- Siguran sam da će biti iznimno motivirani. Iako, po mom mišljenju više bi ih trebala motivirati ljubav prema ljudima koje predstavljaju i koji bi se s njima trebali identificirati u trenutno iznimno turbulentnoj situaciji u Iranu, nego motivacija zbog omraženog političkog neprijatelja SAD-a.

Mogu li igrači obje momčadi u takvoj situaciji ostati potpuno koncentrirani na teren i svoje zadatke?

- Ako žele proći skupinu, moraju se koncentrirati na samu igru, a emocije trebaju ostaviti za poslije utakmice - zaključio je Skočić.


Nikola Jurčević je gostovao u novom Mundocastu, a s njim smo razgovarali o tome tko bi trebao startati u napadu Vatrenih ako Livaja ne bude spreman; o potezima koje Dragan Stojković nije vukao na utakmici između Srbije i Kameruna; o ‘nuklearnoj utakmici‘ između Irana i SAD-a; kao i o drugim pričama sa SP-a. Pogledajte novi Mundocast:

Irancima su 1998. vladini dužnosnici prijetili u svlačionici

Koliko daleko stvari mogu otići kad se politika umiješa u sport, dokazuje i priča iz poluvremena utakmice Irana i SAD-a na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine. Tadašnji izbornik Irana Jalal Talebi povjerio je svom američkom kolegi Sampsonu kako su na poluvremenu dužnosnici iranske vlade ušli u svlačionicu reprezentacije. Navodno su pritom uzeli putovnice svih igrača, te su im poručili ‘da nisu dobrodošli u Iran ako ne pobijede SAD, te da njihove obitelji neće smjeti napustiti Iran‘. Završilo je 2:1 za Irance, McBride je u 87. minuti postigao počasni pogodak za SAD. Amerikanci su nakon toga plakali, zajedno sa svojim izbornikom...

Bivši američki izbornik: Trebao sam se baviti politikom

Izbornik SAD-a iz 1998. godine Steve Sampson priznao je kako je proveo dosta vremena razmišljajući o tome što bi učinio drugačije u utakmici s Iranom.

- FIFA, Američki savez i organizacijski odbor u Francuskoj tražili su od nas da se bavimo nogometom, a ne politikom. I ja sam se složio s tim. Gledajući unatrag, ja bih se bavio politikom. Posao trenera je koristiti bilo koji i svaki alat koji mu je dostupan da pripremi svoju momčad - kazao je Sampson.

On je nakon tri poraza u Francuskoj i posljednje mjesta na SP-u podnio ostavku, a danas poručuje kako bi se priklonio geopolitičkom rivalstvu, poput Iranaca.

- Toliko je Amerikanaca tako dramatično povrijedio iranski režim. Mogli smo igrati za njih - zaključuje Sampson.

Linker
24. travanj 2024 12:04