Izbornik i kapetan Amerike imali su neugodnu konferenciju...

 PATRICK T. FALLON Afp
ŽESTOKA UVERTIRA

Iranci pred okršaj na SP-u provocirali Amerikance pa izazvali međunarodni skandal! ‘Kako vas nije sram?

Iranski novinari su postavljali pitanja o rasizmu, vizama, vojsci,... Nogomet ih nije zanimao...
Piše: SNObjavljeno: 28. studeni 2022. 23:04

SAD i Iran će u trećem kolu odlučivati o prolasku skupine, a ova utakmica visokog rizika je i prije njenog početka imala uvertiru u vidu žestoke prepirke na konferenciji za medije. Nije tajna da se Amerika i Iran ne vole, a to su potvrdili i iranski novinari koji su napravili šou na konferenciji Amerikanaca.

Pred medije su izašli izbornik SAD-a Gregg Berhalter i kapetan Tyler Adams, a Iranci su na njih ‘sasuli‘ čitav niz politički nabijenih pitanja i pokušali izazvati svađu. Dvojac je dobio niz pitanja o rasizimu u Americi, strogom viznom režimu koji prolaze iranski državljani, prisutnosti Amerikanaca u Perzijskom zaljevu i brojnim drugim političkim pitanjima.

Iran je već ranije napao Amerikance kada je Američki nogometni savez na svojim stranicama objavio zastavu Irana bez grba Islamske Republike kako bi dali pordšku protivnicima režima u toj zemlji. Iranci su od FIFA-e tražili da SAD izbaci s turnira, a sada su njihovi novinari krenuli s provokacijama.

"Koliko svjetske populacije će biti sretno ako Iran pobijedi?", postavio je jedan od novinara pitanje izborniku Amerike koji mu je odgovorio:

"Za nas je ovo nogometna utakmica protiv jako dobre ekipe, nije ništa više od toga."

image

Tyler Adams

PATRICK T. FALLON Afp

Ipak, pokušaj Amerikanaca da se drže nogometnih tema nije uspio. Na meti se našao tamnoputi kapetan SAD-a Tyler Adams koji je ranije američkim naglaskom Iran nazvao "Aye-ran".

"Prvo, kažete da podržavate iranski narod, ali krivo izgovarate ime naše zemlje. Naša zemlja je Iran, ne ‘Aye-ran‘. Kao drugo, kako vas nije sram predstavljati svoju zemlju koja toliko diskriminira crnce unutar svojih granica?", postavio je pitanje Iranac, a Adams, čija je majka bjelkinja, a otac Afro-Amerikanac mu je odgovorio:

"Moje isprike zbog krivog izgovora imena Vaše zemlje. Kada smo to riješili, diskriminacije ima gdje god da krenete. U SAD-u svakodnevno radimo na napretku, a dok god imate napredak, to je ono što je najvažnije."

Pokušali su se čak i neki novinari vratiti na nogomet, no Iranci se nisu dali.

"Sport je nešto što bi trebalo spajati nacije, a vi ste sportaš. Zašto ne pitate svoju vladu da makne vojsku iz Perzijskog zaljeva?", pitao je novivar, a Berhalter odgovorio:

"Slažem se, sport je nešto što bi trebalo približavati zemlje. Dobijete priliku da se nadmećete kao braća", rekao je izbornik SAD-a i povukao paralelu s Olimpijskim igrama i Svjetskim prvenstvom, ali politiku je izostavio iz odgovora.

Nakon toga, Iranci su krenuli s pitanjima o vizama za njihove državljane, a umorni Berhalter je iskreno odgovorio.

"Ne znam dovoljno o politici. Ja sam nogometni trener. Nisam vješt u međunarodnoj politici pa ne mogu komentirati."

Situaciju je probao smiriti i iranski izbornik Carlos Queiroz koji je na svojoj konferenciji tekao da se nada da će idući Mundijal biti manje o politici, a više o nogometu i naglasio da postoje bolji načini da se sport iskoristi za dobre stvari.

image

Carlos Quieroz

ATTA KENARE Afp

Iranska reprezentacija je uvučena u političku krizu u svojoj zemlji, a prosvjednici koji propituju iranske tvrde i nazadne vlasti im rade pritisak da javno stanu uz njih i osude vladu. Quieroza je pak zateklo pitanje o ‘krivoj zastavi Irana‘ koju je objavila Amerika.

"Vjerujem da možemo pobijediti utakmicu usprkos tim mentalnim igricama. Događaji koji okružuju SP će, nadam se, biti lekcija svima nama u budućnosti. Nadam se da ćemo naučiti da nam je misija zabavljati ljude i činiti ih sretnima barem 90 minuta", poručio je izbornik Irana.

Amerikanci su pak svjesni sportske važnosti ove utakmice.

"Ovo je naša prva nokaut utakmica na SP-u. Ili ćemo pobijediti ili ispadamp. Kada ste na Mundijalu i imate kontrolu nad svojom sudbinom u zadnjoj utakmici to je dobra stvar", poručio je izbornik SAD-a.

Engleska ima četiri boda, Iran tri, Amerika dva, a Wales jedan, pa je još sve otvoreno. Sudeći po nenogometnoj uvertiri, moglo bi biti svega.

Linker
24. travanj 2024 20:58