TOM DUBRAVEC Cropix
JERKO LEKO ZA SN

‘Imali smo Bobana, Šukera, Prosinečkog, ali Luka Modrić je nevjerojatan! Posebno me veseli jaki HNL‘

Naš bivši reprezentativac oduševljen je osvajanjem bronce na Svjetskom prvenstvu
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 22. prosinac 2022. 06:16

Bivši hrvatski reprezentativac, Jerko Leko (42), u majici naše nacionalne vrste odigrao je 59 utakmica i sudjelovao je na dva velika natjecanja, na SP 2006. u Njemačkoj, te dvije godine kasnije na Euru u Austriji i Švicarskoj. Danas je Leko trener drugoligaša Jaruna (Prva liga - drugi rang natjecanja), uživao je gledajući naše reprezentativce kako osvajaju broncu...

"Ovo je veliki, veliki uspjeh! Dodatnu težinu ovoj bronci daje spoznaja da je prije četiri godine u Rusiji momčad bila kompletnija i stabilnija, tada se u osvajanju srebra izbornik Zlatko Dalić mogao osloniti na već provjerene snage. Uslijedila je postepena smjena generacija, a u ovo smo SP ušli s dosta upitnika - desni defenzivni bok, pa dva napadačka mjesta, na desnom boku i u vrhu napada. Svi smo se pitali kako će to na kraju izgledati i konačna je ocjena izvanredna", kaže Leko i nastavlja:

Dočeci sve ocrtavaju

"Osjetila se Dalićeva ideja igre na rezultat, a to mi je posebno drago, jer smo u svakom trenutku znali što hoćemo i kako to ostvariti. Veseli me iskazana hrabrost momčadi u dvoboju za broncu, a gotovo su sve utakmice odigrane s pobjedničkim gardom i punim samopouzdanjem. Gdjekad je to bilo nešto opreznije, što je i logično, jer suparnik također zaslužuje respekt, ponekad mu se moraš i prilagoditi. I doista možemo nakon svega biti sretni, u Rusiji smo svladali Argentinu, sad smo eliminirali Brazil, imamo “skalpove” nogometnih velesila. Na ovakvim natjecanjima nerijetko presuđuju nijanse, pa sjetimo se samo one utakmice s Belgijom, što je sve promašio Lukaku, sva je sreća da nije bio malo koncentriraniji, jer ne bi bilo ove silne radosti, dočeci po cijeloj Hrvatskoj zorno ocrtavaju koliko ta bronca znači našim ljudima. I u ovom trenutku, kad znamo kako smo otišli na SP, moram upotrijebiti frazu da je osvojena bronca uistinu zlatnoga sjaja."

U čemu je ta hrvatska nogometna tajna uspjeha? Naša je momčad sudjelovala na šest SP, triput je igrala u polufinalu, jednom u finalu, osvojene su dvije bronce i srebro...

"Znamo li koliko kudikamo bogatije zemlje ulažu, to je doista svjetsko čudo! A iznimno me veseli podatak da su igrači iz HNL-a imali još kako opipljiv doprinos u osvajanju trećeg mjesta. Livaković je bio sjajan, Petković, Livaja i Oršić zabili su golove i asistirali, zadnju je utakmicu maestralno odigrao Šutalo i stvarno se veselim dolazećim godinama u kojima ćemo imati spektakularan zadnji obrambeni red sa Šutalom i Gvardiolom. Na SP je bio i vratar Ivušić, nikad HNL nije dala šestoricu igrača za veliko natjecanje. I zato je to odličje još sjajnije, a od 26 igrača tek petorica nisu prošli iskušenja u HNL-u (Stanišić, Perišić, Pašalić, Erlić i Sučić). To je svakako dokaz da se kod nas jako dobro radi, u tome je naša snaga. K tome, stvoreno je pravo zajedništvo, momčad je imala tu neophodnu “kemiju” u svlačionici, a bez toga nema uspjeha."

Čudesni Modrić

Neuništivi Luka Modrić opet je odigrao veliki turnir, osvojio je “Brončanu loptu”...

"Ne znam što bi se više moglo reći o fantastičnom Modriću. Imali smo niz sjajnih nogometaša, Bobana, Šukera, Prosinečkog, emocije nas vežu uz njih, ali to kako Luka igra u 37. godini, kako izgleda na travnjaku, to je nevjerojatno. Ronaldo je, primjerice, Lukin vršnjak, srušio je niz rekorda u karijeri, a pogledajte kakav je bio njegov doprinos na ovom SP, a kakav je bio Lukin. Čudesno je bilo vidjeti da Modrić sprinta u 118. minuti i uklizava, ta borbenost i fanatizam pokazuju svu njegovu veličinu i moramo biti sretni što je odlučio i dalje odijevati reprezentativnu majicu."

Kako biste općenito ocijenili SP, jeste li zadovoljni prikazanim nogometom?

"Kad bih davao ocjene od jedan do deset, bila bi to čvrsta osmica! Gledali smo jako dobar nogomet, pa iako se ovo natjecanje čekalo s dosta predrasuda, kvaliteta je bila na visokoj razini. Ipak se igralo krajem prvog dijela sezone, igrači nisu bili tako umorni kao što bi bili na ljeto, na kraju sezone. Nije bilo nekih novih taktičkih rješenja, ali neke su se momčadi izvrsno prezentirale, poglavito Maroko i Japan. S druge, pak, strane, rano su posrnule Njemačka i Belgija, a Španjolci su platili danak vlastitim kalkulacijama, to se gotovo uvijek osveti. Završni dvoboji za odličja bili su izvanredni, baš onako za “gušt”, pa je tako turnir okončan na najbolji način, odličnim i neizvjesnim utakmicama."

Argentini se ne može ništa prigovoriti

Suđenje, na žalost, definitivno nije bilo na razini igre, bačena je sjena na neke utakmice, između ostalih i na neke naše dvoboje. I to je bilo nedopustivo, jer se uz ovu tehnologiju, kad je sucima na raspoložbi VAR, neke stvari ne smiju događati i ne smiju ostajati upitnici nakon nekih odluka.

Je li Argentina zasluženo osvojila naslov?

- Ne može se Argentini ništa prigovoriti. Ne bi se moglo ni Francuskoj, da je obranila naslov. Mi smo imali peh što smo u polufinalu naletjeli na raspoloženu Argentinu, koja nas je svladala uz pomoć sudačkog “poguranca”. I još su neki dosuđeni kazneni udarci za Argentinu ostali sumnjivi, a mi smo im svakako pomogli zato što smo u četvrtfinalu eliminirali Brazil, njima bi bilo znatno teže protiv Brazila, nego što im je bilo u onakvoj utakmici protiv nas. Nakon poraza protiv Saudijske Arabije došli su k sebi i zasluženo su dohvatili naslov. Napokon je Messi dočekao svoj trenutak i drago mi je zbog njega. Godinama je bio pod golemim pritiskom i sad je ostvario svoju zacrtanu misiju, zaslužio je sve hvalospjeve - smatra Leko. (pju)

Linker
17. svibanj 2024 14:42