RONALD GORSIC Cropix
EKSPERTNA ANALIZA

‘Hrvatska je stvarno moćna! Mane? Strahovito ovisi o Modriću, nema Šukera i ima povijesni nedostatak!‘

Sportske novosti su u velikoj anketi pitali 12 stručnjaka kako će Hrvatska izgledati na SP-u
Piše: Predrag Jurišić, Davorin Olivari, Goran Čičin-Mašansker, Gradimir ĐukarićObjavljeno: 28. rujan 2022. 07:49

Anketu sa sugovornicima pred Mundijal u Kataru 2022. pripremili: Predrag Jurišić, Davorin Olivari, Goran Čičin-Mašansker i Gradimir Đukarić

Ostalo je još samo manje od dva mjeseca prije početka Svjetskog prvenstva u Kataru, a Hrvatska je u Ligi nacija pokazala u kakvoj je formi i plasirala se u Final Four ovog natjecanja. Sportske novosti su uoči Mundijala okupile 12 stručnjaka i napravile veliku anketu pod naslovom: ‘Kako vidite Hrvatsku 55 dana prije početka SP u Kataru?‘. Slažete li se sa našim stručnjacima?

Ilija Lončarević

image

Ilija Lončarević

HANZA MEDIA TV

Nikad spremniji za veliko natjecanje

Hrvatska nikad u svojoj povijesti nije bila spremnija za nastup na velikom natjecanju, nikad nije dva mjeseca prije bila na ovoj razini forme. I zaboravimo nekakva “čarobiranja” da to nije dobro, jer je, kao, prerano dosegnuta željena razina igre. To nije istina, uvijek je pozitivno kad momčad dobro igra, jer to daje psihološku stabilnost, a u takvome je, dobrom i pobjedničkom ozračju, kudikamo lakše i ljepše ispravljati uočene propuste.

Konkretno, Hrvatska već godinama ima problem defenzivne igre veznog reda na svom dijelu travnjaka, u zoni udarca. To je povijesni nedostatak naše selekcije, a sad se osjeća pogotovo kad nema Brozovića, jer za njega još nismo pronašli adekvatnu zamjenu i to bi mogao biti problem. Jer, moramo razmišljati na način da neće na SP baš sve biti idealno, da neće Modrić, Kovačić i Brozović moći odigrati baš svaku utakmicu, bit će ozljeda, kartona... O sastavu ne bih konkretno govorio, ali jasno je da imamo “kostur” momčadi. Uz sigurnog vratara Livakovića, za svaku bočnu defenzivnu poziciju imamo po dvojicu igrača (Juranović i Stanišić, odnosno Sosa i Barišić), imamo i petoricu srednjih braniča (Šutalo, Gvardiol, Erlić, Lovren, Vida). Tu su trojica veznih igrača koji su među najboljima na svijetu, na lijevom je napadačkom boku Perišić, spremno čeka i Oršić, traže se mjesta na desnom krilu (Majer, Pašalić, Vlašić) i u vrhu napada (Petković, Livaja, Budimir, Kramarić).

Marko Mlinarić

image

Marko Mlinarić

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Ne treba padati u bilo kakvu euforiju

Igrali smo dobro protiv Danske i Austrije, napravili smo veliki uspjeh plasmanom u Final Four Lige nacija, imamo kvalitetnu momčad, dobru atmosferu, imamo i samopouzdanja nakon ovih posljednjih rezultata i velikih pobjeda. Sve je to “za pet”, ali ne možemo govoriti da smo ovog trenutka spremni za Svjetsko prvenstvo. Da se igra sutra bili bismo spremni, ali igra se za dva mjeseca, tko zna hoće li do tada biti ozljeda, bolesti, hoće li svi zadržati sadašnju formu. Ne treba sad padati u bilo kakvu euforiju. Trebamo čvrsto ostati na zemlji iako smo u ovom trenutku izvrsni i igramo dobro. Sve je sad dobro osim što nam nedostaje napadač “killer”. Za sada nam to ne čini problem, jer zabijaju i braniči, stoperi, vezni igrači. Ali za Katar to vidim kao nedostatak. Fali nam napadač “tipa Šuker’” Petković može zabijati u pravoj formi, može i Livaja koji je hladnokrvni egzekutor, može i Kramarić, valjda bude došao k sebi, sad nije pravi... Nemamo tzv. “rođenog strijelca” kao što su to recimo bili Cerin i Kranjčar u mojoj generaciji. Jer recimo meni je puls u šansi bio na “nekoliko milijuna”, a prave strijelce je “boljela ona stvar”. Pa su zabijali. Da, onaj sastav protiv Danske iz Maksimira mi izgleda kao fina opcija.

Dražen Besek

image

Dražen Besek

VLADO KOS/CROPIX Cropix

Treba još duplirati svaku poziciju

U ovom trenutku izgleda da je reprezentacija spremna za Svjetsko prvenstvo. Ima tu još nekih malih detalja na kojima bi trebalo poraditi. ali zaista su mali, nikako krucijalni. Zato i kažem da sada djelujemo spremni za prvenstvo. Do Katara još ima vremena, nikad se ne zna što se može dogoditi. Eto, vidjeli ste kako se u Beču ozlijedio Marcelo Brozović. Bit će iznimno bitno da na skulu najboljih na Globusu budemo kompletni, da svi igrači stignu zdravi. Mislim da se još samo moraju definirati pozicije, odnosno da svaka pozicija u momčadi bude duplirana. Trebaju se pronaći slični profili igrača. To također neće biti problem, tako da je situacija zaista dobra i možemo svi skupa biti optimisti. Vidim da Zlatko Dalić manje-više ima sve posloženo i da tu ne bi trebalo biti nekih problema. Koja je najbolja postava za katarski Mundijal? Mislim da je najbliža ona koja je igrala protiv Danske u Maksimiru. Ali ovdje moram nešto posebno naglasiti. Ne može se ovdje govoriti o prvoj jedanaestorici. Kad se radi o Svjetskom prvenstvu, mora se govoriti o prvih 15-16 igrača. Među njima zapravo nema razlike. Vezni red naša je žila kucavica. U tom dijelu su svi naši reprezentativci podjednako dobri.

Nikola Jurčević

image

Nikola Jurčević

JOSIP MOLER Cropix

Natankali smo se samopouzdanjem

Ova je momčad apsolutno spremna za SP u Kataru. U Ligi nacija “natankali” smo se samopouzdanjem, izbornik je pronašao koncepciju i određenu standardiziranost na većini pozicija, a dobio je i širinu rostera. Nakon lošeg starta u Ligi nacija, ostale su utakmice većim dijelom odigrane odlično, a ostvaren je fenomenalan rezultat. I stoga možemo o našoj selekciji govoriti samo optimistički i u superlativima.

Nadam se da će Hrvatska dobro izgledati u Kataru, po svemu imamo pravo postaviti visoke ciljeve. No, budimo najprije realni, temeljni je cilj proći skupinu i favoriti smo za plasman u drugi krug natjecanja. A onda mnogo okolnosti utječe na daljnje rezultate, tako da je nemoguće bilo što predviđati. Ali, prolazak skupine je definitivno naša realnost.

Uvijek se, dakako, može nešto poboljšati u igri, pa tako i nama nedostaje određena stabilnost u igri, recimo prvih pola sata protiv Austrije, ili prvo poluvrijeme u Danskoj nije bilo na željenoj razini. I tu treba pronaći ravnotežu, jer se pokazalo da bolje igramo u drugim poluvremenima, čak i pod pritiskom negativnog rezultata.

Ne bih nudio svoj sastav, ali činjenica jest da izbornik Zlatko Dalić već sad ima osmoricu-devetoricu standardnih igrača. Po mom mišljenju, otvorene su pozicije na desnom napadačkom boku, te u vrhu napada i čini mi se da će za popunjavanje tih mjesta odlučivati trenutačna forma igrača.

Igor Pamić

image

Igor Pamić

DAMIR KRAJAC Cropix

Izgledat ćemo bolje nego u Ligi nacija

S obzirom na ovo što smo pokazali u ovom ciklusu Lige nacija držim da smo spremni za Katar. Vrlo je bitno što smo se u pravom trenutku napunili samopouzdanjem, jer plasirali smo se u Final Four. To je strahovito bitno. Jer na natjecanju kao što je Svjetsko prvenstvo u kojem nema previše prilika za popravak, strašno je važno biti pun samopouzdanja i vjere u svoje mogućnosti. Bilo je nekih nedostataka u igri, ali u Kataru Dalić sigurno neće miksati kao što je to radio u utakmicama s Danskom i Austrijom. No ipak je s tim miksanjem svim igračima dao vjeru da će nastupiti na Svjetskom prvenstvu. Tako da mislim da ćemo u Kataru izgledati još bolje nego što smo izgledali u Ligi nacija. Ono što bi valjalo doraditi jest još faza obrane. U Kataru ćemo u toj fazi morati biti puno čvršći i organiziraniji. Ali samo tako veliko natjecanje sugerira da će to tako i biti. Kad se radi o sastavu, onda bih kazao da je obrana ta koja je igrala protiv Danske, ne treba ništa mijenjati, samo uigravati. Vezna linija bi također trebala ostati ista. Kad se radi o napadu, svaka utakmica u Kataru bi mogla iziskivati neki drukčiji model i načelo igre. Tako da bi recimo u nekoj utakmici mogao igrati Petković ili Livaja ili Budimir ili Kramarić. Mislim da će na nam u napadu biti potrebno više brzine. Ali ona postava protiv Danske s možda jednom korekcijom je zapravo to.

Ivan Katalinić

image

Ivan Katalinić

VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

Samo da nam se igrači ne ozlijede

Posljednje su utakmice pokazale da su naši igrači bili željni igranja za reprezentaciju, a svojim su izvedbama potvrdili da s dosta optimizma možemo razmišljati i o Svjetskom prvenstvu u Kataru. Četiri posljednje pobjede u Ligi nacija sjajan su rezultat i to mnogo znači uoči dolazećeg SP. Sad će biti najvažnije da nam se igrači ne ozlijede, te da kompletni otputujemo u Katar.

Bit će to posebno natjecanje, igrat će se u posve drukčijim uvjetima nego na dosadašnjim velikim natjecanjima. Vremenske su prilike tamo drukčije nego u Europi, a nikad se, nadalje, nije igralo u ovo doba, dosad su se svi žalili na umor uoči velikih natjecanja, jer su igrači dolazili “izraubani”, sa 60-ak utakmica u nogama te sezone.

Kad malo seciramo našu momčad, lako se može zaključiti da nam najviše nedostaje centarfor! Marko Livaja i Bruno Petković su najbolji hrvatski napadači, Livaja je i zabio pogodak u Beču, dobro je izbornik osjetio trenutak da ga uvede s klupe.

Imamo širok i kvalitetan roster, imamo 15-ak igrača na koje se uvijek može računati. I odlučivat će trenutačna forma, važno je samo da ne bude ozljeda, poput ove Brozovićeve. Nadajmo se da će se Broz oporaviti, jer s njim imamo najjaču veznu liniju, kojoj se pridodao i Majer. No, i dalje strahovito mnogo ovisimo o Luki Modriću, Hrvatska je s njim jaka i moćna, a bez njega je to neka druga, slabija momčad...

Zoran Zekić

image

Zoran Zekić

DAMIR KRAJAC Cropix

Ne može se naći nijedan problem

Prije svega, čestitke izborniku. Zaista je napravio vrhunski posao, napravio je Top stvar, jer smo opet dobili jednu širinu u ove dvije utakmice s Danskom i Austrijom. Dosta je promijenio u nedjelju, i mislim da nikad nismo u boljem izdanju i boljem raspoloženju išli na jedno veliko natjecanje. Uvijek je bilo dosta nervoze, dodatnih kvalifikacija i slično, ali ovaj plasman na Final Four Lige nacija, forma i atmosfera ukazuju da je sve pozitivno, ne može se naći niti jedan problem.

Hrvatska je apsolutno spremna za Svjetsko prvenstvo, mislim da imamo i kontinuitet, i kvalitetu, i iskustvo i mladost, apsolutno sve što treba. Izbornik najbolje zna što još treba doraditi, no nema ni previše vremena jer je ostala tek jedna utakmica uoči Mundijala. Najbolja početna postava? To je na izborniku. Ima nas četiri milijuna izbornika, ali on će odlučiti, ja se doista ne bih u to upuštao. Dobio je veliku širinu s ovim svim što je napravio, ne samo u zadnjim utakmicama, nego u cijeloj Ligi nacija. Isprofiliralo se dosta novih igrača, i imat će vremena sa svojim stožerom odabrati najbolje. Naravno da će pritom gledati protiv koga se igra i na koji će se način igrati protiv kojeg suparnika, ima tu jako puno detalja.

Ivica Kulešević

image

Ivica Kulešević

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Dovoljno vremena za riješiti dvojbe

Ima još vremena do Svjetskog prvenstva, ali sigurno je da smo, ne bude li nekih značajnijih izostanaka, spremni za najviše domete u Kataru. Imamo kvalitetu, imamo širinu, imamo dobar stručni kadar koji to sve vodi. Čestitam im na svemu napravljenom do sada i želim im sreću za dalje. Sigurno da uvijek ima prostora za napredak, a stručni stožer će znati što treba napraviti. Imamo već standardnu momčad, možda tek jedna ili dvije pozicije nisu definirane, ali ostalo je sve jasno iako ima još vremena do početka SP-a. Gvardiol se nametnuo kao standardni stoper, a tko će još biti uz njega vidjet će se, Borna Barišić će konkurirati za prvi sastav, sredina terena je jasna, u napadu mi je Petković favorit. Siguran sam kako će i Ivušić biti u ozbiljnoj konkurenciji za “jedinicu”. Jako dobro radi i trenira tako da vjerujem kako će imati svoju minutažu i pokazati kvalitetu koju već u kontinuitetu pokazuje... Izbornik će najbolje znati što i kako, ali na Svjetskom prvenstvu se ne radi o 11 igrača nego o njih 26, dobroj atmosferi, širini klupe... Bit će jako zahtjevno na turniru gdje ima puno utakmica, gdje će se igrati u drugačijim vremenskim uvjetima i to nakon jako kratkih priprema poslije napornih sezona za većinu igrača.

Goran Ljubojević

image

Goran Ljubojević

DORIAN HORVAT Cropix

Bitno je da imamo 15-16 ravnopravnih

Hrvatska je spremna za Svjetsko prvenstvo. Imamo široku klupu, svi igrači su fizički spremni i u ritmu utakmica uz još jednu bitnu stvar - u njima vidim glad i veliku želju zbog čega vjerujem kako će svi biti na visokoj razini u Kataru. Do SP-a treba naći odgovarajućeg centarfora. Po meni je to Petković jer on može dati nivo više u igri, može biti centralna točka u napadu, kada nemaš neko rješenje on bi trebao biti taj preko kojeg će se akcija nastaviti i koji može zadržati loptu, razigravati... Svi drugi mi nisu ta klasa da to naprave iako su također kvalitetni napadači, ali mislim da je Petković ta središnja točka. Apsolutno je stvar trenera u odabiru početne postave i ja uopće tu nemam što komentirati. Mogu samo, eto, reći kako bih stavio Petkovića kada je u svojoj najboljoj formi i, naravno, Luku Modrića, a ovo sve drugo je stvar izbornika. Sve je to jako blizu i stvar je nijansi. Moguće je kako će u iduća dva mjeseca do početka Svjetskog prvenstva neki igrač ući u vrhunsku formu, netko će se možda ozlijediti, netko će izgubiti kontinuitet ili pasti u formi... Bitno je da mi imamo 15-16 igrača koji ravnopravno konkuriraju za prvu postavu reprezentacije što je zapravo prekrasno.

Branko Karačić

image

Branko Karačić

VLADO KOS Cropix

Različite Dalićeve napadačke opcije

Više nego zasluženo smo pobijedili Austriju, a izbornik Zlatko Dalić sigurno zna što mu je činiti uoči Svjetskog prvenstva u Kataru. Vjerojatno će se suočavati s odlukom o tome tko će biti drugi stoper uz Joška Gvardiola te tko će biti prvi napadač, to su dvije pozicije o kojima će se najviše razmišljati. Naravno, nadam se da će se Marcelo Brozović oporaviti jer je izuzetno bitan igrač za nas.

Što se tiče najbolje početne postave za završnu svjetsku smotru, smatram da bi na stoperima bez obzira na neiskustvo trebali biti Josip Šutalo i Gvardiol, desno Josip Juranović, a lijevo Sosa. Normalno da bih želio da u veznoj liniji budu Brozović, Luka Modrić i Mateo Kovačić, koji polako izrasta u vođu koji će potpuno preuzeti igru nakon odlaska Modrića iz reprezentacije. Protiv Austrije je zbilja odlično djelovao. Lijevo će biti Ivan Perišić, a mislim da će desno priliku dobiti Mario Pašalić koji se često priključuje iz drugog plana i ima dobar tajming ulaska u prazan prostor. Kod napadača je velik upitnik, mislim da se još ni sam izbornik nije opredijelio tko će to biti. Na raspolaganju ima igrače različitih profila koje može koristiti s obzirom na suparnika. Primjerice, protiv Maroka i Kanade vjerojatno će tražiti igrača koji je kvalitetniji na malom prostoru, poput Andreja Kramarića, Brune Petkovića ili Marka Livaje kojeg ne smijemo zaboraviti. Protiv Belgije bi to mogao biti Ante Budimir koji je bolji od ostalih napadača u fazi obrane.

Robert Špehar

image

Robert Špehar

VLADO KOS/CROPIX Cropix

Udarna postava već je izvjesna

Ovo što je izbornik Zlatko Dalić napravio tijekom skupine Lige nacija, odnosno unazad četiri godine od Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine do danas, a pogotovo sada pred SP u Kataru, je jako dobro. Napravljena je smjena generacija, a rezultati nisu trpjeli. Opet smo u odličnoj formi i meni to zaista dobro izgleda.

Izbornik je morao rotirati i napravio je sjajnu pripremu za Svjetsko prvenstvo na koje odlazimo spremni. Radilo se puno na igri, isprobale su se kombinacije i s tri i s četiri igrača u posljednjoj liniji. Standardizirali smo sredinu terena, zadnja linija izgleda odlično, traže se još neke opcije u napadu, ali imamo zaista dobre igrače u ofenzivnom dijelu i mislim da možemo biti zadovoljni kako je napravljena ta smjena generacija i na dobrom smo putu. Izbornikova riječ će, naravno, biti zadnja oko izbora početne postave za SP, ali mislim da je dobrim dijelom ona već sada izvjesna.

Složio bih se manje-više s onim što je Zlatko Dalić poslao na teren u utakmici protiv Danaca na maksimirskom stadionu, a to je - Livaković na golu, lijevo Sosa, desno Juranović, Gvardiol i Šutalo kao stoperski par, tri vezna igrača se odavno znaju, Kovačić, Brozović i Modrić, lijevo Perišić, desno Pašalić i u napadu Kramarić.

Dragan Skočić

image

Dragan Skočić

ALIREZA ZEINALI/SPP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Alireza Zeinali/spp/Shutterstock Editorial/Profimedia

Uvijek postoji nešto za popraviti

Nije bitno jesmo li spremni sad, nego hoćemo li biti na Svjetskom prvenstvu. Najvažnije je da za Katar budu svi zdravi, i da dođu u formi. Treba znati da će igrači dolaziti iz različitih sustava, netko s više, netko s manje odigranih utakmica, neki su lovili formu nakon ozljeda poput Josipa Šutala i Lovre Majera, sad će recimo u toj ulozi biti Marcelo Brozović, koji se ozlijedio protiv Austrijanaca u nedjelju u Beču.

Uvijek postoji nešto za popraviti, nije to kritika. Primjerice, pozicioniranje u fazi obrane. Vidjelo se i kod onog ubačaja u nedjelju da nije bila dobra reakcija u 16 metara, ali mislim da je prvenstveno u pitanju negativna tranzicija po izgubljenoj lopti, i vezne linije, i bekova. Možda je to i najvažniji detalj. Osim toga, treba raditi na kretanjima u fazi napada, osobito kad je suparnik u niskom bloku.

Trenutačno imamo plan A, to je sustav 4-3-3 kojeg igramo. Mislim da postoji i prostor za plan B, odnosno da možemo lako iskonstruirati i neki drugi, alternativni sustav. Primjerice, ako odigramo s tri stopera, možemo imati oba ofenzivna boka, s dva vezna, plus tri igrača naprijed.

Što se tiče idealne postave za Svjetsko prvenstvo u Kataru, ona ovisi i o suparniku, od Maroka preko Kanade do Belgije te o još nekim detaljima. Najbliži sam ovoj postavi za katarski turnir: Livaković - Stanišić (Juranović), Šutalo, Gvardiol, Sosa - Modrić, Brozović, Kovačić - Pašalić (Brekalo, Vlašić), Kramarić, Perišić.

Linker
20. svibanj 2024 16:18