TOM DUBRAVEC Cropix
ČUVENI TRENER

‘Hrvatska je precijenjena, ali proći će skupinu! A Kanadu će lako dobiti, objasnit ću vam zašto‘

‘Livaja mora igrati. Zašto nije starter? Boljeg nema! Čovjek je dao više od 40 golova u Hajduku‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. studeni 2022. 17:51

Što je ponudilo prvo kolo Svjetskog prvenstva u Kataru, što je Hrvatska pokazala u svom premijernom dvoboju, kakav će biti rasplet u skupini F nakon što u prvoj rundi Hrvati i Marokanci remizirali, a Belgijanci minimalno dobili Kanađane? Pitanja se nižu, pitanja je mnoštvo, ali i odgovori su zanimljivi jer s druge strane telefonske linije imali smo elokventne nogometne stručnjake.

Tomislav Stipić, nekoć trener Slavena Belupa i ovogodišnji senzacionalni osvajač Kupa Latvije s Audom, bez ustručavanja je govorio o svemu što se događalo u prvom kolu naše skupine.

- Usudio bih se reći da na Svjetskim prvenstvima ne možete napraviti ozbiljan rezultat bez pravog centarfora. Momčadi koje se brane jako su dobro organizirane, to moram istaknuti. Jasno, osim Kostarike. Zato je kompleksno stvarati prostore isključivo kroz kratka dodavanja, nekad loptu morate pojednostavniti, uputiti je u kazneni prostor, gdje čeka čovjek poput Oliviera Girouda u Francuskoj. Kroz povijest, bez prave “devetke”, nema osvajanja prvenstva. Gerd Müller, Mario Kempes, Paolo Rossi, Romario, Ronaldo... da ne nabrajam dalje. Svi osim Španjolske, koja igra specifičan nogomet, svi moraju imati “devetku”. Jasno, i Hrvatska! - kazao nam je Stipić prvu opservaciju.

Je li igra Hrvatske na otvaranju protiv Maroka bila na razini očekivanja?

- Očekivanja su jedno, a realnost je pokazano na terenu. Hrvatska je brzo na utakmici osjetila da će biti zahtjevno i onda su Vatreni više gledali kako ne izgubiti. I to je jedna vrsta kvalitete, ne izgubiti kad ne možete pobijediti. Nismo pronašli koridore, nismo mogli kontrolirati igru. Hrvatska je uvijek jako dobra kada drži konce u svojim rukama, ali u ovoj utakmici s Marokom bilo je previše stolnog tenisa da bi pobijedila. Hrvatska nije reprezentacija koja sebi može dopustiti takvu utakmicu izvan kontrole jer ako je nekontrolirano, onda Hrvatska nema tu eksplozivnost I brzinu da bi bila uspješna.

image

Tomislav Stipić

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Koje su posljedice remija u utakmici s Marokom? Je li Hrvatska osvojila jedan ili izgubila dva boda? Koja je pouka?

- S ovim bodom, a uz pogled prema Belgiji i Kanadi, vjerujem da se dogodila neka vrsta “budilice”. Da, vjerujem da će ovo probuditi Hrvatsku. Maroko smo vidjeli, a Kanada je puna djece, dok Belgija nije na nivou. Hrvatskoj je ovo dobrodošlo i uvjeren sam da će Hrvatska s dvije pobjede proći kao prvoplasirana reprezentacija iz grupe.

Tko će na koncu biti drugoplasirani u skupini?

- Maroko! Hrvatska tradicionalno teško otvara prvenstvo, kroz grupnu fazu drhtimo i klasično hvatamo zalet za velike stvari. Osim zadnjeg prvenstva u Rusiji, uglavnom smo tako ulazili u velika natjecanja. Pogledajte Argentinu - Messi 35, Otamendi 34, Di Maria 33, rok trajanja im je prošao. Čim intenzitet bude veći, nastaje problem. Slično kao i nama.

Kanada može podići intenzitet, ali nema napadačku klasu koja daje golove, odnosno, stvara rezultat.

- Kanada je mlada, dinamična i naivna. Kanada će zato biti posljednja u skupini bez obzira na igru protiv Belgije. Ne možete onako igrati kao što je Kanada igrala. U nogometu ne postoji B ocjena za dobar dojam. Situacijski je njihovo ponašanje na terenu izgledalo kao suicid. Ako Kanađani žele proći skupinu, moraju nešto ozbiljnije promijeniti taktički jer ostali su bez snage nakon sat vremena - kazao je Stipić i dodao:

- Mislim da će sve ovo što se događalo u prvom kolu skupine F Hrvatskoj dobro donijeti.

Kako ste vidjeli Belgiju na katarskoj premijeri? Ne skrivate da reprezentaciju izbornika Roberta Martineza ne vidite kao sudionika drugog kruga Mundijala?

- Već godinama Belgija ne ispunjava zadana očekivanja. Tu je puno rečeno. Belgija je reprezentacija bez okusa i mirisa. Kao da im nije posebni doživljaj biti na SP-u. Kao da ih je netko natjerao da igraju SP. Tako izgledaju. Kod nas je sasvim druga priča, emocija ne manjka. Manje dobra prezentacija nije tragedija, kao i kad je dobra prezentacija onda nije mega i vječno. Ponašanje jednog zvučnika trebamo kontrolirati. Zato mi je Hrvatska i dalje prvi favorit ove skupine. Poveli smo se mudrim geslom “kada ne možeš pobijediti, nemoj ni izgubiti”, stoga idemo dalje s velikim optimizmom - naglasio je Stipić.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Luka Bonačić također je mišljenja da će Hrvatska proći skupinu, ali zanimljiv je i njegov izbor drugog putnika za osminu finala. Belgijancima nitko ne vjeruje.

- Za mene je Maroko ispred Belgije. Reći ću vam zašto, pa što je to pokazala Belgija, ekipa u kojoj igra Hazard? Nekoć sjajan igrač, ali kada je odigrao zadnju ozbiljniju utakmicu? Pa nema je, naravno! Hrvatska nije oduševila u prvom kolu, ali Belgija je baš razočarala. Nemam nijednog pozitivnog komentara na njihovu igru - kazao je Bonačić uz dodatak u jednom dahu.

- Možda bih ipak mogao izdvojiti jedan detalj... Pokazali su i nama kako se igra protiv Kanade!

To je prava tema, ali razgovor s Lukom Bonačićem o prvom kolu skupine raščlanjen je u više segmenata. Idemo redom, prvo remi s Marokom...

- Mi smo precijenjeni. Uzeli smo srebro u Rusiji, ali ovo nije ista reprezentacija. Nismo isti ni po kadru, ni po atmosferi. Dalić se opravdava nakon Maroka, jasno je i njemu da se očekivalo bolje izdanje. Ali, mi smo u utakmicu ušli s ciljem da ne izgubimo, s jednim pristupom koji nije imao pobjednički gard. I tu nema alibija. Izbornik je taj koji treba istrpjeti kritiku kada nije dobro, a protiv Maroka nije bilo dobro.

image

Marko Livaja

TOM DUBRAVEC Cropix

Što nedostaje? Jasan je Bonačić i u toj temi.

- Fali nam Mandžukić s prošlog Svjetskog. Ne znam zašto Livaja nije starter!? Čovjek je dao više od 40 golova u godinu i pol igranja u Hajduku. Pa, stavi ga od prve minute, nemamo boljeg od njega! Ali, generalno gledajući, bili smo jako skromni jer smo se zadovoljili da uzmemo bod. Jasno, nema tu nikakve tragedije, tim više što ćemo Kanadu dobiti bez problema.

Objasnio je Luka Bonačić i zašto, a njegov je recept za pobjedu već upotrijebila Belgija.

- Svaka čast Kanađanima na trci, ali to je ekipa “livadara”. Trka bez taktike. Igraju visoki presing i bez problema se kod njih stvara višak prebacivanjem duge lopte. Nema tu velike filozofije kako iz toga izaći u šansu. Uz to, Kanađani nemaju klasu ni mirnoću u završnici. Ne znam čime su to zadivili ljude, oni su reprezentacija s kojom se nitko još nije ozbiljno pozabavio, a kada to suparničke ekipe naprave, onda su Kanađani u velikom problemu. Naša klasa u sudaru s njihovim atleticizmom donijet će nam pobjedu.

image

Luka Bonačić

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Ali, Bonačić upozorava i na hrvatske mane.

- Proći ćemo mi dalje, ali za reprezentaciju je zabrinjavajuće da Luka Modrić s 37 godina najviše istrči. Neće nas to spriječiti za prolazak skupine jer držim da smo bolji od Belgije i Maroka.

Za kraj i pitanje o klimatskim uvjetima jer Luka Bonačić je proveo pet godina u Kataru. S manjim prekidima je vodio katarske momčadi od 2014. do 2019. godine.

- Nisu klimatski uvjeti nikome smetnja, ni adut. Ne treba pričati o klimi kao bitnom faktoru. Svjetsko prvenstvo je drukčije od onoga što sam ja prolazio. Kada sam ja dolazio igrati u Katar s drugim azijskim momčadima, onda bi nam znali ugasiti klima uređaje ako bi vodili na poluvremenu. Na ovom Svjetskom prvenstvu u Kataru su normalni uvjeti.


"Izbornik Zlatko Dalić će sigurno promijeniti dva igrača za utakmicu protiv Kanade". Tim riječima je Nikola Jurčević najavio drugu utakmicu Vatrenih na SP-u u Kataru. O kojim se igračima radi, što očekuje od utakmice protiv Kanade, a što je bilo najgore protiv Maroka pogledajte u našem Mundocastu:

Linker
24. travanj 2024 22:33