Nigel Keene/afp/profimedia
PROGNOZA ČETVRTFINALA

‘Hrvatska igra na sto posto, na gornjoj granici izdržljivosti! A evo i tko će sve proći u polufinale‘

‘Dvoboj protiv Brazila? Bio bih zadovoljan da nakon 90 minuta budu - produžeci...‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 08. prosinac 2022. 22:58

Svjetsko prvenstvo ulazi u završnu fazu. Iza nas su utakmice u skupinama i one u osmini finala, na katarskom turniru ostali su samo najbolji. Među njima je i mala Hrvatska, koja će svoj put do polufinala i borbe za odličja tražiti sutra protiv favoriziranog Brazila.

Elvis Scoria je zadovoljan onime što je dosad prikazano na Svjetskom prvenstvu u Kataru: - Normalno je da reprezentacije koje su slabije kvalitete defenzivnim načinom igre pokušaju doći do rezultata, ali vidjeli smo i stvarno dobar nogomet od dosta reprezentacija - kaže Scoria u uvodu.

Je li vas netko posebno impresionirao?

- Ima dosta reprezentacija koje igraju dobro, no ne mogu reći da me netko posebno oduševio. Vidjeli smo različite stilove nogometa. Imamo Francusku, Englesku i Brazil koji prema naprijed funkcioniraju jako dobro, jako su opasni u tom segmentu. Portugal je možda i najkompetitivnija momčad u Kataru, kad se gleda i faza napada i faza obrane, kako igraju i funkcioniraju na terenu. Tvrdi su, imaju i kvalitetu prema natrag, brzi su, igraju na kontru i polukontru i jako su dobri. Argentina je tvrda, a i Brazil igra dobar nogomet, s puno kvalitete. I Hrvatska je među osam, te Maroko kojeg nitko u tom društvu nije očekivao. Jako tvrdi su Nizozemci, jedini igraju klasičnih 3-5-2, imaju kvalitetu i nisu onako lepršavi kao prije, ali taktički igraju dobro.

Izdvojio je Scoria dvije, kako kaže, negativne situacije s Mundijala, a tiču se reprezentacija koje su razočarale.

- Belgija jednostavno nije bila prava, osim onih 20 minuta s nama, kad im je i sreća okrenula leđa. Zbog toga što nisu bili pravi, nisu ni prošli skupinu. Tu je i Španjolska koja ima jako puno kvalitete. Mislim da je izbornik Luis Enrique previše mijenjao, previše sebe stavio u prvi plan. Igrao je utakmicu s Marokom bez Morate, za Kokea nije pronašao niti malo prostora, a po meni je Rodri trebao igrati zadnjeg veznog umjesto Busquetsa. Osim toga, pokraj Azpilicuete i Carvajala, koji su vrhunski bekovi, on je na desnu stranu obrane stavio Llorentea koji je desni vezni. Puno loših poteza s taktičke strane u Španjolskoj, oni su možda i najveće razočaranje. Njemačku sam gledao protiv Japana i Španjolske, i nisu bili loši. Platili su to jedno poluvrijeme protiv Japana, no u prvom je trebalo biti 5:0 za njih. Rekao bih da su Španjolci namjerno kalkulirali kako bi izbjegli nas, te su izbacili Nijemce koji prema prikazanom nisu imali dovoljno sreće.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Hrvatska je u svom stilu stigla do četvrtfinala na drugoj uzastopnoj svjetskoj smotri. Kako ste vidjeli Vatrene?

- Smatram da je Hrvatska na sto posto svojih okretaja. Smatram da na ovom prvenstvu dajemo maksimum, i svaka je utakmica teška. Imali smo zahtjevnu zadnju utakmicu u skupini koju nismo smjeli izgubiti, i koja je bila psihološki teška, protiv Belgije koja ima kvalitetu. No, zaslužili smo ići dalje. Japan je izuzetno tvrda ekipa, igra na kontre i polukontre. Defenzivno su me jako iznenadili Japanci, odigrali su odličnu utakmicu, a jedinu pogrešku su napravili kad desni bek nije zatvorio Perišića koji je vrhunski zabio. Hrvatska izvlači jako puno iz ovog prvenstva i igra na gornjim granicama svojih mogućnosti - smatra pulski stručnjak.

U četvrtfinalu nas čeka Brazil.

- Igraju dobro, brzi su, imaju puno kombinatorike, izgledaju mi dosta samopouzdani u svoje sposobnosti. Imali su problema s ozljedama, Neymar i Alex Sandro nisu igrali, Telles i Gabriel Jesus su otpali do kraja turnira. No, to je Brazil, i njima je kao i većini reprezentacija cilj osvajanje prvog mjesta. Imat ćemo stvarno spektakularne četvrtfinalne utakmice. Osim naše, prava poslastica bit će i sudar Engleske i Francuske.

Kako komentirate suđenje na ovom Mundijalu? Bilo je i nekih velikih pogrešaka...

- Ne bih tu puno ulazio. Vidjeli smo da u VAR-u centimetri presuđuju, bilo je nekih sivih zona oko toga. Znamo da na Svjetskom prvenstvu sude suci iz cijelog svijeta, da to uvijek bude malo drugačije, ali ne bih stavljao suđenje u prvi plan, nisam to vidio toliko loše. Tehnika danas rješava 90 % situacija, a normalno je da te frustrira ako ti jedan prst ostane u zaleđu. No, došli smo u takvo vrijeme, i moramo prihvatiti novu stvarnost nogometa, i mi, i svi drugi.

Mnogi smatraju kako je neobičan termin odigravanja SP-a pridonio dobrom nogometu.

- Znamo zbog čega je odabran ovaj termin, no ja sam za ljetni termin, tu nema priče...

Prognoza četvrtfinala

Hrvatska - Brazil 50:50

U svakom slučaju, bit će to teška i zahtjevna utakmica u kojoj ni mi nismo bez svojih šansi. Ne znaš bi li se branio ili napadao, jer u obje situacije nije lagano, s obzirom na to da Brazilci imaju dobru polukontru i kontru. Mi u toj utakmici jednostavno moramo napraviti ono što smo i dosad radili na prvenstvu u Kataru, a to je iz svakog igrača izvući sto posto, i taktički sto posto, i nadati se da će neke stvari biti naklonjene nama. Bio bih zadovoljan da nakon 90 minuta bude neriješeno, da uđemo u produžetke, a poslije što se dogodi...

Nizozemska - Argentina 45:55

Jako tvrda utakmica. Nizozemska igra u sustavu u 3-5-2, Argentina se podigla u odnosu na ranije, nekako se i posložila. Sviđa mi se kako je Nizozemska kompetitivna, ali dao bih malu prednost Argentincima. Ovisit će dosta toga o Messiju, kako će on sve to izgurati. Ima već i koju godinu, ovo će mu biti već peta utakmica u kratkom razdoblju, a Argentina o njemu puno ovisi. On neće izlaziti jer ga ne smiju vaditi. Argentina može biti svjetski prvak jedino da Messi uzme stvar u svoje ruke, a pitanje je da li on to može.

Maroko - Portugal 40:60

Portugalci imaju kompetitivnu, izuzetno kvalitetnu momčad. Maroko je Svjetsko prvenstvo u dosadašnje četiri utakmice odigrao stvarno odlično, defenzivno su u formaciji 4-1-4-1 izgledali fenomenalno za jednu afričku ekipu što se tiče taktičkog dijela. Upravo ih je taktika pogurala do četvrtfinala, što je za njih stvarno velik, povijesni uspjeh. Oni će maksimalno pošteno odigrati svoje karte, ali smatram da ipak nisu sposobni za novo iznenađenje. U toj utakmici vidim Portugal kao velikog favorita za prolaz u polufinale.

Engleska - Francuska 45:55

Susret je to dvije reprezentacije koje su me oduševile ofenzivnom igrom, s jako puno ekstra talenata prema naprijed. U Francuskoj su svi ofenzivni igrači u velikoj formi, i Giroud i Mbappé, Dembele i Griezmann. I Engleska ima fenomenalne ofenzivce, i očekujem jako neizvjesnu utakmicu. Laganu prednost ipak bih u tom susretu dao Francuskoj, baš zbog toga što engleski mentalitet često gubi takve utakmice. No, to je zapravo samo minimalna prednost, koja se takvom ne mora pokazati i na terenu. U tom dvoboju će sve biti maksimalno otvoreno... (gčm)


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

S kojom taktikom bi Zlatko Dalić trebao krenuti protiv Brazila, a koji bi igrači donijeli Hrvatskoj prodornost i stabilnost na toj utakmici? O tim i drugim pitanjima u Mundocastu smo razgovarali s uglednim nogometnim trenerom Ilijom Lončarevićem.

Linker
18. travanj 2024 00:13